kolega kupił kiedyś LED-y na oświetlenie drogi do garażu, podali ze pobierają 2W ....Podłączył, wszystko gra ...ale coś jasno świecą mówi . Zmierzy pobór prądu wyszło mu ze LED pobiera 20W a nie 2W
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamSpacewalker napisał:kolega kupił kiedyś LED-y na oświetlenie drogi do garażu, podali ze pobierają 2W ....Podłączył, wszystko gra ...ale coś jasno świecą mówi . Zmierzy pobór prądu wyszło mu ze LED pobiera 20W a nie 2W
retrofood napisał:Dlatego ja twierdzę, że nie ma (może nie być) sprzeczności w tym co deklaruje producent a tym, co pomierzył wspomniany kolega. Ktoś zaprzeczy?
retrofood napisał:Proszę bardzo, możemy nawet temat wydzielić do osobnej dyskusji.
retrofood napisał:OldSkull napisał:
@retrofood, a może ten ktoś mierzył watomierzem?
Teoretycznie możliwe, ale nierealne.Nie ta rzeczywistość.
jack63 napisał:Otóż to. Trzeba wiedzieć i rozumieć co się mierzy.Trzeba wiedzieć jaki jest przebieg prądu (szczególnie) i napięcia, czyli rozumieć co mierzymy. Przyłączenie miernika zrobić potrafi prawie każdy, ale ocenić co zmierzył już nie każdy potrafi.
Przebiegi prądu są mocno odkształcone, więc....
retrofood napisał:"Pomyślunek" jest tu ważniejszy, niż przyrząd! Oto przykładY:Trzeba wiedzieć i rozumieć co się mierzy.
Rzuuf napisał:Pomiar mocy przebiegów niesinusoidalnych wymaga użycia miernika RMS,
Rzuuf napisał:- obwód Ziemi zmierzył Eratostenes w 230 roku pne, używając patyka i ... pomyślunku!
retrofood napisał:Myślę, że po godzinach to można.
CYRUS2 napisał:Bardzo możliwe, że zmierzył moc pozorną.
CYRUS2 napisał:Spacewalker napisał:20W mocy to bardzo dużo. Tą moc trzeba gdzieś wytracić.Zmierzy pobór prądu wyszło mu ze LED pobiera 20W a nie 2W
Bardzo możliwe, że zmierzył moc pozorną.
Spacewalker napisał:kolega kupił kiedyś LED-y na oświetlenie drogi do garażu, podali ze pobierają 2W ....Podłączył, wszystko gra ...ale coś jasno świecą mówi . Zmierzy pobór prądu wyszło mu ze LED pobiera 20W a nie 2W
MARCIN.SLASK napisał:pobierał 10W (200VA), prawie 1A pokazywał amperomierz wskazówkowy.
Kraniec_Internetów napisał:Bo z mocą pozorną to nie problem.
jack63 napisał:Właśnie, że z tą jest największy problem, bo ludziska od szkoły średniej mają zakodowane:
Prąd * napięcie = moc, jaki prąd jakie napięcie i jaka moc to już prawie nikogo nie obchodzi.
A potem wychodzą takie kwiatki. A tu coś co było nawet kiedyś prawdą, szczególnym przypadkiem wzorów ogólnych, się "zmydliło", bo sinus się powyginał... Jednak niektórzy nawet tego nie zauważyli i mierzą pogodę.
Kraniec_Internetów napisał:A czy nie dałoby się zmierzyć mocy czynnej (ew biernej) przy użyciu wielokanałowego oscyloskopu cyfrowego? Bo z mocą pozorną to nie problem.
jack63 napisał:Prąd * napięcie
Strumien swiadomosc... napisał:W tej samej chwili = moc.
Kraniec_Internetów napisał:Da nam to przebieg mocy urządzenia.
jack63 napisał:Dla mnie to po prostu wykres mocy w czasie.
Kraniec_Internetów napisał:A czy nie dałoby się zmierzyć mocy czynnej (ew biernej) przy użyciu wielokanałowego oscyloskopu cyfrowego? Bo z mocą pozorną to nie problem.
freebsd napisał:Lecz kto sie będzie tak bawić, gdy można kupić za kilkadziesiąt złotych domowy watomierz
freebsd napisał:Lecz kto sie będzie tak bawić, gdy można kupić za kilkadziesiąt złotych domowy watomierz
Kraniec_Internetów napisał:Oscyloskop może mierzyć prąd i napięcie, a następnie w opcjach możemy je ze sobą pomnożyć uzyskując coś na kształt zielonego wykresu. Następnie może nam wskazać wartość maksymalną, amplitudę, wartość skuteczną i średnią. Teraz moje pytanie - czy wartość skuteczna wskazana przez oprogramowanie oscyloskopu będzie wartością skuteczną mocy?