Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Cyfrowy Polsat brak sygnalu - Brak sygnalu na jednym dekoderze.

Askaa192 24 Jul 2018 17:44 3681 20
  • #1
    Askaa192
    Level 5  
    Witam posiadam dwa telewizory na każdym jest oddzielny abonament z Cyfrowego Polsatu. Wczesniej kazdy dekoder byl podlaczony do osobnego talerza, teraz jest na jednym. Po wymianie talerza i konwentera( z Cyfrowego Polsatu) na jednym telewizorze odbierają wszystkie kanały,natomiast na drugim pojedyncze tylko(np tvp seriale,puls metro i jeszcze kilka innych)- komunikat sprawdź instalacje i podlaczenie LNB. Dodam ze kable byly wymieniane w obu zestawach, dodatkowo ten z problemem jest podłączony przez Router Wi-Fi IDU 200 z plusa. Po zmianie kabli przez jeden dzien byly kanaly,ktore teraz nagle zniknely. Dekodery byly podmieniane i nic to nie zmienia. Ma ktos może jakis pomysl jak temu zaradzić
  • #3
    Askaa192
    Level 5  
    Bez tego urządzonka internet marnie działa
  • #4
    simhak
    Moderator of SAT
    Osobna instalacja do dekodera, potrzebny kolejny kabel do IDU/ODU.
  • #5
    Askaa192
    Level 5  
    Instalacja jest poprawnie poprowadzona z ODU/IDU zgodnie z instrukcja. W dużym skrocie do urzadzenia jest podłączony kabel idący od talerza ( z połączeniem zewnętrznego modemu plusa) i jest tez podłączony do routera kabel od dekodera.

    Dodano po 24 [minuty]:

    W opisie problemu zapomnialam wspomnieć ze instalacja byla wymieniana na raty. Na zewnątrz byla jednego dnia i ze starym kablem idacym w domu z ODU/ IDU do dekodera działało sporo kanałów(ale tez nie wszystkie) a po zmianie calosci na nowe kable juz działają pojedyncze kanaly, sygnał byl ustawiany SAT Finderem ale bez skutku
  • #6
    andpol 33
    Level 38  
    Masz uszkodzony ODU/IDU albo kiepskiej jakości kabel. Jaką masz jakość sygnału na działającym dekoderze?
  • #7
    Askaa192
    Level 5  
    Teraz dokladnie nie powiem bo jestem poza domem. Pełnego zasiegu i jakości nigdy nie bylo na obu watrosci w kolorze zielonym ok 75 sila a jakość ok 60. Gdyby rzeczywiście ODU/IDU bylo przyczyną mozliwe że internet działałby bez zarzutu? mozliwe ze tylko konflikt ma z dekoderem ?
  • #8
    andpol 33
    Level 38  
    Konfliktu nie ma bo to tylko przelotka i jest możliwe, że internet działa a tv wycina.
  • #9
    Askaa192
    Level 5  
    Kabel byl tez stary podpinany z ODU/IDU do dekodera i nie zmieniało to nic. Dziwi mnie to ze tak jak pisze internet bez zarzutu działa a problem jest tylko z tv

    Dodano po 3 [minuty]:

    Odwiedzę w takim razie po raz kolejny salon zobacze co oni powiedzą w temacie wymiany routera
  • #10
    LeDy
    Level 43  
    ODU/IDU wycina , osłabia ewentualnie częstotliwości 11393-11508. Skoro nic nie działa to może być uszkodzony. Jakie wartości sygnału na obu?
  • #11
    Askaa192
    Level 5  
    Dekoder poprawnie działający siła 85 jakość 50, niedaleko są drzewa więc o pełnym można pomarzyć. Ten drugi dekoder obie wartości 0 na większości kanałów, a na tych na których coś odbiera - np Metro siła 9 jakość 42. Po wizycie w salonie rozkładają ręce na początek wznowiono mi sygnał, jeśli to nie pomoże( a jestem przekonana ze nie pomoże) mam zgłosić się na wymianę dekodera a jeśli i to nie pomoże mam sprawdzić instalacje.... nie biorą pod uwagę usterki routera.
  • #12
    User removed account
    User removed account  
  • #13
    LeDy
    Level 43  
    Askaa192 wrote:
    Dekoder poprawnie działający siła 85 jakość 50, niedaleko są drzewa więc o pełnym można pomarzyć.

    To mało. Jak mierzone, czerwony? MER jak?
  • #14
    Askaa192
    Level 5  
    Nie wiem czy dobrze rozumiem sprawdzane poprzez wciśnięcie czerwonego przycisku. Sygnał byl ustawiany sat finderem i jak na nim pokazywalo "prawidlowy" sygnał to na obu dekoderach nic nie odbieralo
  • #15
    User removed account
    User removed account  
  • #16
    Askaa192
    Level 5  
    mihal2002 wrote:
    Askaa192 wrote:
    Sygnał byl ustawiany sat finderem

    Tą zabawką? Trzeba mieć trochę wiedzy aby tym czymś ustawić antenę.
    Forum może tylko wskazać co może być przyczyną i tego trzeba się trzymać.


    Dobrze nikt z tu obecnych nie jest nieomylny. Chcąc uzyskać podpowiedź staram się jak najbardziej przybliżać problem,przecież nie oczekuje ze ktos przyjedzie i mi rozwiąże problem. Każda podpowiedź biorę pod uwage.
  • Helpful post
    #17
    andpol 33
    Level 38  
    Jeszcze raz. Pominąć ODU/IDU, kable (wszystkie kawałki) połączyć beczkami. Jeśli sygnał wróci to znaczy, że ODU/IDU do wymiany. I teraz są 2 możliwości. Męczyć CP do skutku o wymianę albo puścić osobnym kablem.
  • #18
    Askaa192
    Level 5  
    andpol 33 wrote:
    Jeszcze raz. Pominąć ODU/IDU, kable (wszystkie kawałki) połączyć beczkami. Jeśli sygnał wróci to znaczy, że ODU/IDU do wymiany. I teraz są 2 możliwości. Męczyć CP do skutku o wymianę albo puścić osobnym kablem.


    Dzieki, krótko zwięźle i na temat sprobuje tak zrobić.
  • Helpful post
    #19
    LeDy
    Level 43  
    Askaa192 wrote:

    Dzieki, krótko zwięźle i na temat sprobuje tak zrobić.

    Quote:
    ODU/IDU wycina , osłabia ewentualnie częstotliwości 11393-11508.

    To też zwięźle i w temacie. Sprawdź.
  • #20
    Askaa192
    Level 5  
    Dziękuje za pomoc będę sprawdzać.
  • #21
    Askaa192
    Level 5  
    Problem rozwiązany, nowo kupiony kabel okazał sie uszkodzony.