Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother J6920DW - Wymiana głowicy drukującej

wkexe 25 Jul 2018 08:19 7917 8
  • Witam,
    Przymierzam się do wymiany głowicy drukującej w drukarce Brother MFC J6920DW bo już niestety niedomaga (15 000 wydrukowane) i drukuje puste paski, nie pomaga wszelkiego rodzaju czyszczenie głowicy. W zabiciu głowicy pomógł fakt, że poprzedni właściciel drukował na tuszach po 3 zł za kartridż a wiemy jak Brother reaguje, szczególnie żółty na takie zabiegi...

Znalazłem service manuala tu na elektrodzie i wymienię głowicę sam.

Pytanie moje do bardziej doświadczonych kolegów:

1. Czy po wymianie głowicy konieczne są jakieś czynności programowe? Tj. czytam, że są kody kreskowe na głowicy i taki sam powinien być naklejony na drukarce, czy to się w jakiś sposób programuje w menu seriwsoym czy głowica jest plug&play - montuje, zalewam z menu serwisowego i hula?

2. Czy jest coś szczególnego na co należy zwrócić uwagę podczas takiej wymiany np. jakiś prztyczek co lubi odpaść albo się ułamać?

3. Czy potrzeba jakichś specjalistycznych narzędzi np. w poprzedniej drukarce musiałem mieć plastikowy szablonik, który się wkładało pod głowicę by można było ją zdemontować, tu w serwisówce nie widzę takich narzędzi, ale wolę się upewnić.

Cena głowicy to około 600 brutto, serwis Brothera liczy sobie tylko brutto 150 za wymianę, więc grosze, ale potencjalnie drukarki mogę nie mieć 14 dni i muszę ją wysłać kurierem a nie mam oryginalnych pudeł, styropianów itd. i to mi bardzo nie odpowiada :).

Moderated By rys57:

Rozwiązanie wg Autora tematu

About Author
    wkexe
    Level 9  
    wkexe wrote 57 posts with rating 13, helped 1 times. Been with us since 2009 year.
    fifek62
    Level 23  
    Witam,

1. Nie musisz zmieniać ID głowicy, robią to tylko w autoryzowanych serwisach Brothera.

2. Jedyne co to żeby odpowiednio założyć uszczelkę pod wężykami. Raz zdarzyło mi się, że ktoś po wymianie założył ją odwrotnie i łapało lewe powietrze przez co nie ciągła tuszu. No i rób wszystko ostrożnie i pamiętaj jak co było.

3. U mnie wystarcza mały płaski śrubokręt.
    azarach
    Level 22  
    Trzeba zalać głowice atramentem .
    Kod 76 i 4 ;)
    Podczas wymiany zejdzie ci tusz z wężyków.
    Zalanie serwisowe pomaga ;)
    nakskovnakskov
    Level 12  
    76 4 pozniej na wszelki wielki 76 3. Pozniej sprawdzic czy drozna.
    nakskovnakskov
    Level 12  
    No trudnosc w skali 1-10. Daje 9. Wymiana wymaga naprawde ogromnej wiedzy i cierpliwosci.mi wczoraj to zajelo 30 min.
    nakskovnakskov
    Level 12  
    Złożyłem idealnie ale niestety "nowa " glowica okazala się taka co czarnego nie puszcza koloru. Sprzedający zapomniał o tym wspomnieć pisząc że jest 100% sprawna. Dziś próba na kolejnej "sprawnej" glowicy.
  • Helpful post
    wkexe
    Level 9  
    Witam, a więc tak:
    Głowica wymieniona, drukarka śmiga jak szalona :). Faktycznie wymiana w skali od 1 do 10 dałbym może 2 :). Było to dla mnie dziecinnie proste, straszna była tylko serwisowa instrukcja :), jak człowiek zaczął to robić to poszło raz dwa trzy. Całość zajęła mi pierwszym razem około godzinki (wyjęcie i włożenie głowicy), a drugim razem dałbym ze 40 minut na same czynności.

Generalnie ze starą głowicą popełniłem kilka błędów, których nie popełnię z nową głowicą a opiszę wszystko punkt po punkcie:
    Zanim zamówiłem nową głowicę, to chciałem jeszcze rzutem na taśmę spróbować udrożnić starą - na początku zastosowałem technikę znaną z filmów a więc płyn do udrażniania głowic (Octopus - kupiony jakiś czas temu), strzykawka i wężyk - wyciągamy kartridż, na dziurkę co wystaje z drukarki zakładamy węża i drugi koniec na strzykawkę i wstrzykujemy płyn - pod głowicę papier by się nie lało - przestrzegam przed tą metodą - ja zrobiłem tak za pierwszym razem i użyłem dość konkretnej siły na tłoczek - efekt - głowica po tym zabiegu się nie udrożniła a zaczęła lać tusz - co drugą kartkę robiłem stop by zaparkowała a tusz poszedł w pampersa.

Następnie stwierdziłem, że idę krok dalej - wyciągnąłem głowicę na wierzch i zrobiłem to samo co przez toner, ale w tym przypadku strzykawkę przytykałem bezpośrednio do portów gdzie podłącza się węże od kartridży - efekt był taki, że tusz już się lał ciurkiem :). Głowica została na noc w płynie udrażniającym, ale nic to nie dało. Po zamontowaniu głowicy, wydrukowała 10 stron i error chyba 49 złe napięcie na głowicy i trup. Co zauważyłem, to jeśli stosujecie technikę ze strzykawką na miejscu kartridża to trzeba sporo płynu udrażniającego przecisnąć, bo dużo go wchodzi w samą głowicę.

Resumując, wstrzykiwać należy baaardzo delikatnie i jeśli nagle poczujecie brak oporu to znaczy, że jest po głowicy :D

Tego samego dnia zamówiłem nową głowicę. Głowica przyjechała zapakowana w plastikowe opakowanie i teraz opis właściwy wymiany:
    - rękawiczki na łapy, potrzebny śrubokręt "krzyżak" mały i jeden mały płaski by ewentualnie poradzić sobie z bardziej upartymi zatrzaskami, do tego trochę papieru i ściereczka nasączana oraz kawałek folii by owinąć wężyki (ja założyłem na niego rękawiczkę)
    - ja zostawiłem kartridże w drukarce, nie wyjmowałem ich,
    - otwieramy skaner do góry by zobaczyć karetkę
    - wyciągamy dwa plastiki obudowy od góry po obu stronach, po lewej odkryje się nam szyna z przewodami, po prawej ukaże się pampers
    - wyciągamy wtyczkę z prądu
    - odpinamy kable przy szynie po lewej, od przodu drukarki, które są wpięte w płytę, wtyczki są kolorowe, nie da się tego wpiąć źle, odpinamy też dwie taśmy koło tych wtyczek
    - po odpięciu wtyczek zostaje nam odkręcić śrubkę z masą, uwaga by śruba nie wpadła do środka
    - listwa ma jeden zatrzask tam gdzie wchodzi śruba od masy i możemy unieść całą listwę do góry, od spodu skanera jest ucho by sobie tą listwę zawiesić
    - następnie patrzymy tak gdzie jest gąbeczka po lewej stronie, nad nią jest pionowo kółko - kręcimy nim w kierunku tyłu drukarki, aż usłyszymy klik
    - jak usłyszymy klik, możemy przesunąć głowicę, alternatywnie można przed rozpoczęciem roboty wejść w menu serwisowe i wstukać 75,
    otworzyć pokrywę i głowica sama wyjedzie na środek i wtedy ciągnąć wtyczkę od prądu, ja uważam, że szybciej jest obrócić kółko (w instrukcji serwisowej dopuszczają taki sposób)
    - przesuwamy głowice na maksa w lewo
    - teraz trzeba zdjąć plastikowe wieczko od głowicy - jest parę zatrzasków, unosimy je tak jakbyśmy ściągali klapkę z telefonu - od przodu drukarki do tyłu, bo z tyłu nie jest na zatrzaski tylko ma dwa ząbki, które klinują się w obudowie głowicy
    - oczom naszym ukaże się głowica, wypinamy płaski kabel, który jest wpięty w płytę na głowicy, przy wtyczce jest taki dynks który się wyciąga w kierunku w którym wchodzi kabel - NIE szarpiemy
    - następnie wyciągamy płytkę do góry, ale uwaga jest kabelek od przodu drukarki, płyta od góry jest zablokowana na metalowy zatrzask/sprężynkę, odginamy ją do tyłu drukarki, kabla nie szarpiemy, tylko obracamy całą płytę "do góry nogami" i kładziemy w pobliżu wtyczek które wypinaliśmy na początku, jeśli ktoś chce i mu jest wygodniej, to może wypiąć kabel z płytą od głowicy - w tym celu trzeba ściągnąć z wystającej szpilki plastikowej przezroczysty plastik, który jest doklejony do taśmy, jest on w pobliżu zagięcia taśmy - da się to zrobić i mi było o wiele wygodniej z demontażem głowicy
    - wzrok kierujemy na wężyki, które wchodzą w głowicę, są zblokowane taką sprężynką metalową, ściągamy ją pchając ją od wężyków np. śrubokrętem
    - następnie wypinamy same węże, węże są zamontowane na takim plastiku tj, węże są zakończone u mnie białą wtyczką a ta wtyczka jest w czarnym plastiku, zacząć należy od zatrzasku od przodu drukarki, zatrzask ten jest z plastikiem co przechodzi nad kablem od płyty głównej, następnie trzeba odpiąć zatrzask od prawej strony, i lekko unieść biały plastik którym są zakończone wężyki i na samym końcu wysunąć całość w lewą stronę, ten cały czarny plastik jest po lewej w takiej jakby tulejce, nie da się tego zdjąć do góry od razu bo byśmy wyrwali, trzeba przesunąć plastik z wężami do lewej i wtedy wyjdzie, warto zobaczyć jak to idzie, bo ja straciłem kilka minut kminiąc czemu nie chce wejść ten element :), węże polecam owinąć sobie czymś by nie przyschły, u mnie po nocy po zawinięciu w rękawiczczkę nie było problemu,
    - teraz patrzymy na pasek "klinowy" drukarki, przesuwamy głowicę trochę w prawo i po lewej mamy kółko z paskiem (nie tykamy tych dwóch przezroczystych pasków - ja zabrudziłem i miałem później problem), ściągamy białą blokadę na kółku i pasek ściągamy razem z kółkiem - uwaga na podkładkę metalową - może wypaść
    - z drugiej strony mamy już luz i możemy obwiązać głowicę tym paskiem - nie da się go wyciągnąć, jest zablokowany na głowicy
    - teraz podchwytliwa część - przesuwamy głowicę lekko w prawo i tam gdzie jeździ po szynie od przodu drukarki - czyli po tej pionowej blasze wzdłuż drukarki, w głowicy są białe elementy na który głowica się opiera i są białe elementy od spodu tej metalowej szyny na głowicy, te na dole należy odblokować pchając je np. palcem w kierunku tyłu drukarki - jak klikną to jest okej - jeden po lewej stronie głowicy drugi po prawej stronie głowicy
    - teraz głowice do lewej na maksa, równamy z nacięciami na szynie od tyłu drukarki (są dwa prostokąty) i głowica wychodzi do góry
    - jeśli nie odpięliśmy taśmy i płyty od głowicy to teraz można to zrobić nieco wygodniej
    - wyjmujemy pasek z głowicy jeśli będziemy ją np, moczyć, schodzi lekko

I teraz montaż:
    - zakładamy pasek i obwiązujemy głowice
    - zakładamy taśmę od płyty (mnie było wygodniej zrobić to później)
    - wkładamy głowicę zgodnie z nacięciami, uwaga na pasek, musi iść pomiędzy przezroczyste paski a pionową szynę, jak źle założymy, to się nie da go później przeciągnąć
    - rozplątujemy pasek i mniej więcej go układamy
    - jak wszystko jest ok. to wtedy blokujemy te dwa białe zatrzaski od dołu (muszą kliknąć i się zablokować, mnie zajęło to kilka prób i zawsze okazywało się, że przycinałem gdzieś pasek),
    - następnie możemy zamontować węże z tuszem, pamiętamy o gumowej podkładce pomiędzy, całość zakładamy odwrotnie jak zdejmowaliśmy, czyli najpierw trzeba wsunąć z lewej do prawa cały plastik w głowicę i potem blokujemy zatrzask od prawej stron (powinny wtedy ładnie wskoczyć wężyki, bo są małe plastikowe piny co kierują) i potem zatrzask od dołu, a na końcu metalową sprężynkę, łatwo ją wcisnąć ręką
    - następnie ja zakładam pasek klinowy z prawej strony
    - potem kółko i zabezpieczenie z lewej strony,
    - płyta głowicy wkładamy od przodu drukarki do tyłu tak by wskoczyła pod sprężynkę - uwaga, by taśma od głowicy co jest wpinana w płytę nie została pod spodem, następnie doginam sprężynkę co ma ją trzymać - uwaga na tym etapie - jak ubrudzimy wystające elementy od dołu płyty, to trzeba je wyczyścić są tam czujniki położenia papieru i paska encodera
    - następnie zakładamy plastik ochronny, zaczynając od tyłu (dwa ząbki) i wciskając zatrzaski w kierunku przodu
    - następnie opuszczamy szynę z przewodami, wpinamy ją aż usłyszymy klik, potem masę, i po kolei wtyczki i taśmy.

Uruchomienie:
    - wkładamy kartridże jak je wyjmowaliśmy
    - włączamy
    - ja lubię mieć drukarkę otwartą do pracy, mały długopis wtykamy w dołek od góry drukarki po środku drukarki na jej przodzie - drukarka będzie myślała, że jest zamknięta i będzie normalnie pracowała
    - jeśli słyszymy, że drukarka rzęzi, albo coś trze, to po lewej stronie głowicy jest plastikowa wskazówka, kręcąc nią w lewo i prawo, zmieniamy pochylenie i wysokość głowicy, u mnie w nowej głowicy było to na maksa w prawo i głowica tarła o plastiki, ustawiłem jak była ustawiona stara czyli na środku i wszystko zaczęło działać ;)
    - jak się załączy (normalnie, do końca, pojawi się zwykły ekran jak co dzień) trzymamy kilka sekund przycisk "domku" po prawej stronie wyświetlacza
    - pokazuje się nam dziwne menu, trzymamy parę sekund pasek pod licznikiem wydrukowanych stron, aż się pojawi następne menu, wpisujemy *2864 czy to na ekranie czy też na klawce po prawej, na górze po lewej pojawi się napis MAINTENANCE
    - wpisujemy 764 i klikamy mono start - to jest napełnianie i płukanie jak przy zakupie drukarki, jak ktoś jest oszczędny to jest jest jeszcze 766, które służy do napełnienia węży - drukarka zrobi swoje, u mnie przed płukaniem nie działał czarny, nie pomagało zwykłe płukanie z poziomu zwykłego menu drukarki, ani z menu serwisoweog chyba 761, po pierwszym 764 nie drukował do końca czarny, ale już się pojawił więc wpisałem jeszcze raz 764 i klawiszami lewo, prawo (na dole dotykowego są << >> i przechodzi się do następnej strony gdzie są te klawisze) można wybrać, który konkretny kolor ma zostać wyczyszczony/zalany, wiec ja drugi raz zrobiłem 764 sam czarny Na zalanie głowicy czy to 764 czy 766 potrzeba sporo tuszu, ja miałem pełne kartridże i po miałem o 1/3 mniej tuszu

Po tym drukarka normalnie drukowała.

Bonus:
    - zalecam nasmarowanie szyn po których jeździ głowica - u mnie drukarka momentalnie ucichła ;) - smar silikonowy, patyczek do uszu i jazda
    - u mnie po montażu nowe głowicy działy się cuda na jej wyrównywaniu drukarka drukowała z przesunięciami kolejnych linii o np. 0,1 mm - myślałem, że to uszkodzona głowica, był to jednak tylko brudny pasek enkodera - czyli te dwie przezroczyste taśmy obok paska klinowego co biegną na jego długości - wacik do ucha, woda (u mnie destylowana od żelazka) i wacikiem delikatnie pomiędzy dwa paski i potem paski od zewnątrz - drukarka zaczęła drukować od razu prawie, że idealnie.
    - polecam zakup w internetach resetera chipów Brother za 30 zł- wystarczy jeden zestaw i można go nabijać do woli, wystarczy do nabicia zwykła strzykawka 10 ml - napełniamy strzykawkę, stawiamy toner wylotami do góry, przykładamy do dolnego portu strzykawkę - wymiar prawie ten sam, więc wchodzi gladko, w górny port wkładamy coś podłużnego (u mnie osłona plastikowa igły) wciskamy lekko wystający plastikowy pin, tak by powietrze się mogło do tonera dostać i wciskamy tusz, tusz nie idzie, ale jak poruszamy tonerem na lewo i prawo to w pewnym momencie wejdzie łatwo, ten port od odpowietrzania naciskam i puszczam by uchodziło powietrze z kartridża, tusze polecam brother Bt6000bk czarny (35 zł 100 ml, spokojnie dwa pełne nabicia 129xl) i BK5000 kolory po 28 zł - oryginalne tusze Brother, wydruki za grosze ;), na tych tuszach drukuje od 1,5 roku, przedrukowałem już 3 zestawy butelek, problemy z głowicą miałem od początku zakupu drukarki, bo poprzednik używał tuszu za 2 zł za sztukę i czarny od początku dobrze nie drukował.

To chyba wszystko, polecam poszukanie manualna serwisowego, ja znalazłem tu na elektrodzie: mfc-6520SM.pdf - jest tam naprawdę wszystko, włącznie z rysunkami dość szczegółowymi + np. kody serwisowe. Jak zdemontować głowicę jest na stronie 147, punkt 9.2. ;)

Jakby co to pytać :D
    Kozar
    Level 10  
    Dzięki za szczegółowy opis wymiany głowicy, udało się za pierwszym razem.