Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ursus C-360 3P - Brak mocy po rozgrzaniu

rloncio 25 Lip 2018 14:51 333 11
  • #1 25 Lip 2018 14:51
    rloncio
    Poziom 2  

    Witam. Mam problem Z Ursusem C-360 3P. Podczas podorywki ciągnik stracił moc, zgasł. Po odpowietrzeniu wszystko wróciło do normy. W międzyczasie sam łapał nierówne obroty silnika od niskich po wysokie. Po godzinie dalszej podorywki taka sama sytuacja. Zgasł bez możliwości odpalenia po odpowietrzeniu. Wymieniony filtr paliwa na nowy (na tamtym zrobione około 50mth), chwilowo pomogło, bo po około 0,5h pracy zaczął chodzić nie na wszystkie cylindry. Wymienione nowe końcówki wtrysków (poprzednie były dobre), filtr paliwa, pompka zasilająca, płukanie zbiornika. Na zimnym silniku było wszystko ok przez jakieś 2h pracy. Po tym nie mógł wkręcić się na obroty max. 2 tys, brak mocy, obroty same ponownie falowały. Regeneracja pompy wtryskowej- znów po jakiejś godzinie pracy ten sam problem, nierówna praca, jakby nie na wszystkie cylindry i brak mocy. Dzieje się tak na rozgrzanym silniku. Proszę o jakieś pomysły co to może być, ewentualnie nasuwa się temat uszczelki pod głowicą.

    0 11
  • #2 25 Lip 2018 15:14
    stasiekb100
    Poziom 23  

    rloncio napisał:
    Zgasł bez możliwości odpalenia po odpowietrzeniu.

    Dym jaki leciał wtedy?

    0
  • #4 25 Lip 2018 19:42
    LENIWIEC_PL
    Poziom 17  

    Witam serdecznie.
    Ja też się męczyłem z podobnym a można powiedzieć, że niemal identycznym problemem przez długi okres czasu a okazała się być uszkodzona rzecz która w sklepie nowa kosztuje śmieszne pieniądze ;-) Otóż u mnie winowajcą całego problemu była zapchana rurka od przelewu(nadmiaru paliwa) która idzie od wtryskiwaczy do zbiornika. Radzę wymienić tą rurkę lub chwilowo sprawdzić bez niej lecz nie polecam tej metody.
    Niewykluczona również usterka pompy wtryskowej choć nie wierzę w to by się zepsuła po 2 godzinach.
    Wymień tą rurkę o której piszę i daj znać.

    0
  • #5 25 Lip 2018 20:32
    rloncio
    Poziom 2  

    stasiekb100 napisał:
    rloncio napisał:
    Zgasł bez możliwości odpalenia po odpowietrzeniu.

    Dym jaki leciał wtedy?

    Jak dobrze pamietam dym był czarny

    Dodano po 4 [minuty]:

    Układ paliwowy sprawdzony, rurka sprawdzona, nowy przewód paliwowy od zbiornika do pompki i dalej nic. Dzisiaj ustawione zawory bo trochę podparte były, przez jakiś czas ok a po przejechaniu 200 metrów znów to samo, totalny brak mocy i obroty max. 1500.

    0
  • #6 25 Lip 2018 20:33
    polmar
    Poziom 20  

    A może to wina korka w zbiorniku a dokładnie otworu odpowietrzającego

    0
  • #7 25 Lip 2018 21:19
    LENIWIEC_PL
    Poziom 17  

    A sprawdzane było ciśnienie oleju?

    0
  • #8 26 Lip 2018 04:59
    seweryn7701
    Specjalista Maszyny Rolnicze

    Schłodz pompę zimną wodą. Jeśli pomoże do ponownego jej rozgrzania to masz winowajce.

    0
  • #9 26 Lip 2018 05:04
    stasiekb100
    Poziom 23  

    Tylko zgaś silnik przed schładzaniem.

    0
  • #10 26 Lip 2018 20:22
    rloncio
    Poziom 2  

    Wszystkie pomysły wzięte pod uwagę ale problem rozwiązany (oby napewno) otóż okazało się że filterek przy pompie wtryskowej był zapchany (dodam że pompa wróciła z regeneracji we wtorek a filterek był wymieniony na nowy), tylko nasuwa sie pytanie skąd syf który zapchał ten filterek? Ale grunt że wszystko wróciło do normy.

    0
  • #12 27 Lip 2018 09:08
    rloncio
    Poziom 2  

    gromleon napisał:
    Nie zalałes tam jakiegos ekodiesla?

    Niestety ale był lany ekodiesel

    0