Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics St-500 grzeje się transformator (parzy obudowa)

sebastian123414 25 Lip 2018 16:07 444 39
  • #2 25 Lip 2018 16:11
    icosie
    Poziom 32  

    Witam

    A jakie jest pytanie?

    Trzeba sprawdzić jaki pobór prądu jest na wyłączonym i włączony, zobaczyć czy mieści się to w jakiś sensownych granicach. Do pomiaru elementy za transformatorem, czy coś się grzeje, czy napięcia są ok. itd.

    Pozdrawiam

    0
  • #4 25 Lip 2018 16:57
    arturdip
    Poziom 26  

    Pewnie transformator jest na 220Volt a dzisiaj obowiązuje 230Volt.A więc te różnice w napięciach i niestety dużo większe straty mocy i stąd wydzielanie dużo więcej ciepła.Poz artur

    0
  • #5 25 Lip 2018 16:59
    sebastian123414
    Poziom 5  

    Tylko że razem z tym działa Technics rs-b505 oraz SU-V45A. Wszystkie są z podobnych lat i w żadnym się tak trafo nie grzeje żeby aż górna pokrywa parzyła.

    0
  • #6 25 Lip 2018 17:05
    icosie
    Poziom 32  

    Nie wiem na ile precyzyjne były pomiary i jak precyzyjnie określali napięcia, ale tak czy siak jest zbyt dużo. Coś się grzeje poza transformatorem? Czy są jakieś zniekształcenia dźwięku albo inne objawy?

    Szukam serwisówki ale nie mogę coś znaleźć, żeby zobaczyć co tam trzeba sprawdzić. Wszystkie kondensatory zdrowe? Diody prostownicze ok?

    0
  • #8 25 Lip 2018 17:07
    sebastian123414
    Poziom 5  

    Kondensatory wszystkie wyglądają ok, nie są wybrzuszone. Jak się sprawdza diody prostownicze? Czy poza trafem coś się grzeje to później dam znać, bo aktualnie nie ma mnie w domu. Zniekształceń dźwięku nie ma, wszystko działa super.

    0
  • #9 25 Lip 2018 17:12
    arturdip
    Poziom 26  

    Ze schematu wzmacniacz wynika że on może pracować przy 240V a,więc nie będzie się grzał

    Dodano po 1 [minuty]:

    Co do magnetofony to na razie mam schematu.

    0
  • #10 25 Lip 2018 17:13
    icosie
    Poziom 32  

    Nawet jak trafo na 220 V to skok napięcia nie powinien być większy niż 5%. Niemniej w tamtych czasach stałość napięcia w sieci była "taka sobie" i nawet wzrost do 240 V nie miało prawa uszkodzić sprzętu. Więc moim zdaniem to nie to.

    0
  • #11 25 Lip 2018 17:25
    arturdip
    Poziom 26  

    Magnetofon na rynek GB był również na 240V a więc może to jest na GB?

    Dodano po 2 [minuty]:

    To zależy od prawdziwego napięcia sieciowego.Ja mieszka niedaleko od trafo i u mnie standard to 240V(nawet teraz 239V)

    Dodano po 41 [sekundy]:

    Przecież go nie uszkadza.

    0
  • #12 26 Lip 2018 11:24
    sebastian123414
    Poziom 5  

    Grzeje się jeszcze tranzystor (?) Q701. Ten transformator nie parzy od razu. Przez ponad 15 minut ma normalną temperaturę.

    0
  • #13 26 Lip 2018 11:27
    icosie
    Poziom 32  

    Q701 jest do stabilizowania napięcia 14,5 V. Czyli coś za nim pobiera dużo prądu. Trzeba prześledzić schemat i znaleźć podejrzanego.

    Można się również wpiąć amperomierzem w gniazdo bezpiecznika F1 i podczas grania zobaczyć czy w którymś momencie nie wzrasta prąd i co powoduje wzrost, jeżeli przez 15 min jest wszystko w porządku.

    0
  • #14 26 Lip 2018 11:32
    sebastian123414
    Poziom 5  

    Znalezienie czegoś co pobiera zbyt dużo prądu chyba mnie przerasta. Ale wpiąć się amperomierzem mogę. Dam znać jak to wygląda.

    0
  • #15 26 Lip 2018 11:41
    icosie
    Poziom 32  

    Jeżeli grzeje się Q701, to coś za nim też będzie się grzało bo zwarcie można wykluczyć (bezpiecznik by zadziałał). Tak więc jakiś element, który jest na tej linii zasilania pobiera więcej mocy niż zwykle. Ciekawe, że dopiero po kilkunastu minutach działania się to objawia. Dlatego warto sprawdzić z amperomierzem (tylko nie pomijaj bezpiecznika). Może jakiś stycznik się załącza, albo któryś z tranzystorów jest uszkodzony i po nagrzaniu przestaje poprawnie pracować.
    Ogólnie możliwości jest tyle ile elementów masz w układzie. :D

    Jest szansa, że dojdziemy do tego w jakimś rozsądnym czasie. Ale jeżeli się obawiasz o sprzęt to może warto oddać go do jakiegoś dobrego serwisu.

    Pozdrawiam

    0
  • #16 26 Lip 2018 11:49
    sebastian123414
    Poziom 5  

    O sprzęt się nie obawiam, bo niedawno go tanio kupiłem do zestawu. Tylko miało być wszystko ok. Teraz po 15 minutach trafo jest gorące ale nie parzy, wcześniej parzyło.

    0
  • #17 26 Lip 2018 12:01
    icosie
    Poziom 32  

    Tak przyjrzałem się pierwszemu zdjęciu jeszcze raz dokładniej i mam pytanie czy okolice Q701 nie wyglądają czasem tak jakby było coś lutowane i wymieniane?

    Bo kondensatory są podejrzanie nowe i trochę "syfu" jest na płytce w tamtych okolicach.

    Może już był naprawiany i nie udało się znaleźć przyczyny dlatego tuner poszedł dalej.

    0
  • #18 26 Lip 2018 12:22
    sebastian123414
    Poziom 5  

    Kondensatory są oryginalne, rozkręcę go całkiem i dam zdjęcia. Postał pod prądem w trybie standby I trafo jednak jest gorące

    Dodano po 10 [minuty]:

    Widzę, że w okolicy trafia było lutowane, ścieżki jakby czarne w niektórych miejscach (zaznaczyłem co zobaczyłem) i w okolicy gniazda antenowego było lutowane (ta zielona część) i w okolicy złącza antenowego AM

    0
  • #19 26 Lip 2018 21:42
    icosie
    Poziom 32  

    Widać luty były na pewno poprawiane, pytanie czy ktoś nie podmienił transformatora na inny. Trafo oryginalnie wygląda?
    Napięcia są zbyt wysokie nawet jak na zwiększone napięcie zasilania w sieci. Przez to grzeje się tranzystor, bo zbiera więcej prądu do masy, co zwiększa pobór prądu na transformatorze.

    Dziwne jest to, że dzieje się to po 15 minutach dopiero. Ciekawe co tam dalej się załącza, że zaczyna się to grzać. Zastanawiam się nad wylutowaniem transformatora i sprawdzeniem jego napięć na jałowo i pod obciążeniem podobnym do tego co bierze amplituner,

    0
  • #20 26 Lip 2018 21:51
    sebastian123414
    Poziom 5  

    Trafo jest oryginalne (znalazłem w internecie zdjęcia tego tunera od środka i ma takie same). Mówisz żeby sprawdzić napięcia na trafie jak jest wlutowane , następnie je wylutować i zobaczyć?

    0
  • #21 26 Lip 2018 21:56
    icosie
    Poziom 32  

    Na początku zmierzyć prąd jaki płynie na bezpiecznikach i jakie jest napięcie na nich. Z tego da się określić ile mocy pobiera tuner. Później wystarczy wyciągnąć bezpieczniki, powinie być wtedy nieobciążony i będą napięcia jałowe. Później na podstawie prądów jakie płyną. Potem na podstawie prądów można dobrać obciążenie żeby zobaczyć jak sztywny jest transformator. Ale jeżeli jest oryginalny to nie on jest tu winowajcą tylko jakieś elementy dalej w układzie.

    0
  • #22 26 Lip 2018 22:08
    sebastian123414
    Poziom 5  

    Napięcie na bezpiecznikach wacha się od 10,7 do 10,9 V DC. Trochę jednak nieobeznany jestem w elektronice. Głównie naprawiałem magnetofony wcześniej. Żeby zmierzyć przepływ prądu muszę wpiąć się miernikiem zamiast bezpiecznika, zgadza się?

    0
  • #24 26 Lip 2018 22:14
    sebastian123414
    Poziom 5  

    Jeszcze się dopytam. Zmierzyłem prąd stały na bezpiecznikach a tam jeszcze jest przemienny? Dopiero później następuje zmiana?

    0
  • #26 26 Lip 2018 22:19
    sebastian123414
    Poziom 5  

    To tam przemiennego jest około 10V. Na mierniku mam zakres albo do 200mA albo 20A więc wynik nie jest za dokładny 0.04A na F1 i ledwo 0.01 na F2

    0
  • #28 26 Lip 2018 22:33
    sebastian123414
    Poziom 5  

    Wszystko na włączonym tunerze mierzyłem

    0
  • #29 26 Lip 2018 22:35
    icosie
    Poziom 32  

    To nie ma opcji, żeby się grzało, bo nie ma co się grać przy 0,5 W pobieranej mocy.
    Zostaw pomiar na 15-20 min. Jak będzie gorący tranzystor to odczytaj wartość prądu. Jaki masz multimetr? Posiada on pomiar prądu AC?

    0
  • #30 26 Lip 2018 22:37
    sebastian123414
    Poziom 5  

    Kurze nie zauważyłem, amperaz próbowałem mierzyć na stałym bo tylko tam miałem odpowiedni zakres. Wiec na zmiennym nie dam rady zmierzyć. Miernik to unit m890g

    0