Witam.
Jako, że siedzę właśnie nad podobnym sterownikiem to mam taki wsad z crash-em. Podrzucam.
Jednocześnie chciałbym się podpiąć pod temat.
Gryzę właśnie sterownik od focusa mk3 2015 USA nr sterownika F1ET14B321AB
Sterownik po zalaniu, brak możliwości zakupu nowego stąd rzeźba w starym.
Zakupiłem dawcę po crashu do podobnego rocznika tyle że hatchbacka - w środku płytka ta sama różnice w scalakach.
Zgrałem na wszelki wypadek pamięć zalanego i przełożyłem do dawcy - nie ruszył.
Przełożyłem procesor - ożył, wywalił błędy czujnika yaw-rate sensor oraz błąd sterownika u3000:04-AF (jest to błąd podłączenia pod sterownik niezakodowanych rzeczy lub rozbieżność kodowań między sterownikiem airbag, abs, ocs itp - dodam, ze wszystko jest fabryczne i działa, błąd złapał się prawdopodobnie przy zalaniu)
Metodą przekładania scalaków znalazłem ten który odpowiada za czujnik yaw-rate. Ten w dawcy po crashu okazał się uwalony, być może podczas wypadku. Wymieniłem, błąd zniknął.
Nie mogę sobie poradzić z błędem u3000 - nie chcę na razie na pałę gmerać w pamięci choć mam kilka zgranych sterowników i być może metodą dedukcji udało by sie znaleźć jego lokalizację - na razie szkoda mi czasu na przekładanie w nieskończonośc pamięci i zmiany komórek wsadu na chybił-trafił.
Udało mi się ustalić, że wszelkie błędy u3000 (wygenerowałem sobie kilka przerzucając czujniki przyspieszenia) są niekasowalne Forscanem. Raz złapane pozostają. Po złapaniu takiego błędu wrzucałem sobie pierwszy wsad i błędy u3000 znikały poza tym jednym który w tym pierwotnym wsadzie jest z zalania.
Doczytałem, ze być moze kodowanie od nowa sterownika airbag IDS-em dało by radę usunąć niekasowalny błąd z osprzętu.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc, naprowadzić w których komórkach pamięci są przechowywane błędy? - tylko o usunięcie tego jednego mi chodzi.
Może ktoś podesłałby czysty wsad bez crasha i błędów ze sterownika F1ET14B321AB do porównania, może z jakiegoś innego sterownika byleby był czysty - spróbuje coś porównać, znaleźć różnice.
Aha - skasowanie błędów Forscanem usuwa błąd i gasi kontrolkę Airbag do momentu wyłączenia i włączenia ponownie zapłonu - błąd na stałe siedzi w pamięci eeprom.
Z góry dziekuje.