logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Golf IV 2000r 1.9 66kW - Miękki pedał hamulca po regeneracji zacisków

przemix10 26 Lip 2018 22:13 8589 8
REKLAMA
  • #1 17351670
    przemix10
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam serdecznie! Przydarzyła się taka sytuacja, że życie zmusiło do regeneracji zacisków hamulcowych i pomalowania ich w golfie IV 1.9 66kW z 2000 roku. Trzy zaciski w tym dwa tylne i jeden przedni z lewej strony były ściągane, uszczelki regenerowane, wszystko wyczyszczone i pomalowane. W pierwszym dniu gdy poskładałem przedni lewy zacisk, odpowietrzyłem go, wszystko było w porządku, w następnych dniach to samo zrobiłem z tylnymi zaciskami lecz po odpowietrzeniu ich pedał hamulca wpada w ziemie, robi się twardy dopiero po paru depnięciach. Odpowietrzałem już procedurą PT-LT-PP-LP ale to nie pomogło... zauważyłem jednak, że przy mocnym przyciśnięciu pedała wydobywa się jakiś syk jakby powietrza.. Pojawiło się to własnie po operacjach z tylnymi zaciskami. Co to może być ? Podejrzewam że to może właśnie tym ubytkiem powietrze jest zasysane do układu ale gdzie może być ta nieszczelność i czy to na pewno jest przyczyną miękkiego hamulca?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 17351710
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1691
    Syczy serwo to nie ma z tym nic wspólnego, poczytaj jak odpowietrzyć układ z pompą abs.
  • REKLAMA
  • #3 17351766
    przemix10
    Poziom 9  
    konieczne jest uzycie vaga czy wystaczy to co wkleje w screenie ? VW Golf IV 2000r 1.9 66kW - Miękki pedał hamulca po regeneracji zacisków
  • #4 17351945
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    VAG nie potrzebny, w ogóle takie niby oficjalne procedury to sobie możesz... Jak zapowietrzyłeś pompę ABS to żeby ją odpowietrzyć trzeba włączyć myślenie.
  • REKLAMA
  • #5 17352787
    przemix10
    Poziom 9  
    Dobraaaa a coś więcej? Jakieś wskazówki ?
  • #6 17352941
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1691
    Może włącz zapłon.
  • #7 17353007
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Jak się bierzesz za taką robotę to dolewasz płynu do zbiorniczka do poziomu "max" blokujesz pedał hamulca nieruchomo lekko wciśnięty i wtedy możesz przy kolach odkręcać co chcesz i cały płyn nie wycieknie.
    Jak już zapowietrzyłeś przód to najlepiej zaślepiać wszystkie wyjścia przy pompie ABS i odpowietrzać po jednym.
  • #8 17353159
    przemix10
    Poziom 9  
    Dziś próbowałem odpowietrzać tradycyjnie, najpierw 20 razy wciskając pedał później odkręcając wężyk, później to samo tyle ze zaczynając od LP-PP-LT-PT z włączonym silnikiem, niby sytuacja lekko się poprawiła ale nadal to nie są prawidłowo działające hamulce.

Mówisz że zaślepiać jedno wyjście pompy ABS i odpowietrzać... Możesz rozwinąć swą myśl bo niedokońca rozumiem..
    Odkręcam wszystkie wyjścia pompy ABS , zaślepiam trzy a jedno do pojemniczka i przy włączonym motorze pompuje pedałem aż nie bedzie pęcherzyków, i tak ze wszystkimi po kolei? A czym zaślepiać wyjścia pompy po odkreceniu przewodów twardych ?
  • REKLAMA
  • #9 17369848
    przemix10
    Poziom 9  
    Odpowietrzanie strzykawką pomogło. Temat zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z miękkim pedałem hamulca w VW Golf IV 1.9 66kW po regeneracji zacisków hamulcowych. Po odpowietrzeniu tylnych zacisków pedał hamulca wpada w ziemię, a twardnieje dopiero po kilku wciśnięciach. Użytkownik zauważył syk powietrza przy mocnym naciśnięciu pedała, co sugeruje możliwą nieszczelność w układzie. W odpowiedziach zasugerowano, aby zwrócić uwagę na odpowietrzanie układu z pompą ABS, a także na konieczność zaślepienia wyjść przy pompie ABS podczas odpowietrzania. Ostatecznie, użytkownik rozwiązał problem poprzez odpowietrzanie strzykawką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA