Link do tematu o ogrzewaniu promiennikami:
Link
Link
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereAleksander_01 wrote:Widziałem te promienniki "w akcji" u znajomka. Pod promiennikiem ciepło, stajesz obok metr i zimno jak choliera. Tradycyjnego kaloryfera jeszcze długo nic nie zastąpi.
Sstalone wrote:Po drugie, uważam że niemożliwe jest utrzymanie takiej różnicy temperatur w domu w różnych pomieszczeniach czyli 2 stopni, nawet przy braku ogrzewania w pomieszczeniach zimniejszych, ponieważ ściany wewnętrzne nie zapewniają odpowiedniej bariery termicznej. Możliwe jest obniżenie temperatury w sypialni w stosunku do innych pomieszczeń, ale to wymaga dodatkowego wietrzenia co wiąże się z dodatkowymi stratami energii.
Sstalone wrote:@erbit Dzięki za informacje. Mam pytanie jakie masz grubości ścianek działowych w pomieszczeniach i z jakiego materiału oraz jaką masz warstwę styropianu w stropie?
....
Janusz_kk wrote:To wystarczy, za 20-25 lat już będą reaktory fuzyjne, na hel-3, to jest przyszłość energetyki a nie uran. Chińczycy znaleźli w próbkach księżycowych minerał z tym gazem i już zapowiadają w ciągu 10 lat kolejne misje aby go badać i transportować na ziemię. Amerykanie też o tym myślą i sądzę że będzie wyścig kosmiczny.
Erbit wrote:gaz4 wrote:Poza węglem wszystkie ceny wracają w okolice początku bieżącego roku co wyraźnie wskazuje, że drogo już było.
Czy chcesz przez to powiedzieć, że podpisywanie dziś umowy na 3-5 lat na dostawę energii elektrycznej w cenie 2,8-3,0 (dla firm) to samobójstwo bo teraz ceny będą już tylko opadać ?
kj1 wrote:Ta tabelka jest poglądowa i przeznaczona dla laików.
Erbit wrote:gaz4 wrote:... poziom z ubiegłego roku jest w zasięgu.
Kiedy ? Późną wiosną ? Za rok ?
gaz4 wrote:Do czasu aż pompy ciepła i elektryczne oporowe chodzące całą dobę nie wywalą popytu na moc
Erbit wrote:gaz4 wrote:Do czasu aż pompy ciepła i elektryczne oporowe chodzące całą dobę nie wywalą popytu na moc
Już słyszałem taką opinię: dostałem 3k na węgiel ale go nie kupię bo jest drogi... będę dogrzewał prądem po taniości bo rząd utrzyma dla mnie cenę i mam go w zapasie 1000MWh więc nawet jeśli to w zimę zużyję na grzanie olejakiem, to jeszcze mam w zapasie te 3k za węgiel.
Oczywiście wypowiedź nie była tak precyzyjna, ja ją doprecyzowałem ale te małe gospodarstwa domowe (szczególnie jednoosobowe) tak waśnie zaczynają kombinować a przy moim 6,5GWh rocznie ktoś musi zużywać znacznie mniej i musi ich być dużo by średnia wyszła 2GWh wg GUS.
Quote:Tu: LinkWyraźnie widać proces starzenia się społeczeństwa – powiedział dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego, prezentując dane z NSP 2021.
Wyraźnie widać proces starzenia się społeczeństwa. Odsetek ludności w wieku produkcyjnym spadł do 59,3 proc. Udział ludności w wieku poprodukcyjnym wzrósł do ponad 22 proc. Oznacza to, że przeszło co piąty mieszkaniec Polski ma ponad 65 lat” – podkreślił prezes GUS.
W porównaniu do danych ze Spisu Powszechnego w 2011 roku, problem starzejącego się społeczeństwa znacznie się pogłębił. Przybyło gmin, w których odsetek populacji powyżej 65 r.ż. przekracza 20 proc. Dziesięć lat temu stanowiły one pojedyncze punkty na wschodzie Polski. Jak podkreśla Money.pl, teraz rozlewają się one w głąb kraju.
Quote:Tymczasem Północ wciąż walczyła z armią ochotniczo-kontraktową. Nie wprowadzono tam powszechnego poboru. Liczba białych mężczyzn w wieku wojskowym w stanach północnych była około pięciokrotnie większa niż w stanach południowych (mniej więcej tyle samo, co w dzisiejszej Rosji i Ukrainie). Dlatego w ciągu pierwszego półtora roku wojny, pomimo dość wysokich i stale rosnących strat, wystarczało dość dobrze opłacanych żołnierzy kontraktowych, ubranych, obutych i dobrze odżywionych (co było ważne w XIX w.).
Ale do wiosny 1863 nie było wystarczającej liczby ochotników. Sytuacji nie poprawiało zezwolenie gubernatorów stanów na udzielenie amnestii przestępcom przetrzymywanym na ciężkich robotach i więzieniach pod warunkiem wstąpienia do wojska. A 3 marca Kongres Stanów Zjednoczonych z inicjatywy prezydenta Lincolna uchwalił ustawę o generalnej mobilizacji. Odtąd wszyscy zdrowi mężczyźni w wieku od 20 do 45 lat byli uważani za podlegających służbie wojskowej i mogli w każdej chwili otrzymać wezwanie do poboru.
Rozpoczęcie dystrybucji tych wezwań (do których wykorzystano policję) oczywiście nie wzbudziło entuzjazmu. W niektórych miejscach dochodziło do zamieszek, które trzeba było stłumić siłą zbrojną przy udziale wojska i marynarki wojennej. Największy z nich pokazano w słynnym filmie „Gangi Nowego Jorku”. Zamieszki te nie wpłynęły jednak na stabilność rządu i jego determinację do działań mobilizacyjnych.
Dzięki projektowi liczebność sił zbrojnych USA na początku 1865 r. wzrosła do półtora miliona ludzi, a liczebność armii konfederatów, która „w szczytowym momencie” liczyła około 350 tys. żołnierzy, została zmniejszona do 100 tys. z powodu strat. W tej sytuacji wynik wojny stał się absolutnie oczywisty i nieunikniony.
Jak myślisz, kiedy ogłoszona zostanie mobilizacja w Rosji? Czy może się bez tego obejść?
strucel wrote:Jak kandydat na którego głosowaliśmy zdobędzie władzę a mimo to nie będzie realizował obietnic to protestowac i przypominać o obietnicach.
strucel wrote:A co ma być? W przyszłym roku są wybory i to w gestii ich zwycięzców jest ewentualne wsparcie na przyszłe lata.
Chodzić na spotkania przedwyborcze, rozpytywać kandydatów z programu miedzy innymi w tym temacie a potem zagłosować . Jak kandydat na którego głosowaliśmy zdobędzie władzę a mimo to nie będzie realizował obietnic to protestowac i przypominać o obietnicach.
Janusz_kk wrote:Sstalone wrote:A czy ktoś z Was stosował poduszkę elektryczną w łóżku?
Tak, taką stara polską, jest bezpieczna mimo że leżałem na samej 'macie' bez poduszki, wygrzewałem nerki przed snem jak miałem zapalenie.
strucel wrote:
Ciekawi mnie bardziej to dlaczego niemcy służby panstwowe do wyjaśnienia chcą angażować,
Quote:A co do gazociągu to mogą jamał uruchomić ale wówczas radziłbym naszym i ukraińcom godne opłaty za tranzyt ustalić
Sstalone wrote:Baltic Pipe otwarty, a gazu z Rosji przez Nord Stream nie będzie, bo coś się stało, czy same rury pękły czy ktoś im pomógł, tego nie wiadomo. No to teraz czeka nas ostra zima... Ciekaw jestem kto to zrobił... Jeżeli nie zrobili tego Rosjanie, to ja się obawiam, że coś się stanie też z innymi gazociągami... np. z Norwegii...
mmm777 wrote:Problem z BP nie istniejePo prostu, nie zadbano o kupienie gazu do niego