bartosz183 wrote: Tak, dokładnie to miałem na myśli. Rozpiska i zdjęcie to konieczność bo widziałem że skupia się tam cała wiązka przewodów.
Jeszcze dwa inne podejrzenia to: termostat i zabezpieczenie termiczne.
O ile zabezpieczenie termiczne to sprawa prosta (wystarczy pomierzyć ciągłość) tak sprawa sprawności termostatu jest dla mnie niejasna. W jaki sposób mogę zweryfikować czy jest sprawny ?
W tym modelu termostat jest po prostu mechanicznym pokrętłem, podejrzewam że dochodzi tylko do niego zasilanie z przełącznika funkcji, kabel z czujnikiem i odejście zasilania do grzałki.
Czy wystarczy pomierzyć przejście pomiędzy tymi dwoma wyprowadzeniami zasilania ? Podejrzewam że ustawiony na zero powinien być całkowitym rozwarciem a w każdej innej pozycji powinno być jakieś przejście / opór. Albo czy można po prostu zewrzeć przewód zasilania z przewodem odejścia (czyli ominąć termostat) i sprawdzić czy grzałki w piekarniku się nagrzewają ?
Grzałkę możesz sprawdzić omomierzem czy nie ma przerwy albo na krótko podpiąć do zasilania tylko z rozwagą i sprawdzić czy się nagrzewa. Ale najbezpieczniejszym sposobem to sprawdzić omomierzem.
Potwierdzam to co napisał kolega Kenworth 18.