Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozdzielnia i topiący sie przewód na wejściu do bezpiecznika

RadziuGW 31 Jul 2018 13:49 2847 12
    RadziuGW
    Level 11  
    Witam
    Mam oto taką rozdzielnie, jak na zdjęciu. Problem w tym, że już drugi raz stopił się przewód i wejście bezpiecznika B20. Elektryk, którego "zawezwałem" powiedział, że jest wszystko ok, widocznie przewody były niedokręcone. Wczoraj miałem drugi raz ta sytuację, tym razem sam wymieniłem bezpiecznik i nadpalone przewody, dokręcając ile siły przewody (ten nadpalony mogłem wyjąc bez odkręcania śrubki).

Mam wątpliwości, czy aby tam jest wszystko ok. nie jestem elektrykiem, a elektryk twierdzi, że jest dobrze, ale na chłopski rozum... od różnicówki idzie na dole zasilanie do bezpiecznika C20, od niego idzie mostek do bezpiecznika obok po prawej i do tego pod nim, następnie wszystkie sąsiednie są mostkowane od bezpiecznika obok, czyli całe napięcie, zasilające 4 obwody na dole i 5 obwodów na na górze idzie przez przewód od różnicówki. Czy jest to prawidłowe? Wydaje mi się, że nie. Stąd topiący się przewód tak mi się wydaje. Załączam zdjęcia.

Rozdzielnia i topiący sie przewód na wejściu do bezpiecznikaRozdzielnia i topiący sie przewód na wejściu do bezpiecznika
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    rafi84
    Level 24  
    Zamiast mostków trzeba dać szyny łączeniowe grzebieniowe.
    Rozdzielnia i topiący sie przewód na wejściu do bezpiecznika
    Po za tym masz nieodpowiednio dobrane zabezpieczenia do kabli (ten C20 x2 dla 2,5mm2 - chyba że zdjęcie przekłamuje i jest większy przekrój przewodu i ten ostatni B16 wydaje mi się że jest tam 1,5mm2 ale to jest do sprawdzenia przez innego bardziej kumatego elektryka bo tego co to spierdzielił to już nie zapraszaj.)
    Zresztą jak tak patrzę na to to masz tam niezłe spagetti i nie jest to do końca przemyślane rozmieszczenie aparatów.
    RadziuGW
    Level 11  
    elel wrote:
    o są właśnie skutki tego, jak się podłączy dużo przewodów pod jeden zacisk

czyli dobrze myślałem, że to przez to.

elel wrote:
    Tak z ciekawości, do czego jest ten C20?

dp płyty elektrycznej

rafi84 wrote:
    Po za tym masz nieodpowiednio dobrane zabezpieczenia do kabli (ten C20 x2 dla 2,5mm2 - chyba że zdjęcie przekłamuje i jest większy przekrój przewodu i ten ostatni B16 wydaje mi się że jest tam 1,5mm2

co oznacza "nieodpowiednio dobrane zabezpieczenia?"
    Anonymous
    Anonymous  
    damwojt
    Level 12  
    Linka bez zacisku. Przewody zasilania zamontowane niedopuszczalnie (różne średnice w tym samym zacisku bez tulej, odizolowane przewody wystają z aparatów. ((tak wynika ze zdjęcia)),
    Potrzebny jest kompetentny elektryk, który przeprowadzi pomiary i doprowadzi tą rozdzielnicę do ładu.
    RadziuGW
    Level 11  
    elel wrote:
    Co to za płyta, albo dokładniej przeczytaj w instrukcji jakie powinno być zabezpieczenie, bo wydaje mi się, że nawet jeśli wymaga 20A to raczej B a nie C

plyta Simensa 7,5 KW.
    elel wrote:
    Ten drugi C20 to do czego służy?

piekarnik, oba te C20 zamontował elektryk, który połączał płytę i piekarnik, oba są na oddzielnych obwodach.
    elel wrote:
    Jakie jest zabezpieczenie przedlicznikowe?

wydaje mi się, że 30. Sprawdzę później w skrzynce na zewnątrz

damwojt wrote:
    Potrzebny jest kompetentny elektryk, który przeprowadzi pomiary i doprowadzi tą rozdzielnicę do ładu.

z tym chyba większy problem, niż ze zrobieniem samemu porządku. Miałem 3 elektryków i każdy uważał, że jest ok. Tak więc jak widać elektryk, elektrykowi nierówny. Być może to elektrycy, jak Ci pokazywani w usterce ;)

damwojt wrote:
    (różne średnice w tym samym zacisku bez tulej, odizolowane przewody wystają z aparatów. ((tak wynika ze zdjęcia)),

sprawdzę te grubości i ewentualnie przepnę pod inne, żeby średnica podpinanych przewodów pod jeden aparat była taka sama. Przy tym C20 te trzy przewody są takie same, sam je wymieniałem właśnie ostatnio po tym jak się stopiło.
    Ba_rt
    Level 12  
    elel wrote:
    To są właśnie skutki tego, jak się podłączy dużo przewodów pod jeden zacisk.

Mam to samo u siebie w rozdzielnicy :( Co najlepiej zastosować w takim przypadku ?
    RadziuGW
    Level 11  
    elel wrote:
    Co to za płyta, albo dokładniej przeczytaj w instrukcji jakie powinno być zabezpieczenie, bo wydaje mi się, że nawet jeśli wymaga 20A to raczej B a nie C

zarówno płyta jak i piekarnik w swoich instrukcjach nie maja wzmianki o tym, jakie powinno być zabezpieczenie. Gdzie mogę się upewnić, czy faktycznie to ma być B20, a nie C20?

Ba_rt wrote:
    Mam to samo u siebie w rozdzielnicy :( Co najlepiej zastosować w takim przypadku ?

napisano wyżej co stosować, nawet masz zdjęcie listwy.
    Ba_rt
    Level 12  
    RadziuGW wrote:
    napisano wyżej co stosować, nawet masz zdjęcie listwy.

To tylko w przypadku, gdy łącze te same elementy (np wyłączniki nadprądowe). W mojej rozdzielnicy mam np podpięte 2 przewody, pod jeden zacisk fazowy RCD.
    rafi84
    Level 24  
    RadziuGW wrote:
    zarówno płyta jak i piekarnik w swoich instrukcjach nie maja wzmianki o tym, jakie powinno być zabezpieczenie. Gdzie mogę się upewnić, czy faktycznie to ma być B20, a nie C20?

Kolego masz instalację jednofazową więc wątpię aby płyta pracowała na swojej pełnej mocy czyli 7,4kW.
    Druga sprawa to taka czy płyta i piekarnik są podłączone na stałe czy poprzez gniazdo.
    Trzecia sprawa to taka że elektryk nie podłączy żadnego urządzenia pod obwód który nie jest do tego przystosowany ( odpowiednie zabezpieczenie dopasowane do obciążalności długotrwałej przewodu ORAZ IPZ)
    Dla urządzeń gospodarstwa domowego nie ma potrzeby stosowania wyłączników nadprądowych o charakterystyce C.
    Kiedy kolega miał przegląd instalacji elektrycznej. Może warto to wykonać i doprowadzić rozdzielnicę do porządku tym bardziej że może taki stan doprowadzić do pożaru a żaden ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania bez aktualnych badań instalacji elektrycznej. Ba nawet jeśli takowe byś posiadał a biegli by stwierdzili że pożar wynikł z złego stanu instalacji to pozamiatane ma więcej osób.
    RadziuGW
    Level 11  
    rafi84 wrote:
    Kolego masz instalację jednofazową więc wątpię aby płyta pracowała na swojej pełnej mocy czyli 7,4kW.
    Druga sprawa to taka czy płyta i piekarnik są podłączone na stałe czy poprzez gniazdo.

oczywiście. zresztą kto uzywa plyty na wszystkich palnikach na raz i na pełnej mocy.
    płytą i piekarnik są podpięte na stale, nie poprzez gniazdko.

rafi84 wrote:
    Trzecia sprawa to taka że elektryk nie podłączy żadnego urządzenia pod obwód który nie jest do tego przystosowany ( odpowiednie zabezpieczenie dopasowane do obciążalności długotrwałej przewodu ORAZ IPZ)
    Dla urządzeń gospodarstwa domowego nie ma potrzeby stosowania wyłączników nadprądowych o charakterystyce C.

wierze, że tak jest. Sprzęt podłączam elektryk, więc zaufałem, że jest ok.

rafi84 wrote:
    Kiedy kolega miał przegląd instalacji elektrycznej.

08.2016, mam z tego protokół w formie książeczki chyba z 10 stron, gdzie są różne pomiary wszystkich obwodów. Co prawda było to zanim zostały podłączone sprzęty w kuchni, ale poza tym nic się nie zmieniło w instalacji.

rafi84 wrote:
    ten ostatni B16 wydaje mi się że jest tam 1,5mm2

zgadza się, to 1,5, czyli powinien być zabezpieczony B10, a nie B16, zgadza się?
    rafi84
    Level 24  
    RadziuGW wrote:
    ten ostatni B16 wydaje mi się że jest tam 1,5mm2

zgadza się, to 1,5, czyli powinien być zabezpieczony B10, a nie B16, zgadza się?

Tak powinno to wyglądać.

Co do reszty to wierze, że jak zatrudniasz elektryka to zawierzasz że wykona to dobrze, ja też jak idę do dentysty to mam nadzieję, że będę zadowolony po wizycie.
    Polecałbym znaleźć mimo wszystko kogoś kto poprawi Tobie tą rozdzielnice, bo w takim stanie jak jest teraz nie może to pracować.
    Więcej już polecić nie można :)