logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Którą płytę główną wybrać? Jakie części potem?

Emol99 01 Sie 2018 15:47 975 7
REKLAMA
  • #1 17361258
    Emol99
    Poziom 11  
    Cześć wam. Przychodzę do was z pytaniem. Otóż mój komputer jest już dość stary (Chyba na socketcie 775) i wartało by wymienić go na nowy (kupić kilka części). Nie chcę na razie wydawać dużych pieniędzy na ten najnowszy socket Coffee Lake - Z370/b360 bodajże - gdyż nie potrzebuję tego narazie, dlatego dobrze by było gdybyście nie polecali mi nic innego ;). I mam też pytanie dotyczące 2 płyt które są ostatnio na przecenie. Mowa tu o dwóch płytach MSI"
    Z270 Tomahawk
    https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z270-tomahawk-975…/…

oraz

MSI Z270 GAMING PLUS
    https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z270-gaming-plus-1…/

Którą wybrać oraz dlaczego? Dlaczego tą a nie tą drugą?
    Jakie ramy dobrać do płyty?
    Jakie wybrać procesor?
    Jaką wybrać obudowę?
    Resztę części posiadam tj. zasilacz (Corsair VS 450w), kartę graficzną (GTX 750Ti).
    Ram, procesor i obudowa -> Budżet 1200 +/- 100zł
    Części mogą być używane, im taniej tym lepiej :v

Chciałbym też w przyszłości zrobić żeby cały komputer działał bardzo cicho. Możecie mi więc polecić taką obudowę by była w miarę dobrze chłodząca, nie powodowała dużych wzrostów temperatury? Jakieś wiatraczki (myślałem o jakich BeQuietach ale moze sa jakies tańsze, tak samo ciche odpowiedniki), oraz chłodzenie procesora (radiator czy chłodzenie cieczą - co będzie cichsze). Jeszcze jakiś zasilacz by się przydał, taki co załączał by wiatraczki dopiero pod dużym obciążeniem. Na "wyciszenie" w przyszłości chciałbym przeznaczyć około 900 +/- 100zł
  • REKLAMA
  • #2 17361308
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8221
    Witaj.
    Zamiast kupować Z270, bo jest w promocji, kup sobie B360, w podobnej cenie, bez promocji. Różnica jest taka, że w starczej generacji procesory wyjdą Cię może minimalnie taniej, ale gorzej.
    I3-7100 ma 2 rdzenie, 4 wątki - w podobnej cenie i3-8100 ma 4 rdzenie, 4 wątki.
    I5-7400 ma 4 rdzenie, 4 wątki (zupełnie jak ponad 200zł tańszy i3-8100) - natomiast I5-8400 ma 6 rdzeni, 6 wątków. Czyli 2 rdzenie więcej w podobnej cenie.

Emol99 napisał:
    Którą wybrać oraz dlaczego? Dlaczego tą a nie tą drugą?

Żadną z nich, powód wyżej. Linki od Ciebie nie działają, tak się dzieje, jak kopiujesz skrócone linki z innego miejsca. Mimo że ceny tych płyt są fajne (wyprzedaż sprzętu starej generacji) i wychodzą w cenie podobnej do płyt H310, wciąż lepiej wziąć H310 lub dopłacić niewiele do B360.

Emol99 napisał:
    Jakie ramy dobrać do płyty?

Pasujące. W zasadzie pamięć dobiera się do procesora. Jak wybierzesz procesor to sprawdź w jego specyfikacji, jakie pamięci obsługuje. Oczywiście DDR4, dla starej generacji DDR4-2400 będzie OK, dla nowszej DDR4-2666 (chociaż 2400 też będzie działać). Można też wstawić DDR4-3000, ich ceny ostatnio są zbliżone, a pamięć zwolni do odpowiedniej prędkości. Ostatnio w promocjach wszelkiej maści kupowałem GoodRAM IRDM, Crucial Ballistix czy Patriot Viper. 350-360zł za komplet 2x4GB pewnie da się zrobić.

Emol99 napisał:
    Jaką wybrać obudowę?

Taką, jaka Ci się podoba i na jaką Cię stać. Najlepiej oczywiście unikać szmelcu z blachy cieńszej niż puszka od napoju. Tanie obudowy, które lubię to SilentiumPC Regnum RG1 albo SilentiumPC Armis AR1.

Emol99 napisał:
    Ram, procesor i obudowa -> Budżet 1200 +/- 100zł
    Części mogą być używane, im taniej tym lepiej :v

Podaj może budżet na wszystko, a nie na wybrane fragmenty. 1300 + 260, które chciałeś wydać na płytę to daje około 1550 na płytę, procesor, RAM i obudowę.

Płyta: MSI B360M PRO-VDH albo Gigabyte B360M-DS3H (330-340zł)
    Pamięć: 2x4GB DDR4 (350)
    Procesor: I3-8100 (500)
    obudowa: Regnum RG1 (130)

Razem trochę ponad 1300.
    https://www.x-kom.pl/p/296954-obudowa-do-komputera-silentiumpc-regnum-rg1-pure-black.html albo https://www.x-kom.pl/p/429622-obudowa-do-komputera-silentiumpc-armis-ar1.html
    https://www.x-kom.pl/p/383498-procesor-intel-core-i3-intel-i3-8100-360ghz-6mb-box.html
    https://www.x-kom.pl/p/422202-plyta-glowna-socket-1151-msi-b360m-pro-vdh.html
    https://www.x-kom.pl/p/405442-pamiec-ram-ddr4...t-8gb-2800mhz-viper-elite-red-cl16-2x4gb.html (z kodem rabatowym memory dychę taniej, kod ważny do 7 sierpnia albo wyczerpania zapasów - tak głosi informacja z dzisiejszej promocji)

Emol99 napisał:

Chciałbym też w przyszłości zrobić żeby cały komputer działał bardzo cicho. Możecie mi więc polecić taką obudowę by była w miarę dobrze chłodząca, nie powodowała dużych wzrostów temperatury?

Bardzo cicho to wygłuszone obudowy, jednak trzeba dorzucić ze stówę czy dwie. Jeśli chcesz tyle dołożyć, to wiesz czego szukać. Same polecone obudowy mają wystarczająco dobry przewiew.

Emol99 napisał:
    Jakieś wiatraczki (myślałem o jakich BeQuietach ale moze sa jakies tańsze, tak samo ciche odpowiedniki)

Wentylatory, nie wiatraczki. Wiatraczki są na polach. Za dużo tych wentylatorów nie potrzebujesz. I3 czy i5 ostatnich generacji wydzielają 65W pod obciążeniem, Twoja grafika podobne ilości, więc wentylator z tyłu, ostatecznie jeden dodatkowy na przód załatwiają wszystkie potrzeby tego sprzętu.

Emol99 napisał:
    oraz chłodzenie procesora (radiator czy chłodzenie cieczą - co będzie cichsze).

Zamiast do chłodzenia cieczą dołóż lepiej do procesora. Sensowne chłodzenia AIO zaczynają się od 300 złotych. Jeśli kupujesz takie chłodzenie upewnij się, że da się takie zamontować. Dla mnie do takiego procesora, którego i tak nie będziesz podkręcał, wystarczy SilentiumPC Fera na chłodzenie, a jeśli chcesz mieć jeszcze mocniejsze to Fortis lub Grandis. Tyle że 65W procesora nie trzeba jakoś przesadnie chłodzić.

Emol99 napisał:
    Jeszcze jakiś zasilacz by się przydał, taki co załączał by wiatraczki dopiero pod dużym obciążeniem. Na "wyciszenie" w przyszłości chciałbym przeznaczyć około 900 +/- 100zł

Są zasilacze, które mają wentylatory ledwo słyszalne na niskich obrotach i jest to zdrowsze dla zasilacza, niż tryb półpasywny. Nad cichym zasilaczem warto się zastanowić. https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-10-400w-bn272-1120429/ - do obciążenia około 50% kręci wentylatorem około 500RPM, praktycznie powinien być niesłyszalny. Jeśli w przyszłości chcesz sobie wyciszać, to nie warto teraz brać drogiej obudowy, bo i tak wyciszając kupisz sobie za 300-400zł jakąś znacznie porządniejszą.
  • REKLAMA
  • #3 17361650
    Emol99
    Poziom 11  
    Dobra, a co powiesz o płytach głównych z370 Aorus? Opłaca się je brać? Na OLX jest oferta z tą płytą. Warto ją brać? Była też jeszcze jakaś MSI Z370 A-Pro. Zapomniałem dopisać że zależy mi na płycie ATX. Co do zasilacza który podałeś, 400W wystarczy? (2 dyski SSD, 1 HDD, zamierzam w przyszłości też kartę graficzną wymienić) Może lepiej dobrać trochę większy zasilacz?
  • #4 17361816
    dt1
    Admin grupy komputery
    Generalnie nie. Szczególnie jeśli nie planujesz podkręcać, to dwukrotnie nie. 200 złotych można "zmarnować" inaczej.

Oferta z jaką płytą? Płyt z serii Aorus jest kilka różnych (pewnie z 8 modeli by się znalazło na chipsecie Z370), więc o jakiej płycie mowa? Żeby wiedzieć, czy się opłaca, trzeba znać cenę.

Wszystkie płyty, również MicroATX to płyty ATX. Rozumiem, że zależy Ci na dużej płycie. Pytanie, czy słusznie - większość osób poza jedną kartą graficzna już niczego do płyty nie wpina przez całe życie płyty, więc pytanie, czy warto dopłacać do większej?

400W wystarczy do zasilenia I7 i GTX1080Ti. Przy i3-8100 i GTX750Ti zasilacz będzie ledwo obciążony. Jak masz zamiar montować kartę wymagającą ponad 250W to możesz dopłacić 50zł i wziąć wersję 500W.
  • REKLAMA
  • #5 17361883
    Emol99
    Poziom 11  
  • REKLAMA
  • #6 17361896
    dt1
    Admin grupy komputery
    Dalej nie wiadomo, jaki procesor będzie docelowo na tej płycie zamontowany.

Emol99 napisał:
    Co do wersji ATX nie mATX to tak jakoś mi się wzięło i po prostu chce żeby było atx. Tak po prostu, taki kaprys ;P

I to jest dopiero bzdura, do tego nie potrafi tego Kolega racjonalnie uargumentować. Nie ważne, czy potrzeba, czy nie, płyta musi być duża. Czasy PC-AT, gdzie waliło się pół tuzina kart rozszerzeń do slotów, aby tylko uruchomić komputer już dawno minęły. No ale płaci się za to, co kto lubi. Może Kolega przepłacić za więcej zbędnego laminatu w komputerze, ja bym te 100-200zł wydał na coś, co będzie miało znaczenie.
  • #7 17361946
    Emol99
    Poziom 11  
    Chodzi tutaj o to że chcę zamontować, właściwie już mam gotowe tylko przykleić i podłączyć oświetlenie. Na większej płycie będzie to ładniej wyglądać. Po drugie nie lubię jak wszystko jest tak ściśnięte ze sobą na małej płytce. Duża płytka ze względów głównie estetycznych. Mam na punkcie takich rzeczy można by powiedzieć hopla. Co do procesora to na początek ten który został już podany i3-8100.
  • #8 17361963
    dt1
    Admin grupy komputery
    Aa, oświetlenie... Tu tematu nie drążę, bo dla mnie to rzecz zupełnie zbędna (tak jak pisałem - wolałbym dorzucić 200 do lepszego procesora, niż światełek, obudowy z wyciętym bokiem i większej płyty - co w kontekście wydajności zupełnie nic nie zmieni).

Jak się już uparłeś na dużą płytę - Gigabyte B360 HD3 albo MSI B360-A PRO powinny starczyć. JEśli masz zamiar wymieniać procesor na którąś wersję "K" i podkręcać, to możesz kolejne 50-60 dołożyć do Asrock Z370 PRO 4.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowej płyty głównej do swojego starego komputera na socketcie 775, preferując tańsze opcje zamiast najnowszych modeli. Rozważa zakup płyt MSI Z270 Tomahawk oraz MSI Z270 Gaming Plus, ale otrzymuje sugestie, aby zamiast nich wybrać płyty B360 lub H310, które oferują lepszy stosunek jakości do ceny. W dyskusji poruszane są również inne modele płyt głównych, takie jak Gigabyte B360 HD3, MSI B360-A PRO oraz płyty z serii Aorus. Użytkownik planuje użyć procesora i3-8100 oraz zasilacza Corsair VS 450W, a także pyta o odpowiednią pamięć RAM i obudowę. Wskazówki dotyczące estetyki montażu komponentów oraz przyszłych wymian sprzętu również są omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA