Aktualizacja 19-06-2020
Jeśli poprzednia aktualizacja zwrotnicy była znaczącymi zmianami to obecna rewizja właściwie jest zupełnie nowym projektem w tej samej obudowie. Przyjąłem zupełnie inne podejście, dla GDNów filtr w topologii rzędu pierwszego ale z dwoma pułapkami rezonansowymi, filtr dla GDWK dość podobny do poprzedniego.
Aktualizacja 13-02-2020
Dość duża aktualizacja związana ze dość znaczącymi zmianami w zwrotnicy. Generalnie chodziło o poprawę zgrania fazowego głośników przy cz. cięcia i choć poprzednio było ono akceptowanie dobre zawsze można zrobić coś lepiej.
Aktualizacja 30-12-2019
Postanowiłem trochę zmienić balans tonalny kolumn, podczas odsłuchów ze wzmacniaczami takimi jak Pioneer 400 czy NAD 306 brakowało mi trochę góry w szczególności w nagraniach muzyki rozrywkowej. Minimalizując zmiany w zwrotnicy postanowiłem lekko zmienić LPAD (mniejsze tłumienie dla GDWK niecały 1db) a następnie skorygować po tej zmianie filtrowanie, by zwrotnica trzymała zgranie fazowe. W wyniku tego kondensator 2.7uF w filtrze GDWK został zastąpiony kondensatorem 0.33uF. I tyle.
Kolumny stanowią rozwinięcie projektu 2.5D na STX
Poprawiłem pewne szczegóły. Użyłem "lepszych", innych GDN z membranami z włókna szklanego (2g lżejszy układ drgający), zmieniła się nieco pojemność obudowy, szczegóły wygłuszenia oraz przede wszystkim usunąłem wadę obudowy. GDWK jest teraz znacznie bliżej GDNa.

Głośniki:
GDWK nieśmiertelny T.10.200.8.PCX
GND 2x W.18.200.8.FGX
Obudowa:

Uwaga: frezowanie pod czoło głośnika jest tylko i wyłącznie dla GDWK, GDN nie mają frezowań.
Wygłuszenie, podobnie jak w projekcie z z tego linka dodatkowo przednia ścianka od połowy w dół wyklejona jest matą filcowo - gumową. Tył owatą tapicerką 2cm od góry do połowy wysokości. Dodatkowo wzmocnienia również wyklejone są paskami wykładziny filcowo-gumowej.
Zwrotnica jest zupełnie nowa, strojenie na nieco powyżej 2kHz, więc nieco niżej poprzednim projekcie. Ale przy odpowiednio skutecznym tłumieniu GDWK powinien być nadal bezpieczny.
Schemat:

Symulacje:

Kondensatory wszystkie na 400V od STX za wyjątkiem 2.7uF w gałęzi RLC - pułapki na 10kHz dla GDWK.
Kondensatory 220nF i 680nF to zwyczajne suche kondensatory od Miflexa.
Cewka L1 i L3 to cewki rdzeniowe 1.1mm od Visatona.
Cewka L5 0.08mH w filtrze dla GDWK nienawinięte drutem fi 0.35mm na szpulce do maszyny do szycia.
Cewka L6 i L8 nawinięte drutem fi 0.75mm.
Rezystory ceramiczne 5W.
Proszę pamiętać by cewki rozmieszczać pod katem 90 stopni względem siebie by się nie sprzęgały magnetycznie.
Mniejsze cewki w ostateczności można rozsunąć i umieścić pod katem 45 stopni do cewek mających największą indukcyjność (generujących największy strumień magnetyczny).
Pomiary (w osi GDWK w odległości 1m, bramkowany przestrajany sinus):

Bardzo ładne liniowe pasmo w zakresie od 300Hz do 10kHz w marginesie +/- 1.5db.
Dobra zgranie fazowe głośników pracujących na wspólne pasmo, z cz. cięcia przy 2kHz.
Pomiar dla połączenia GDWK i GDNa w przeciwnej fazie, dołek przy cz. cięcia jest głęboki i symetryczny co wskazuje na to że głośniki przy poprawnym połączeniu pracują w fazie przy częstotliwościach podziału. Głośnik wysoko-tonowy tłumiony ponad 20db dekadę poniżej częstotliwości cięcia. GDN tłumiony również 20db powyżej cz. cięcia. Dzięki tak silnemu tłumieniu w paśmie zaporowym zwrotnica ma dużą przewagę nad poprzednimi wariantami bo tłumi dzwonienia GDWK przy jego cz. rezonansowej jak i dzwonienia GDN'a przy jego breakupie. Reprodukcja dźwięku jest wolna od podbarwień. Niestety mimo zabaw z Artą, nie byłem wstanie przygotować pomiarów ch. wodospadowej, które potwierdzały by moje twierdzenia w tej materii.
Problematyczne wydaje się tłumienie wysokich tonów na GDN, wyraźnie widoczne jest, że głośnik ten pracuje z tłumieniem ponad 35db prawie do 20KHz. Obecnie nie potrafię tęgo problemu rozwiązać (być może dodatkowa gałąź rezonansowa RLC bocznikująca GDNy??), niemej wyraźnie widoczne jest z wykresu null-reverse, że głośniki pracujące na wspólne pasmo grają w fazie a szczególności w zazwyczaj kłopotliwym zakresie od 4kHz do 8kHz. Przy bardziej klasycznym tłumieniu zazwyczaj w tym zakresie lubi się wybić w przeciwnej fazie jakis bump z GDN'a.
Impedancja:

Minimum 4.3 ohm przy około 120-130Hz pozwala zakwalifikować kolumny jako znamionowe 4ohm.
Częstotliwość strojenia BR na 35Hz co pozwala domniemywać (nie robiłem pomiarów w polu bliskim), że spokojnie grają 30Hz i nawet niżej.
Waga: 22.4kg (sztuka).
Jak to gra:
Generalnie ocena poparta opiniami znajomych którzy mieli okazje odsłuchiwać zestawy, zdecydowanie najlepsza para jaka do tej pory zrobiłem.
Łączy efektowne granie, ale bez przesady z bardzo ładną pełną barw, nieco wyeksponowaną średnicą.
Niskie tony są zwarte, bez dudnienia, nisko schodzące z odpowiednim wzmacniaczem potrafią być obfite (Oknyo Integra A8850).
Wysokie są zróżnicowane i dość ekspresyjnie ustawione. Dobrze się integrują ze średnicą (to chyba największa zaleta GDWK od STX).
Co do lokalizacji źródeł pozornych i szerokość sceny to myślę, że osiągnąłem maksymalny poziom możliwy dla tej klasy głośników (STX).
Wokale są punktowe bardzo dobrze zdefiniowane w środku sceny wychodzą do przodu.
Pod tym względem kolumny są czułe na źródło, im lepsze źródło tym lepiej rysują scenę (wyraźnie odczuwam przewagę CD DX7210 nad jakimś tam "bieda streamerem" sieciowym).
Generalnie mam dużo radości z odsłuchu muzyki na tych kolumnach.https://www.elektroda.pl/rtvforum/posting.php?mode=editpost&f=99&t=3486077&p=17361600#
Cool? Ranking DIY