Witam posiadam uszkodzona płytkę zasilacza. Niestety układ sterujący L156MRiS jest trudno dostępny. Moje pytanie jest następujące czy jest możliwość wstawienia niego układu zamiennika tak żeby zasilacz pracował. Posiada on napięcia 15V 12V 5V. Dziekije za wskazówki.
W najgorszym wypadku tak zrobię. Tak myślałem czy jak by zamontować popularny tl494 w odpowiedniej konfiguracji z mosfetem sterującym. Czy jest to wykonalne??
Dziwne to okopcenie na płytce. Takich skutków nie zostawia ani uszkodzony kondensator, ani układ scalony.
A tak ogólnie to skąd pomysł jego wymiany? Może być sprawny.
TL494 to zupełnie inna architektura. Tu jest jakiś topswitch.
Niewiele widać na zdjęciu. Przydałby się widok płytki od strony ścieżek.
Odlutowana jedną nóżką dioda zwykle jest sprawna, to element gasika wraz z kondensatorem i rezystorem w pobliżu.
Czy mierzyłeś jakieś napięcia, sprawdzałeś bezpiecznik, mostek?
To okopcenie jest z pierwszej nóżki tego układu stad podejrzewam uszkodzony układ. Pierwsza nóżka jest upalona widać to na zdjęciu. Chciałem zastąpić jakimś innym układem bo tego zamówiłem ale niestety czekam 2 tydzień (((
Dodano po 12 [minuty]:
W układzie jest dziura i to pewnie to spowodowało obkopcenie. Poczekam na nowy układ i zobaczę może zasilacz będzie działał.
Dodano po 16 [minuty]:
W układzie jest dziura i to pewnie to spowodowało obkopcenie. Poczekam na nowy układ i zobaczę może zasilacz będzie działał.