Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Clio 2001r. climatronic 1.2 - Klima nie odpala

lukaszsolecki29 02 Aug 2018 09:08 753 10
  • #1
    lukaszsolecki29
    Level 6  
    Witam
    Prosił bm o pomoc albo poradę jak ogarnąć to ustrojstwo zwane climatronic. Samochód Clio 2 2001r. 1.2 16v sterownik silnika IAW 5NR.CI2
    Mianowicie klima nabita (po wzbudzeniu na krótko przekaźnika kompresora odpala ,i chłodzi ,ale wtedy brak zabezpieczenia ciśnieniowego i nie działający wentylator.)
    Czujnik ciśnienia nowy (trzy piny),i tu się zaczyna problem .
    Samochód po podłączeniu pod kompa nie widzi ciśnienia w układzie .
    Sprawdzałem kable i wychodzi jak by była słaba masa dochodząca do czujnika ( wszystkie sygnały wychodzą ze sterownika)co się wiąże ze złym wskazaniem ,zamiast sygnał powrotny ok 2V wywala ok 4,2V . Po podaniu masy bezpośrednio do czujnika sygnał powrotny wynosi ok 2V czyli prawidłowo . Ale sterownik nie widzi tego .
    Reasumując podejrzewam uwalenie sterownika .
    No i tu zaczynają się schody sterownika o takich numerach czyli IAW5NR.CI2 nie znalazłem ,za to IAW5NR.C2 jest od groma. Cyba że ktoś z was posiada sterownik IAW5NR.CI2 nie wiem jak z twingo i kangoo czyli IAW5NR.TI2 lub IAW5NR.KI2
    Pytanie czy zamiana sterownika o innym oznaczeniu odpali klimę .
    Może ktoś z was ogarniał taki temat i coś podpowie bo ten mój sterownik to chyba jakiś biały kruk .
    Każda informacja jest na cenę złota.
    Z góry dziękuję .
    Z dodatkowych informacji
    Po teście przez kompa
    uruchamia sprężarkę (Przekaźnik sprawny)
    uruchamia wentylator (czyli sprawny)
    Prosił bym o jakieś konkretne informację bo nie śmierdzę groszem a za każde podłączenie pod kompa płacę 40zł u lokalnego elektryka.
    Chyba że można jakoś naprawić ten mój sterownik.
  • #2
    lukaszsolecki29
    Level 6  
    Czy ktoś z was wie na jakiej zasadzie działa ten presostat trzy piny bo przemyślałem sprawę i można zrobić obejście sterownika .Podać masę do przekaźnika sprężarki i wentylatora z włącznika klimatyzacji przez presostat. Jedynie czego zabraknie to informacji dla sterownika o zwiększeniu obrotów silnika.
    Albo wymienić ten presostat na inny model żeby przy za dużym ciśnieniu odcinało wzbudzanie przekaźników. Gwint jaki jest w oryginale to m10x1.5 ,znacie jakiś czujnik ciśnienia który by rozłączał masę przy za niskim i za wysokim ciśnieniu .
  • #4
    lukaszsolecki29
    Level 6  
    poczytałem i nic nowego nie wywnioskowałem . Spróbuję dziś podać do presostatu 12v i zobaczę jakie napięcie będzie na wyjściu .Zmienię z 5v na 12v i podam masę oddzielnie okaże się jaki ma sygnał wyjściowy w takiej konfiguracji, czy starczy sygnału na wzbudzenie przekaźników wentylatora i sprężarki .Wiem na pewno że mogą one pracować w 5v jak i w 12v . Jak dobrze pójdzie to klima będzie działać bez sterownika silnika, zakładam taką opcję na czas zdobycia sterownika ,ewentualnie złagodzenia upałów.
  • #5
    coperfild
    Level 35  
    Ja bym tego nie robił, jak podasz 2 v na sterujący z presostatu to ma ruszyć jak nie to szukaj w instalacji.
  • #6
    lukaszsolecki29
    Level 6  
    Ma może ktoś z was schemat instalacji klimatyzacji automatycznej dla silnika 1.2 16v clio 2 polift. Interesuje mnie dokładnie sygnał z przełącznka AC idzie bezpośrednio do sterownika czy linią CAN

    Dodano po 4 [minuty]:

    coperfild przeczytaj proszę to co na początku wydedukowałem
    Ja znam prawdopodobną przyczynę tylko mam problem z częścią którą muszę dokupić .
    A niestety upały są tak nie znośne że nie wytrzymuję ,w dodatku samochód koloru czarnego.

    Dodano po 2 [minuty]:

    A poza tym ta klima jest tak zbudowana że byle co i od razu ja blokuje w sterowniku .co z tego że wymuszę podanie sygnału powrotnego 2v jak i tak te ustrojstwo nie ruszy bo coś w sterowniku jest skopsane.
  • #7
    milejow
    Level 43  
    lukaszsolecki29 wrote:
    Po podaniu masy bezpośrednio do czujnika sygnał powrotny wynosi ok 2V czyli prawidłowo . Ale sterownik nie widzi tego .

    Zaczynasz od dupy strony, skoro robiłeś diagnostykę komputerową auta to trzeba było podpatrzeć, jaką wartość ciśnienia w barach (czy wogóle coś widzi) widzi sterownik silnika. Co do zamiany presostatu na zwykły zwierno/rozwierny-99% presostatów mechanicznych działa w potrzebny tobie sposób pierwszy przykład to presostat ze starej Laguny czy Meganki, pasuje idealnie w króciec na rurce.
  • #8
    kortyleski
    Level 43  
    Twój presostat jest liniowy więc w prosty sposób nic z nim nie zdzialasz. Potrzeba zwierno rozwierny który ma w sobie zabudowane trzy presostaty, dwa rozwierne połączone szeregowo zabezpieczają sprężarkę przed zbyt wysokim i zbyt niskim ciśnieniem czynnika, trzeci, zwierny załącza wentylator gdy jest taka potrzeba. Do tego trzeba wyłącznik klimy tak podłączyć żeby nie można było jej załączyć gdy nie pracuje wentylator kabiny. Inaczej zamrozisz parownik i może być drogo...
  • #9
    lukaszsolecki29
    Level 6  
    Teraz w dodatku kolejną nowość .Pożyczyłem interfejs Delphi .O dziwo nie widzi już błędu czujnika ,ale za to w sterowniki po odczycie konfiguracji Clio 2001r. climatronic 1.2 - Klima nie odpala

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jest może ktoś z okolicy Puław kto posiada Clipa .No chyba tylko oryginalne oprogramowanie pomoże

    Dodano po 10 [godziny] 50 [minuty]:

    Mało tego ciśnienie czynnika chłodzącego równe zero ,i teraz nie wiadomo czy to wina tego że ciśnienia nie widzi ,czy wina że w sterowniku jest brak zezwolenia na klimatyzacje.
  • #10
    lukaszsolecki29
    Level 6  
    Klima działa
  • #11
    lukaszsolecki29
    Level 6  
    Sprawa rozwiązana klima chłodzi .Dla zainteresowanych ,podpięcie pod Clipa ,zmiana w konfiguracji sterownika na wersję z klimatyzacją i śmiga .Samochód jeśli nie widzi któregoś z podzespołów klimatyzacji automatycznie sam zmienia konfiguracje na wersję bez klimatyzacji . W clio 2 nie wróci na wersję z klimatyzacją bez użycia Clipa, przyczyna przejścia to słaba masa ze sterownika do presostatu . Bajpas masy z innego pinu i po sprawie.