Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z mocą w Renault Megane Coupe

Maverick84 26 Aug 2005 01:24 3644 4
    Maverick84
    Level 2  
    Witam
    Kupiłem autko rocznik 1996 i ma ono następujący problem: ma ono wyraźną stratę mocy i nie można się nim więcej rozpędzić niz do 120km/h. Na biegu jałowym jak naciskam pedał gazu wszystko jest ok dopóki nie osiągnie ok 5,5 tys obrotów - wtedy zaczyna lekko trząść silnikiem i o spadają obroty o jakieś 500 na minutę i utrzymują się na granicy ok. 5 tys z tym delikatnym trząśnieniem. Autko ma przejechane 115 tysięcy, ale nie wymieniłem jeszcze oleju, świec i filtrów. Może w tym tkwi problem , że nie dostaje wystarczająco powietrza. A może to wtryskiwacze albo sonda lambda? A jeśli nie to co to może być i jaki tego będzie koszt? Z góry dziekuje za odpowiedz.

ps. Autko pracuje bardzo ładnie, równo i myslę że pod względem mechanicznym w silniku wszystko jest ok.
    gunolt
    Level 13  
    Przyczyn usterki moze byc kilka.
    Moga ci wypadac zaplony - do wymiany swiece, przewody WN, Czujnik obrotow walka rozrzadu.
    Mozesz miec uszkodzony przeplywomierz lub sonde lambda (ale tu bym jej raczej nie podejrzewal).
    Na poczatek wymien swiece i przewody.
    A jeszcze jedno,zacznij od zresetowania ECU.
    MARIUSZ196
    Level 13  
    Witam.
    Koniecznie wymień filtr powietrza i świece. Tak jak napisał Kolega wcześniej zmień również przewody wysokiego napięcia ( jeśli je masz u siebie)
    Pozdrawiam.
    Maverick84
    Level 2  
    Dzięki. Spróbuję najpierw od materiałów eksploatacyjnych czyli: paski, świece, filtry i olej. Mam tylko nadzieję, że nie jest jakaś poważniejsza usterka tak że silnik nadawał się będzie do remontu. Ale nie sądzę, bo ładnie pracuje i moc na niskich obrotach ma - swobodnie mogę się rozpedzac na 3 biegu od 20 km/h i się nic nie dławi ani stuka. Wiec to chyba jest ok. Problem tkwi chyba w tym, że nie dostaje wystarczająco powietrza albo iskry i przez to wymieka gdy ma się rozpędzić konkretnie. Jadąc mam wrażenie że coś go "muli".
    Maverick84
    Level 2  
    Witam ponownie
    Niestety nikt z was nie mial racji:). Problem tkwił w tym, ze katalizator byl zapchany a także kolektor był pekniety. pozdrawiam