Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralki Siemens - WS12T46EPL vs WS12T440PL

jamiro1 04 Aug 2018 15:06 1650 7
SterControl
    jamiro1
    Level 11  
    Hejka.
    Zamierzam zakupić nową pralkę do 45cm głębokości. Swoją uwagę skupiłem na dwóch modelach i prawdopodobnie jedynych modelach Siemens WS12T46EPL oraz WS12T440PL. Może ktoś Mi wytłumaczyć jakie są znaczące różnice pomiędzy tymi dwoma pralkami? Bo za nic nie mogę informacji czym tak naprawdę się różnią, a i w sklepie też nie są w stanie odpowiedzieć na to pytanie.
  • SterControl
    PanAGD
    Level 23  
    Model WS12T440PL ma pełny aquastop, a po za tym różnią się niektórymi programami:

Model WS12T440PL: antyAlergia, Dessous, Gotowe, Jeansy, Kołdra, Koszule, Nastawialna liczba obrotów, Ochrona przed zagnieceniem, Odpompowanie / Wirowanie, Outdoor, Pojedyncze płukanie, Start / Pauza, Super 15 min / Super 30 min, Super krótki / Mix, Temperatura, Woda Plus

WS12T46EPL: Delikatne, Dessous, Gotowe, Jeansy, Kołdra, Koszule, Nastawialna liczba obrotów, Ochrona przed zagnieceniem, Outdoor, Pojedyncze płukanie, SpeedPerfect, Start / Pauza, Super 15 min / Super 30 min, Temperatura, Woda Plus
  • SterControl
    jamiro1
    Level 11  
    Jeżeli chodzi o różnice w programach, to trochę dziwne, ponieważ przyglądając się panelowi sterowania programami nie zauważyłem różnic w ilości programów. Jest dokładnie taki sam.
    PanAGD
    Level 23  
    No to dziwne, tym bardziej , że to dane producenta.

Bump: zagłębiłem temat, i faktycznie różnica, to w zasadzie tylko ten aquastop. Reszta jest taka sama. Nie wiem jak wygląda sprawa wymiennych łożysk, bo jeszcze nie mam dostępu do serwisówki.
    jamiro1
    Level 11  
    A tak z ciekawości, gdybyś miał to mógłbyś coś napisać na ten temat?
    PanAGD
    Level 23  
    jamiro1 wrote:
    A tak z ciekawości, gdybyś miał to mógłbyś coś napisać na ten temat?

Na temat aquastop, łożysk? Czy samych pralek?
    jamiro1
    Level 11  
    Łożysk i oczywiście samych pralek. Czy faktycznie te silniki bezszczotkowe mają aż tak dużą przewagę nad tradycyjnymi silnikami stosowanymi w większości pralek.
    PanAGD
    Level 23  
    jamiro1 wrote:
    Czy faktycznie te silniki bezszczotkowe mają aż tak dużą przewagę nad tradycyjnymi silnikami stosowanymi w większości pralek.

Największym atutem silników bezszczotkowych jest bardzo cicha praca. Producenci także twierdzą, że są one wytrzymalsze niż tradycyjne szczotkowe silniki. Może coś w tym jest, bo Siemens i Bosch dają po 10 lat gwarancji na ten element.