Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Konfiguracja/ połączenie z repeater TL-WA860RE

Blootek 10 Sie 2018 10:32 2172 47
  • Pomocny post
    #31
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Dlatego poprosiłem o zmianę adresu na 192.168.10.250 na stałe musi być wpisany.

    Cytat:
    Ze strony 14 manuala WA860RE wynika że repeater ma dwa tryby.

    - ip dynamic (bez nat-u) - ip clienta z głównego routera
    - ip static - gateway (z nat-em) ip clienta z ustawień DHCP/lan repeater.

    Troszkę ich skonfigurowałem więc poczekajmy na wypowiedź autora. Jak moja metoda nie poskutkuje będziesz się mógł wtedy wykazać,
  • #32
    Blootek
    Poziom 3  
    Jest udało!!! Jesteś wielki po zmianie bramki domyślnej w DHCP. Uzyskał dostęp do internetu. Po wielkich trudach. Dziękuje WSZYSTKIM za pomoc. Już nigdy nie kupie repeater'a!
    Taki stan ustawień jest z działającym internetem.
    Konfiguracja/ połączenie z repeater TL-WA860RE
  • Pomocny post
    #33
    modero
    Poziom 21  
    Teraz stały się modne (nie wiem czy dobre podobno tak) Routery z systemem MESH.
    Nie wnikałem jak to działa ale podobno lepiej.
  • #34
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    modero napisał:
    Teraz stały się modne (nie wiem czy dobre podobno tak) Routery z systemem MESH.

    W większości budżetowych przypadków "ściema marketingowa".
  • Pomocny post
    #35
    modero
    Poziom 21  
    Pewnie tak.
    Choć ostatnio gość pokazywał na YT VBT i wg niego działało to.
  • Pomocny post
    #36
    myszkoscielna
    Poziom 22  
    Myślę że spoko na tubie znajdziesz podobny filmik gdzie technologia repeater jest cacy cacy, na przykładzie WA860RE.
  • #38
    Blootek
    Poziom 3  
    Chyba za wcześnie się radowałem. Internet jest 5, 10 lub pół godziny po tym czasie zrywa połączenie i trzeba połączyć się ponownie z siecią. Macie może pomysł czemu się tak dzieje sygnał ok jak sprawdzałem... Oczywiście jak się połączyłem bezpośrednio z routerem to nie zrywa... Coś chyba repeater nie stabilnie trzyma połączenie a może inna konfiguracja?
  • Pomocny post
    #39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Blootek napisał:
    może pomysł czemu się tak dzieje sygnał ok jak sprawdzałem...

    Co dla ciebie znaczy że sygnał jest ok? Problemem może być ustawienie radia głównego router na AUTO, co powoduje że zmienia sobie kanały w zależności od zaszumienia. Sprawdź jeszcze to DHCP na wzmacniaczu bo miałeś chyba ustawione dzierżawę na 1. Ustaw maksymalną wartość.
  • Pomocny post
    #40
    myszkoscielna
    Poziom 22  
    Wybrałeś rozwiązanie patologiczne "repeater", żyj z tym lub
    = wypróbuj parę adapterów powerline/PLC ethernet przez sieć elektryczną
  • #42
    Blootek
    Poziom 3  
    Screen z inSSIDer (w miejscu gdzie jest repeater).
    Konfiguracja/ połączenie z repeater TL-WA860RE
    Legenda:
    WiFi - Repeater
    Altibox655236 - jakaś sieć innego sąsiada
    Altibox170469_EXT - Repeater kolegi
    Altibox170469 - Główny Router

    Aktualne ustawienia mojego repeatera:
    Konfiguracja/ połączenie z repeater TL-WA860RE

    Przyszło mi do głowy, że kiedyś miałem podobny problem, kiedy byłem u wujka również miałem problemy z wi fi(przerywał), ale on miał ustawione dziwne standardy na routerze profesjonalnie nie potrafię określić, ale przykładowo moja karta wewnętrzna obsługuje 802.11n, a adapter (karta zewnętrzna na USB - TL-WN722N) na którym mi chodził stały internet i nie przerywał chodził na 802.11g... Może temu mi teraz przerywa internet, bo nie używam tej karty...
    PS: To taka sugestia mimo że ją trochę wykluczam, bo na wi fi w telefonie jak się łączy to również przerywa łącze...
  • Pomocny post
    #43
    myszkoscielna
    Poziom 22  
    Zmień kanał WIFI w routerze na 6.
  • #44
    Blootek
    Poziom 3  
    Żebym miał dostęp do routera to bym kombinował, przyjechałem do Norwegi dali mi hasło do Wi-Fi, kolega polecił kupić Rapeater i tyle mam zabawy z internetem, a tu większość spraw załatwia się właśnie drogą elektroniczną...
  • Pomocny post
    #45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Sprawdź czy możesz zmienić kanał na wzmacniaczu w konfiguracji jego radia bo tam na 11 kanale masz duże zamieszanie.
  • #46
    Blootek
    Poziom 3  
    Ani u siebie, ani u kolegi nie da się zmienić kanału niestety... Próbowałem podłączyć się jeszcze: repeater - repeater - router, ale jest to samo ...
    Gdyby kabel przeciągnąć od routera do wzmacniacza ustawić go jako punkt dostępowy działało by to?
    Chce to zaproponować właścicielom routera , żeby kabel do mnie przeciągnąć... aktualnie koszty mam ograniczone, ale jakby się zgodzili to najpierw próbowałbym właśnie przez repeater zrobić a później zakupić jakiś router i wtedy myślę że nie byłoby żadnego problemu?
  • Pomocny post
    #47
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Blootek napisał:
    Gdyby kabel przeciągnąć od routera do wzmacniacza ustawić go jako punkt dostępowy działało by to?

    Jak najbardziej, choć mogą być konieczne jakieś zmiany w routerze by AP zaczął prawidłowo pracować na połączeniu kablowym.
    Blootek napisał:
    później zakupić jakiś router i wtedy myślę że nie byłoby żadnego problemu?

    Po co tam router dodatkowy, skoro to nie Ty masz dostęp do sieci jako administrator.
    Kupić możesz, użyć też - tylko po co skoro i tak wszystko "przejdzie" przez router główny a może się okazać, że nie przekierujesz u siebie portów, nie skonfigurujesz czegoś.
  • #48
    Blootek
    Poziom 3  
    Jimasek ustawił mi prawidłowo repeater, a reszta użytkowników nakierowała na błędy, które były

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod