Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Whirlpool CB 18M/2C/FAN - Termostat lodówki jak sprawdzić

iceman_ 07 Aug 2018 08:11 3849 6
    iceman_
    Level 11  
    Witam mam lodówkę pod mocną zabudową , ostatnio górna cześć (chłodziarka) nie trzyma temperatury. Zamrażalnik działa dobrze . Gdy otworzę lodówkę i stuknę termostat lodówka jakby ruszała i uruchamia wiatrak. Jak sprawdzić na 100 % działanie termostatu ? Załączam foto termostatu . Czy można np. połączyć jakieś przewody i czy po symbolu na termostacie kupie taki ? Symbol A13 0697 E286 WHIRL CAT* H , pozdrawiam

MODEL CB18M/2C/FAN
  • Helpful post
    gryngol
    Level 11  
    Zmostkuj biały z brązowym i powinien ruszyć agregat. termostat dobierzesz np. na north.pl
    iceman_
    Level 11  
    Rusza, ale nie wiem czy chłodzi, czy mogę zawrzeć to np. na 20-30 minut i sprawdzić czy spada temperatura w lodówce. Ewentualnie czy raczej tak długa ciągła praca może jej zaszkodzić?
  • Helpful post
    gryngol
    Level 11  
    Ja tak testowałem swoja lodówkę, zmostkowałem i zostawiłem na 5h. Ładnie schłodziła się, to kupiłem nowy termostat za 40zł i śmiga jak nowa:)
    iceman_
    Level 11  
    Zatem jaka powinna być temperatura lodówki w środku?
    Budrick
    Level 16  
    Co do tematu : Termostat lodówki jak sprawdzić ?

Odpowiedz : zależy co w tym termostacie chcemy sprawdzić :-))
  • Helpful post
    jack63
    Level 43  
    iceman_ wrote:
    Zatem jaka powinna być temperatura lodówki w środku?
    Warunki chłodnicze to 2 - 8°C. Kup termometr, a najlepiej z sondą na kablu, tak aby sonda była w środku lodówki, a wyświetlacza na zewnątrz. Ja kupiłem kiedyś w Lidlu taki samochodowy za 16zł. Mierzy nad podziw dokładnie i ma min i max, co do pomiarów temp. lodówek się bardzo przydaje. Jest takich termometrów pełno. Np. stacje pogodowe, ale nie te bezprzewodowe.