Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

hotbird brak wybranych transponderow

dziadu_pl 07 Aug 2018 09:21 4893 14
    dziadu_pl
    Level 6  
    Witam szanownych forumowiczów.

Jestem początkującym użytkownikiem telewizji satelitarnej i mam problem z instalacja SAT.
    Nie łapie mi kilku transponderów z hotbird, jeden z nich na którym najbardziej mi zależy (nc+) to: 12265 V, mam na nim jakość 45% sile 10%.

Większość transponderów działa mi prawidłowo (siła 90% jakość 75%). Obraz jest czysty i nie przycina. Przeszukiwanie wszystkich transponderów dla obu satelitów znajduje mi około 2000 kanałów. Antena była ustawiana przez instalatora miernikiem.

Instalacja oparta o multiswitch terra MRS-908, konwertery QUATRO Fte eXcellento, czasza triax 80, zez DUOBLOCK 6 TD TRIAX, tuner ferguson ariva 253 combo najnowsze oprogramowanie.

Pełna lista transponderów których brakuje mi na hotbird przeglądając poszczególne transpondery (siła 45% jakość 10%):

10853 H
    11096 H
    11200 H
    11258 H
    11585 H
    12015 H
    12245 H
    12399 H

11075 V
    11432 V
    11449 V
    11766 V
    11842 V
    11996 V
    12034 V
    12073 V
    12118 V
    12265 V
    12303 V
    12341 V
    12418 V
    12466 V
    12500 V

Co może być przyczyna ? Od czego zacząć szukać ? Jeśli ww. opis ma jakieś braki bardzo proszę o pytania.

pozdrawiam serdecznie
    arekopo
    Level 14  
    miałem podobną usterkę, brak transponderów, winą okazał się konwerter, pożycz od kogoś i sprawdź. Instalator nie sprawdził? czy to się stało nie dawno?
    dziadu_pl
    Level 6  
    Nie wiem jakie transpondery instalator sprawdzał podczas ustawienia anteny. Po jednym transponderze na każdym satelicie.
    Instalacja nowa (2 tyg). Efekt występuje od początku. Zamienię w takim razie konwerter z astry i sprawdzę czy działa. Chociaż nie ukrywam ze wolał bym zacząć szukać usterki "od dołu".

Kolego takie pytanie, czy w Twojej sytuacji nie było czasem uszkodzenia całego toru np.: HH, VH ? U mnie z każdego toru odbiera jakieś transpondery.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Witam.
    Pożycz choćby od sąsiada jakiś tuner sat lub dekoder NC+ lub CP i sprawdź czy wina nie leży po stronie sprzętu.
    Mnie już też kiedyś uszkodziła się głowica w tunerze satelitarnym.
    dziadu_pl
    Level 6  
    Mam starego analogowego fergusona. Nada się ?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Nie. Musi to być tuner lub dekoder pracujący w paśmie HD.
  • Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    dziadu_pl wrote:
    wolał bym zacząć szukać usterki "od dołu"

Skoro "od dołu", to w pierwszej kolejności sprawdź czy w dekoderze masz aktualną listę transponderów. Kilka z w/w tp. nie nadaje (np. na HB - 11075, 11096, 11258, 12303) , a na pozostałych sprawdź poprawność SR, FEC, Standard.
    dziadu_pl
    Level 6  
    Kolego _kli_: dobry strzał, po czyszczeniu listy i modyfikacji parametru SR nie działa znacznie mniej transponderów:

Nadal nie działa ich sporo ale chyba tylko w paśmie HV. W Ariva combo 253 mogę edytować tylko częstotliwość, polaryzacje i SR.

Podłączyłem drugi dekoder (tego starego analogowego ferdka). Widzi Astre, wyszukuje kanały, nie widzi w ogóle Hotbirda ale nie mam co do niego pewności.

UPDATE:

Podłączyłem dekoder do drugiego portu w multiswitchu (za pominięciem gniazda abonenckiego) i pojawił się sygnał na 12188 V.
    Jak sprawdzę dokładnie o który element chodzi (port multiswitcha, kable, złącza F, gniazdo) dam znać.

Gniazdo TOU-01S kupione jako pasujące do systemu Polo Optima.

dziadu_pl
    Level 6  
    Wykonałem parę testów. Niestety dla mnie nie trzyma się to kupy.

Podłączyłem tuner kolejno w następujących konfiguracjach weryfikując wskazania sygnału TP dla każdej z konfiguracji.

1) multiswitch port 1 - beczka - tuner
    2) multiswitch port 2 - beczka - tuner
    3) multiswitch port 1 - gniazdo - tuner
    4) multiswitch port 2 - gniazdo - tuner

Przy konfiguracji 1 oraz 2 mam rożne poziomy sygnału dla tych samych transponderów (różnice rzędu 10%).
    Tak to wygląda jeśli chodzi o TP:

Jakieś pomysły ?
    _kli_
    Level 40  
    dziadu_pl wrote:
    multiswitch terra MRS-908

Czy ten multiswitch jest Twój? Masz możliwość sprawdzić odbiór bezpośrednio z konwertera - z pominięciem switcha? Problem występuje na wszystkich 8 portach wyjściowych, czy tylko na dwóch?
    dziadu_pl
    Level 6  
    Sprawdzę pozostałe porty.

Mogę się zapiać tunerem bezpośrednio do jednego z wyjść konwertera za pomocą beczki. Czy odpowiedni transponder na tunerze (zakres HL HV VL VH) musi być ustawiony zanim podłącze się do konwertera ? Czy tez mogę zmieniać te transpondery na tunerze przy bezpośrednim podłączeniu (chodzi mi o 14 i 18 V) nie chciałbym spalić wyjścia konwertera.

Dodam jeszcze że do multiswitcha mam podłączony wzmacniacz od tv naziemnej - jeśli to miało by coś zmienić.
    LeDy
    Level 43  

Ustawione ma być 9750 i 10600.
    Co to za dekoder?
    dziadu_pl
    Level 6  
    LeDy wrote:

Ustawione ma być 9750 i 10600.
    Co to za dekoder?

Częstotliwości oscylatorow wypróbowałem wszystkie możliwe. Podane wyżej również.

Tuner z zdjęć to: Ferguson FK 6900CR, niemniej jednak tak jak pisałem wcześniej nie jestem pewien czy jest sprawny.
    Właściwy tuner na którym próbuje to wszystko ostawić to Ferguson Ariva 253 Combo.
    Anonymous
    Anonymous