Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik logitech Z906 - przeniesienie do obudowy HI-FI

Zerrickh 07 Aug 2018 14:15 813 1
    Zerrickh
    Level 1  
    Witam wszystkich serdecznie :)

Od dawna szukając odpowiedzi na nurtujące mnie pytania trafiam na to forum a teraz postanowiłem sam zadać pytanie (a w zasadzie kilka pytań), na które nie znalazłem odpowiedzi - mam nadzieję, że trafiłem do dobrego działu :) Miałem do tej pory trochę do czynienia z elektryką...z elektroniką niestety nie :(

Od jakiegoś czasu posiadam głośniki Logitech z-906. Ze sprzętu samego w sobie jestem zadowolony (służą mi tylko do oglądania filmów i grania na kompie) jedyne co mnie wkurza to ten beznadziejny, brzydki kontroler, którego nijak nie ma gdzie postawić. Z racji, że pod telewizorem stoi mój sprzęt do słuchania muzyki zastanawiam się nad możliwością przeprowadzki bebechów z kontrolera do eleganckiej obudowy HI-FI, pasującej wizualnie do mojego zestawu:

Lub - jeżeli istnieje taka możliwość - przeniesienie tam zarówno kontrolera jak i bebechów z suba i wyprowadzenie wyjść/wejść na tył obudowy.

Od razu zaznaczę, że zmiana na typowy amplituner 5.1 + głośniki HI-FI nie wchodzi w grę ze względów na dostępną przestrzeń a nie chcę rezygnować z dźwięku przestrzennego w filmach/grach.

1. Obudowa - najsensowniej jeśli chodzi o koszty byłoby zaadaptować obudowę z jakiegoś uszkodzonego sprzętu jakiego pełno na allegro...nie znalazłem nigdzie jednak "czystego panelu" - można go gdzieś dostać/zamówić? Jak wygląda kwestia wycięcia w nim otworów pod diody, pokrętło regulacji głośności i czujnik IR oraz wykonania nadruków opisujących diody?

2. Chciałbym wymienić diody na inny kolor a już całkiem idealnie byłoby gdyby była możliwość zainstalowania zamiast części diod prostego wyświetlacza jak ten:

Miałby on wyświetlać aktualnie wybrane wejście (oryginalnie odpowiada za to świecenie się jednej z diod) ewentualnie % głośności w czasie jej zmieniania (oryginalnie są diody wokół pokrętła regulacji głośności, które stopniowo zapalają się/gasną w trakcie kręcenia nim lub regulowania głośności pilotem.

3. przyciski i pokrętło regulacji głośności - rozumiem, że wymiana ich na wizualnie inne nie stanowi większego problemu?

4. Jak wygląda kwestia możliwości przełożenia bebechów z suba również do tej obudowy - przy okazji chciałbym wyprowadzić wejścia/wyjścia na tył, wymienić gniazda kabli głośnikowych z zaciskanych na zakręcane/bananowe - oraz instalacji aktywnego chłodzenia na radiatorze (zwykły komputerowy ultrasilent 140-160mm (nie wykluczam docelowo ingerencji w sam subwoofer). Czy skierowanie zasilania całości również do tej obudowy nie będzie się wiązało z koniecznością wykonania kabla zasilającego z uziemieniem aby panel "nie kopał"?

5. Jak najlepiej zabezpieczyć puste miejsce po zdjętym z suba panelu tylnym?

To na tą chwilę chyba wszystko na co wpadłem, chociaż wdzięczny będę za wszelkie pomysły i sugestie :)

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
    aaanteka
    Level 42  
    Zerrickh wrote:
    obudowy HI-FI

Chyba obudowy z sprzętu "Hi-Fi". Czy ogólnie masz pojęcie co oznacza ten skrót? Nie dotyczy on z pewnościa parametrów obudów.

1) Koszt dość spory w porównaniu z gotowym wyrobem. Szukaj usługi frezarką CNC w swojej okolicy. Tanio, stosunkowo tanio, panel można zrobić z kompozytu AL-PCV-AL lub plexiglasu w firmach zajmujących się kasetonami reklamowymi i tym podobnym.
    2)Prosty wyświetlacz wymaga sterowania w postaci procesora ,a procesor softu. Trzeba to wykonać, napisać i zaprogramować.
    3)Co znaczy wizualnie inne? Gabarytowo, jakościowo? Tak.
    4)Trzeba to zrobić z głową, a więc potrzebny jest ktoś z doświadczeniem i umiejętnościami.
    5)Odpowiednio dopasowanym deklem wykonanym z MDF-u.