Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat bravo 2 1.9jtdm 150km - Gaśnie podczas jazdy..

krzemien132 07 Aug 2018 19:44 1251 6
  • #1
    krzemien132
    Level 10  
    Witam, Moje Bravo 2 1.9jtdm 150km gaśnie podczas jazdy..problem polega na tym że auto czasami gaśnie na schodzeniu obrotów( dojazd do skrzyżowania,wciśniete sprzegło). Po zgaśnieciu nie zawsze odpala za pierwszym razem,tzn.trzeba wyjąć kluczyk,włożyć odpala i jedzie jak rakieta. Sytuacja wystepuje nie zależnie od temperatury np. odpalam, jade 2min ,skrzyżowanie ,zgon. Ponadto ostatnio zdażyło mi się 2 razy dziwna rzecz: odpalam(bardzo ciężko odpalił) przegazowałem na postoju i zgasł ,odpaliłem pojawiły bardzo falujące obroty takie (wumm...wumm...wumm...wumm...wumm) jakby brakowało paliwa..po dadaniu gazu wszystko ok po puszczeniu zgasł. To samo dziś jade normalnie 10km, potem skrzyżowanie zgasł, trzeba było wyjąć kluczyk,odpalił i pojawiły się identyczne falujące obroty ale dodałem gazu i ogień na prosto jakkieś 3 km ,skrzyżowanie-zgasł po odpaleniu dojechałem do domu jakieś 20km normalnie. Auto poza tym zachowuje się normalnie ma moc, normalnie odpala. Nie pojawia się żaden błąd , auto kilka razy podłączanie pod komputer (brak błędów) ,korekty wtrysków ok ,delikatnie rozjechany wykres od przepływomierza..troszke mało dostarczanego powietrza do oczekiwanego przez silnik(ale mechanik mówi że to nie to)...paliwo tylko v-power. Auto posiada aktywny dpf,egr, klapy wirowe wycięte. Mechanik nie wie co to może być:( dodam żę te objawy występują coraz cześciej.
    dodam jeszcze że za pierwszy raz jak zgasnął wyglądało to następująco: odpalam ,jadę jakieś 5km, zakręt redukcja 4-3 a tu przy dodawaniu gazu opóźniona reakcja na gaz 1-1.5s... potem 4-5 znowu opóźniona reacja..skrzyżowanie zgasł( komunikat wyłącz silnik,, coś tma coś tam,, nie zdążyłem odczytać . 3 razy nie udało się odpalić ,dopiero jak wyjąłem kluczyk(ze stacyjki)to od szczała i potem już normalnie do domu jakieś 20km. Może komputer siada.

    Z góry dziękuje za wsparcie.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    KapitanSTS
    Level 28  
    Sprawdź gdzieś błędy diagnostyczne. Sprawdź alternator, pompę a także zobacz czy nie świeci się immo.
    Zauważ czy gaśnięcie jest spowodowane czymś. Zakręt, dziura itp. Może gdzieś styki są luźne.
  • #3
    krzemien132
    Level 10  
    Brak błędów diagnostycznych, sprawdzane kilka razy. Gaśnie tylko na schodzeniu na obroty jałowe.

    Dodano po 4 [minuty]:

    brak błędów diagnostycznych. Gaśnie tylko na schodzeniu obrotów do jałowych. np.zamiast 2000 do 900 to 2000 do 0 i gaśnie (dojazd do skrzyżowania)
  • #4
    T5
    Admin of Cars group
    Typowy objaw uszkodzonego regulatora ciśnienia paliwa.
    krzemien132 wrote:
    Brak błędów diagnostycznych, sprawdzane kilka razy.

    Ja bym odłączył przepływomierz, egr i sprawdził czy są błędy.
    Może przy usuwaniu klap z programu została wyłączona ramka błędów.
  • #5
    krzemien132
    Level 10  
    błedy się pojawiają po odłączeniu czujników. Jak sprawdzić ten regulator?..auto już wyczułem i zawsze wiem kiedy zgaśnie, jak jadę normalnie spokojnie(xkm )i w pewnym momencie następuje opuzniona reakcja na gaz to wiem co dalej bedzie na pierwszym napotkanym skrzyżowaniu...(bo trzeba się zatrzymać i obroty spadają poniżej 800 i gaśnie)a zatem gdy
    dodaje gazu, jest 1-2s opoźnienia potem lekkie szarpniecie i rwie do przdu po odjeciu i dodaniu gazu to samo od nowa..
    i jak już jest w tym stanie to ostatnio robiłem test ,poprostu jechałem 100km/h wcisnąłem sprzegło odjąłem gaz to silnik zgasł...puściłem sprzegło to silnik nie zastartował(tak jakby nie dostawał paliwa) zatrzymałem sie za 3 razem odpalił od strzała.
  • #6
    T5
    Admin of Cars group
    krzemien132 wrote:
    robiłem test ,poprostu jechałem 100km/h wcisnąłem sprzegło odjąłem gaz to silnik zgasł...puściłem sprzegło to silnik nie zastartował(tak jakby nie dostawał paliwa) zatrzymałem sie za 3 razem odpalił od strzała.


    Łapie wtedy błąd- zgaduję- za niskiego ciśnienia i dopuki nie zresetujesz sterownika nie odpali.
  • #7
    szwagier81
    Level 14  
    co było problemem???