Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

lg flatron rozdzielczość - po ustawieniu optymalnej rozdzielczości wyskakuje &qu

07 Sie 2018 22:18 513 25
  • Poziom 4  
    Witam wszystkich, mój problem związany jest z niedawno kupionym monitorem marki LG flatron w2042s. Obsługiwana rozdzielczość tego monitora to 1680x1050, jednak gdy włączyłem niestandardową rozdzielczość na karcie (radeon hd 6670) 1680x1050 29 jak i 2 opcje 30 hz wyskakuje mi na monitorze "out of range 33,7 khz/ 30 hz" w obu przypadkach. Obecnie działam na rozdziałce 1280x1024 jednak obraz nie nadaje się do grania czy pracowania. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego gdy włączam natywną rozdzielczość 1680x1050 wyskakuje mi ten komunikat? Dodam jeszcze że pracuje na win 10 -64 bit.
    Pozdrawiam!
  • Moderator - Komputery Serwis
    Witaj. Prawidłowe parametry to byłyby 1680x1050 60Hz. Jakim kablem jest połączony monitor z kartą?
  • Moderator - Komputery Serwis
    Spróbuj wymienić kabel. Jeśli monitor ma gniazda inne niż DSUB (VGA), na przykład DVI - to skorzystaj z DVI.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Warto sprawdzić, czasem bywały problemy, szczególnie jeśli kabel był słabszy jakościowo.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Najlepiej spróbuj od kogoś pożyczyć na chwilę taki kabel. Ewentualnie poszukaj czegoś w okolicach, nie ma sensu wydawać 50zł na kabel (bo tyle by pewnie kosztował porządnej jakości kabel), byleby nie był to kabelek taki cienki, jak kable USB od myszy czy klawiatury - to może świadczyć o sporych oszczędnościach i takich warto unikać.

    Również nie warto zakładać, że to jest pewne źródło usterki - jest to tylko jeden z kroków diagnostycznych. Wymiana wcale nie gwarantuje rozwiązania problemu, tak więc nie chciałbym, żeby Kolega zakupił wypasiony kabel, który by działał podobnie. Problem może leżeć nie tylko w kablu.
  • Poziom 4  
    Kabel, który obecnie używam kupiłem chyba 2 lata temu i kosztował około 35 zł w komputroniku i wydaje się gruby i solidny, dodam że na starym monitorze 4:3 19 cal miałem opcje 1680x1050 w 60 hz a na tym tylko w 29 i 30 hz.

    Dodano po 5 [minuty]:

    A może to być wina karty graficznej ub złych sterowników do niej? I czy jest coś takiego jak sterownik do monitora?
  • Moderator - Komputery Serwis
    Może to być i wina karty graficznej, może to być też wina przelotki z DVI na DSUB, jesli jest taka używana, ze dwa czy trzy razy w życiu spotkałem się z takim czymś. Ale chyba HD6670 miała jeszcze gniazdo DSUB często w standardzie, bez przelotek (tutaj w ramach kolejnego testu, jeśli karta jest wyposażona także w DVI-I, a zdaje się że powinna być, można spróbować przez przelotkę do portu DVI-I się podłączyć).

    Może to być wina złych sterowników do karty graficznej. Na stronie AMD znajdziesz sterowniki do swojej karty.

    Monitor powinien działać na sterowniku dostarczonym z systemem, ale są też sterowniki dla monitorów. Nie zaszkodzi spróbować, aktualizuj przez menedżer urządzeń, sterownik w załączniku.
  • Poziom 4  
    teraz patrze właśnie w menedżer urządzeń i nie mam zainstalowanych jakis sterowników do " inne urządzenia" kontroler pci simple communications i port szeregowy pci może ma to coś wspólnego z tym błędem?

    Dodano po 4 [minuty]:

    a gry próbuje zainstalowac ten twój podany sterownik wyświetla mi że jest juz zainstalowany najlepszy sterownik

    Dodano po 28 [minuty]:

    dziwne poszperałem troche w ustawieniach amd ccc i ustawiłem rozdzielczosc 16080x1050 60 hz ale teraz obraz jest przycięty po prawej stronie (jest czarny pasek i lekko ku górze
  • Moderator - Komputery Serwis
    A po wciśnięciu AUTO na monitorze nie wyrówna się jak należy?
    Simple Communications nie będzie miało nic wspólnego z grafiką.
  • Poziom 4  
    ustawiłem w amd ccc rozdzielczosc na 1680x1050 i ustawiłem 60 hz, po tym wszedłem w ustawienia ekranu i zmieniłem z 1280x1024 na tą wyżej wspomnianą. Obraz ma czarny pasek (z 5cm)po prawej stronie i lekko skrojony u góry. Odinstalowałem sterownik co był i chciałem zainstalować ten co Ty podałeś ale o dziwo wyskakuje mi komunikat że jest już zainstalowany najlepszy sterownik choć go odinstalowałem o.O, a po wciśnięci AUTOSET na monitorze chwile mruga rusza się jakby chciał się rozciągnąć ale finalnie zostaje bez zmian.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Sterownik powinien dać się zainstalować jeśli wybierzesz opcję wybrania z listy i ewentualnie ręcznie wskażesz sterownik. Na liście będą dwa, dla Ciebie prawidłowy jest ten z końcówką (Analog) w nazwie.
  • Poziom 4  
    właśnie problem w tym że gdy wybieram folder z tym sterownikiem i daje ok, wyskakuje mi komunikat że zainstalowany jeż już najlepszy sterownik dla tego urządzenia choć obecnie nie ma żadnego sterownika zainstalowanego :<
  • Moderator - Komputery Serwis
    Według mnie jakiś musi być, zwykle jest to Rodzajowy monitor PnP na przykład.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Jest to monitor PnP zapewne (i dlatego działa standardowy sterownik), Jeśli jeszcze nie było to zrobione to warto zainstalować najnowsze sterowniki karty graficznej na początek. Jeśli aktualne są bardzo stare to również może być problem z obsługą niektórych rozdzielczości.
  • Poziom 4  
    mam 2 sterowniki gwy wybieram ten 1 z 2015r wszystko jest ok tylko nie mma tej rozdzialki 1680x1050 a jak wybieram ten 2 z 2016 i go instaluje to odrazu po instalacji wyskakuje "poza obszarem pracy" na monitorze :/
    Mógłbyś mi podać link do dobrego sterownika dla tej karty? bo te 2 co mam nie działają za dobrze.
  • Poziom 43  
    A sterowniki do monitora zainstalowałeś?
    https://www.lg.com/uk/support/support-product/lg-W2042S-SF
  • Moderator - Komputery Serwis
    Jest cień szansy, że przejściówka jest uszkodzona albo nie współpracuje z monitorem - warto byłoby sprawdzić z innym komputerem. Być może karta graficzna jest uszkodzona.
  • Poziom 43  
    rysiek2537 napisał:
    Niestety, dalej to samo

    Robert B napisał:
    A sterowniki do monitora zainstalowałeś?
    https://www.lg.com/uk/support/support-product/lg-W2042S-SF