Jakby to powiedział Zoltan "Ech, no to k!@#a wpadłem jak pięciokoronówka w gówno" ale do rzeczy okazyjnie kupiłem ekspres Melitta Cube Bar (założę się że nikt tutaj takiego nie robił bo nowy kosztuje 25-30tys). Bydle gastronomiczne, podłączenie do wody, 50kg wagi, nie kolbowy tylko automatyczny. Deklaracja sprzedającego że sprawny (zdemontowany z restauracji, stał 4 miechy). Rzeczywiście po podłączeniu do prądu włączył się ale żądał podłączenia do wody więc skombinowałem redukcję i podłączyłem w domu pod kran - okazało się że ciśnienie wody w domu niecały bar a ekspres pracuje w zakresie 2-6 bar. No to ekspres na dwór i podłączyłem pod kran ogrodowy ciśnienie 3 bary (wskazanie z wewnętrznego manometru ekspresu) więc ekspres powinien ruszyć tymczasem dalej na ekranie symbol kranu ze znakiem zapytania i nic nie można zrobić. Woda przelewa się przez ekspres rurką z napisem Wasser i nic sie nie dzieje. Na chwilę zaraz po włączeniu stęka bojler i przygasa światło (moc 2,8kW) potem się wyłącza i tyle na ekranie cały czas kran ze znakiem zapytania. Woda z rurki Wasser leci zimna.
Ktoś ma jakieś doświadczenie z takim sprzętem ?? Osobiście naprawiam ekspresy i temat nie jest mi obcy ale są to modele dla ludzi a nie gastromiczne. Jakaś procedura do odpalenia ? Jakiś kranik do odkręcenia ?
Z góry dziękują za pomoc.

Ktoś ma jakieś doświadczenie z takim sprzętem ?? Osobiście naprawiam ekspresy i temat nie jest mi obcy ale są to modele dla ludzi a nie gastromiczne. Jakaś procedura do odpalenia ? Jakiś kranik do odkręcenia ?
Z góry dziękują za pomoc.