Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania r420 2007 rok klima nie działa, przycisk nie świeci

09 Sie 2018 23:01 705 16
  • Poziom 2  
    Witam, mam problem w scanii r420, 2007 roku, klima manualna, po wlaczeniu przyciskiem klimy brak reakci, przycisk sie nie podswietla, zamieniony z przyciskiem od obiegu powietrza i tam dziala prawidlowo. Mostek na czujniku od klimy nie pomaga, kable ok, bezpiecznik nr 10 ok tak jak i 26 i 27, na cewke caly czas pradu brak, cisnienie w ukladzie 6bar, ktos cos jakies podpowiedzi?
  • Poziom 2  
    Przekaźniki mierzyłem ten pod klapą pasażera i nic. Manualną klimę w tym roczniku można auto diagnozować?
  • Poziom 22  
    A to manual sorry.Ale moze którys z sterownikow zarzadza załaczaniem klimy .Podłacz pod kompa i sprawdz wszystkie sterowniki moze którys widzi załaczenie klimy.

    Dodano po 1 [minuty]:

    citromaniak napisał:
    A to manual sorry.Ale moze którys z sterownikow zarzadza załaczaniem klimy .Podłacz pod kompa i sprawdz wszystkie sterowniki moze którys widzi załaczenie klimy.
    Masz taki panel z wyswietlaczem temp?
    Zrób jeszcze zworke w termostacie taki czujnik za filtrem kabinowym
  • Poziom 2  
    A wiecie moze czy zdarza sie ze jak nie swieci dioda to i tak po zalaczeniu przyciskiem mogloby to dzialac?
  • Specjalista - Samochody Ciężarowe
    wok1e1 napisał:
    ktos cos jakies podpowiedzi?


    Czujnik oszronienia. Znajdziesz go na w okolicach parownika. Zmostkuj przewody od niego i zobacz czy klima ruszy.
  • Poziom 15  
    W scanii jest ten czujnik? Jeżeli dobrze kojarzę, to manualna klima ma jedynie czujnik ciśnienia czynnika chłodzącego w sterowniku silnika.

    PS: Z czujnikiem tym miałem jedynie do czynienia w premiumce, ale tam jest "za przyciskiem" i przycisk się świecił, lecz czujnik nie przepuszczał prądu dalej...
    PS2: Koniecznie sprawdź czy dochodzi jakieś napięcie do przycisku...
  • Specjalista - Samochody Ciężarowe
    qruq03 napisał:
    W scanii jest ten czujnik?


    Oczywiście, że jest. Sam nie dalej jak 2 miesiące temu taki wymieniałem. R420, E3, 2005 rocznik. Klima manualna.
  • Poziom 15  
    Po prostu kilka tych Scanii przerobiłem i zawsze kończyło się na cewce i przewodach przy czujniku... Stąd tego nie wiem :P

    Mimo wszystko brak świecenia przycisku sugeruje brak napięcia lub jego masy, ewentualnie uszkodzenie samego przycisku. Autor musi sprawdzić
  • Specjalista - Samochody Ciężarowe
    qruq03 napisał:
    Stąd tego nie wiem :P


    Masz prawo nie wiedzieć. Ja też kiedyś tego nie wiedziałem.
    Ale żeby nie było, że bzdury piszę to wpisz sobie w google nr: 1369286

    W każdym razie wracając do tematu:
    Dojście do czujnika oszronienia T7 jest po zdjęciu obudowy filtra kabiny od strony kierowcy tam za tą klapką od obiegu wewnętrznego. Dochodzi do niego kabel jak dobrze pamiętam to fioletowy i różowy. Spróbuj zmostkować te dwa przewody i zobacz czy sprężarka ruszy.
  • Poziom 30  
    Witam

    A wystarczyło podać numer nadwozia o ile samochód nie jest złożony z kilku rozbitków ,,Bedzie Pan zadowolony"
  • Poziom 5  
    Witam. Jak się zakończyła sytuacja? Jaka była przyczyna? Bo mam podobny przypadek, klima nabita a nie działa, klawisz nie swieci. Zwieralem już czujnik przy chłodnicy i czujnik za filtrem kabinowym i klima nie rusza. Jedyne co się zmienia to po zwarciu przewodow od czujnika za filtrem kabinowym zapala się klawisz ale klima nadal nie reaguje.

    Sdp3 pokazuje błąd EMS 25344 „..przerwa w obwodzie zaworu elektromagnetycznego układu klimatyzacji”
    Sprawdzałem napięcie na przewodzie dochodzącym do sprężarki i wynosi ono 14v na wyłączonym przycisku klimy i tyle samo na włączonym🥴. Czyli tak jakby wychodziło na to ze problem jest przed sprężarka. Ktoś ma jakieś cenne rady?
    A i jeszcze jedno, auto jest świeżo po wymianie chłodniczki klimy.
  • Poziom 20  
    Wysteruj sprzęgło sprężarki i sprawdź napięcie na wtyczce.
    Sprawdź czy cewka sprzęgła ma przejście.
  • Poziom 5  
    Chavez napisał:
    Wysteruj sprzęgło sprężarki i sprawdź napięcie na wtyczce.
    Sprawdź czy cewka sprzęgła ma przejście.

    A jak to zrobić? Tzn jak wysterowac?
  • Poziom 20  
    SDP 3 w sterowniku silnika powinna być taka opcja.
    Miernikiem sprawdź cewkę na przejście.