Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GPS do NIKONA na bazie Holuxa GPSlim 236

krzysztofh 10 Aug 2018 07:28 6609 20
  • GPS do NIKONA na bazie Holuxa GPSlim 236

Witam.
    Przedstawiam mój kolejny projekt, a w zasadzie projekcik.
    Temat dotyczy wykorzystania Holuxa GPSlim 236 do geotagowania zdjęć wykonywanych lustrzanką Nikon.
    Mniej zorientowanym wyjaśniam, że chodzi o to aby podczas robienia zdjęć zapisywane były w pliku RAW lub JPG równocześnie informacje gdzie zdjęcie było wykonane. Dotychczas radziłem sobie w ten sposób że podczas sesji zdjęć uruchamiałem na iphone aplikację do geotagingu i w tym czasie zapisywana była dokładna trasa wędrówki. Zakładając, że zegar aparatu jest zsynchronizowany z iphonem mamy gotowy materiał, który możemy wykorzystać podczas obróbki zdjęć po powrocie do domu.
    Jest do wygodny sposób, ale wymagający dodatkowej pracy w domu, a ponadto iphone podczas pracy z aktywną aplikacją zużywa trochę aku. Przy sprawnym i naładowanym akumulatorze 10 godzin śledzenia trasy zużywa ok 50% akumulatora, więc nie jest tak źle. Poza tym ma to też swoją zaletę bo odczytując ten plik mamy pogląd gdzie wędrowaliśmy.
    Ale postanowiłem jako alternatywę wykorzystać mojego dawno zapomnianego Holuxa, którego używałem kiedyś jako źródło sygnału GPS do nawigacji.
    Są wprawdzie dedykowane urządzenia do tego celu produkowane przez Nikona, ale cena przekracza 1000zł. Poza tym, wszystkie te urządzenia pobierają energię z aparatu, a ja chciałem tego uniknąć.
    Problem jest tylko w dopasowaniu sygnału Holuxa i aparatu. Sygnał zgodny ze standardem NMEA 0183 zastosowany w Holuxie jest wystawiony z bitrate 38400 bps. Tymczasem standard Nikona to 4800bps. Trzeba było dopasować sygnały aby Holux dogadał się z Nikonem.
    Z pomocą przyszedł projekt Fabio Baltieri, który udostępnił otwarty kod programu do wykorzystania.

https://fabiobaltieri.com/2012/01/21/uart-bitrate-converter-nikon-gps/
    https://github.com/fabiobaltieri/avr-uart-speedconverter

Na stronie jest zarówno kod jak i skompilowany hex. Ja wykorzystałem kod programu, który skopiowałem do Eclipse, w którym piszę w C. Projekt Fabio zakładał wykorzystanie Atmegi 168 w obudowie DIP. Na podanej stronie można doczytać jak to było wykonane. Ja chciałem spakować Atmegę do środka Holuxa i wystawić sygnał z odpowiednim bitrate na jeden z pinów gniazda. Dlatego konieczność użycia Atmegi w mniejszej obudowie. Trochę się nakombinowałem, bo nie było łatwo znaleźć odpowiednie miejsce, ale się udało. Wcześniej musiałem wykombinować skąd pobrać zasilanie i przede wszystkim sygnał TxD Holuxa. Okazało się że wszystko jest na pinach dostępnych na płytce Holuxa. Piny widać na jednym ze zdjęć w dolnym lewym rogu (złącze J1). Licząc od dołu 1 pin 4V –Vout, 3 pin – TxD, 7 pin – GND. Pozostało odnaleźć miejsce, gdzie można by podać sygnał z Atmegi aby wystawić go na gniazdo. W tym celu pozbyłem się elementu R23 i kynarem dolutowałem się do jednego z pinów pada. Wykastrowałem zatem wejście sygnału RxD ale w moim projekcie było to niewykorzystane.
    Założeniem było, aby zasilać Atmegę z aku Holuxa i nie czerpać energii z aparatu, co przy umieszczeniu procesora wewnątrz nie było problemem. Holux wystawia na gniazdo napięcie 3,6 - 4V (w zależności od modelu) z możliwością obciążenia 100mA. U mnie było równo 4V. Sygnał TxD ma amplitudę 3,3V. Taki też poziom sygnału wychodzi z bitratem 4800bps, co zadowala mojego Nikona.
    BARDZO WAŻNE!!! Nie wolno łączyć + zasilania Holuxa i aparatu. Łączymy tylko masę w obu urządzeniach.
    Przy okazji, jeżeli ktoś chciałby skorzystać z mojego rozwiązania ale procesor dać na zewnątrz, pojawi się problem z dostępem do napięcia Vout z Holuxa, bo to jest wystawione na drugi z lewej pin gniazda USB Mini, który nie jest obsługiwany przez kable USB. Nawet wtyczki USB mini, które można kupić do montażu na kabel nie mają dostępu do tego styku. Wtyki mają cztery pola lutownicze patrząc od przodu wtyku piny 1, 3, 4 i 5. Pozostaje, więc wyprowadzenie zasilania i w tym przypadku również sygnału dodatkowym kabelkiem gdzieś z boku.
    Aby podać sygnał z Holuxa via Atmega do lustrzanki niezbędny jest odpowiedni kabelek z dedykowanym wtykiem pasującym do gniazda aparatu. Najprościej jest w tym celu kupić najtańszy wężyk do aparatu i wykorzystać wtyk. Niestety i tu pojawia się problem, bo wężyk służy z definicji do wyzwalania migawki bez dotykania do aparatu aby uniknąć poruszonych zdjęć. W wężyku wykorzystane są trzy piny, ale nie ma wśród nich tego, który jest nam potrzebny. Pozostaje, więc delikatne rozcięcie plastikowej osłony wtyku i przelutowanie przewodów tam gdzie trzeba. Można niby kupić właściwy kabelek ale jego cena to o ile się nie mylę to ok. 30 EURO.
    Z racji minimalizacji pcb musiałem użyć płytki dwustronnej. Schemat i projekt pcb jest załączony do wykorzystania.
    Zachęcam do dyskusji.

GPS do NIKONA na bazie Holuxa GPSlim 236 GPS do NIKONA na bazie Holuxa GPSlim 236 GPS do NIKONA na bazie Holuxa GPSlim 236 GPS do NIKONA na bazie Holuxa GPSlim 236 GPS do NIKONA na bazie Holuxa GPSlim 236 GPS do NIKONA na bazie Holuxa GPSlim 236 GPS do NIKONA na bazie Holuxa GPSlim 236

Cool? Ranking DIY
    About Author
    krzysztofh
    Level 29  
    Has specialization in: elektroenergetyka
    krzysztofh wrote 1545 posts with rating 915, helped 101 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2003 year.
    lechoo
    Level 39  
    Znacznie łatwiej byłoby to zrobić z modułem u-blox - można je przeprogramować na wymagany bitrate...

Nie podoba mi się ta duża wtyczka do aparatu - chwila nieuwagi i gniazdko w aparacie wyłamane.
    krzysztofh
    Level 29  
    Może i łatwiej, ale trzeba by go kupić a Holux leżał w szufladzie. Poza tym trzeba by do tego załatwić jakąś obudowę, w której zmieści się aku i wyprowadzić jakoś gniazdo aby go ładować. Założenie było aby nie zasilać urządzenia z aku aparatu.
    Na wtyczkę nie poradzę, tu masz rację jest to typowy dedykowany wtyk Nikona.
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Dla kupujących kabel zdalnego sterowania jedna uwaga, często nie tylko nie mamy kompletu kabelków we wtyku, ale czasami nie ma nawet blaszek we wtyczce, wtedy nie ma rady na adoptowanie wtyku.
    Kabelek kupiłem w dużej ale zbliżonej do rozsądnej cenie w Polsce w jednym z wysyłkowych sklepów fotograficznych ( nie pamiętam teraz w którym ), warto poszukać.
    Na zagranicznych forach jest popularne inne rozwiązanie, do samego aparatu wpinamy spreparowany dongel BT a sam GPS luzem kontaktuje się z aparatem po BT.
    Pozdrawiam
    krzysztofh
    Level 29  
    bsw wrote:
    Jeszcze prościej, zamiast dźwigać tę armatę, robić zdjęcia jak wszyscy iphonem :-]

To zupełnie inna para kaloszy.
    To to możesz zrobić lustrzanką nie zrobisz iphonem, i nie chodzi tu o licytowanie się.
    To raczej byłby temat fotograficzny a nie elektroniczny.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Ja problem geotagowania z Canonem EOS 80D rozwiązałem inaczej, też "przy okazji". Mianowicie na wycieczkach mam w plecaku Holuxa M241, który rejestruje trasę. W domu jeden program robi cała czarną robotę - dodaje tagi GPS do danych w exifie zdjęć. A przyznam, że kiedyś myślałem o odbiorniku podłączanym do Canona, lecz zniechęciła mnie puszka wystająca nad aparatem.
    krzysztofh
    Level 29  
    Panowie, proponuję pozostawić wyższość Świąt jednych nad drugimi i może skupić się na elektronice.
    Może jakieś alternatywne rozwiązanie, które mnie i innych zainteresuje.
    To co zaprezentowałem to absolutna alternatywa do tego co robiłem od pewnego czasu iphonem. I nie chodzi tu o zdjęcia a o geotagowanie. Nie mam też zamiaru z tego rezygnować, bo ma to też wartość dodaną w postaci trasy którą można później oglądać - gdzie się było krok po kroku.
    Dla tych którzy nie czytali pierwszego dość długiego postu, zależy mi na rozwiązaniach, które albo nie pobierają energii z aku aparatu albo pobierają go znikomo mało. Czy takie są i są oparte o bluetooth szczerze wątpię.
    Znalazłem niedawno wtyk kątowy do Nikona MC-DC2 bo tak się nazywa i chyba go kupię, tylko będzie trzeba go wybebeszyć aby przelutować piny, tak jak to robiłem z obecnym.
    GGK
    Level 12  
    Mam nikona D5100 i stary odbiornik gps nokii po BT GPS LD-3W
    Da się to połączyć za pomocą dongla BT wpinanego w aparat?
    krzysztofh
    Level 29  
    O ile wiem, D5100 ma identyczne gniazdo MC-DC2, więc da się zastosować moje rozwiązanie, natomiast nie wiem o jakich "dongle BT" piszesz, bo raczej gotowych rozwiązań nie ma i trzeba by te modyfikować.
    Na razie nie natknąłem się na takie rozwiązanie, choć może byłbym zainteresowany takim rozwiązaniem, choćby aby przetestować takie działanie.
    Są wprawdzie gotowe rozwiązania, np. firmy Aokatec, ale taki dongle kosztuje do twojej puszki 60 USD i mam wątpliwości czy będzie współpracował z twoim gpsem.
    GGK
    Level 12  
    Odniosłem się do tego co pisał PiotrPitucha, czyli spreparowanego dobgla. Szukałem ale niestety nie znalazłem.
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Czasami zastanawiam się czy ja mam inne google, bo na wpis "nikon diy gps" dostaję już na pierwszej stronie kilka stron z GPS na BT do aparatu.
    Pierwsza z brzegu strona na ten temat:
    https://www.diyphotography.net/build-a-bluetooth-gps-unit-for-nikon/
    Pozdrawiam

Dodano po 14 [minuty]:

Witam
    Krzysztofh napisał :
    Quote:
    Znalazłem niedawno wtyk kątowy do Nikona MC-DC2 bo tak się nazywa i chyba go kupię, tylko będzie trzeba go wybebeszyć aby przelutować piny, tak jak to robiłem z obecnym.

Jestem zainteresowany źródłem wtyków kątowych o których piszesz, ale pewnie się zgodzisz że wtyki te są bardzo anemiczne. Mam pewien pomysł, ale nie jestem w stanie sam go zrealizować, dotyczy on bardzo stabilnego wtyku do Nikona, co nam jest potrzebne:
    - zwymiarowany panel na którym w Nikonie D5100 są gniazda;
    - sprawny rysownik w Eaglu.
    Koncepcja jest taka by narysować płytkę w którą można wlutować wszystkie wtyki pasujące do Nikona, sprawą poboczną jest możliwość wyprowadzenia pinów na brzeg płytki, myślę że głównie potrzebne będzie wyprowadzenie pinów z MC-DC2.
    Taka hybryda nie będzie miała tendencji do wyłamania złącz, na płytce można umieścić wyłącznik zasilania by GPS nie pobierał cały czas energii z aparatu.
    Jeśli czegoś zazdroszczę posiadaczom Canona to gniazd w aparacie na Jacku.
    Pozdrawiam
    GGK
    Level 12  
    Jasne masz monopol na google. :)
    Szukałem gotowego modułu wpinanego do aparatu a nie diy.
    krzysztofh
    Level 29  
    PiotrPitucha wrote:
    Witam
    Czasami zastanawiam się czy ja mam inne google, bo na wpis "nikon diy gps" dostaję już na pierwszej stronie kilka stron z GPS na BT do aparatu.
    Pierwsza z brzegu strona na ten temat:
    https://www.diyphotography.net/build-a-bluetooth-gps-unit-for-nikon/
    Pozdrawiam

Dodano po 14 [minuty]:

Witam
    Krzysztofh napisał :
    Quote:

Jestem zainteresowany źródłem wtyków kątowych o których piszesz, ale pewnie się zgodzisz że wtyki te są bardzo anemiczne. Mam pewien pomysł, ale nie jestem w stanie sam go zrealizować, dotyczy on bardzo stabilnego wtyku do Nikona, co nam jest potrzebne:
    - zwymiarowany panel na którym w Nikonie D5100 są gniazda;
    - sprawny rysownik w Eaglu.
    Koncepcja jest taka by narysować płytkę w którą można wlutować wszystkie wtyki pasujące do Nikona, sprawą poboczną jest możliwość wyprowadzenia pinów na brzeg płytki, myślę że głównie potrzebne będzie wyprowadzenie pinów z MC-DC2.
    Taka hybryda nie będzie miała tendencji do wyłamania złącz, na płytce można umieścić wyłącznik zasilania by GPS nie pobierał cały czas energii z aparatu.
    Jeśli czegoś zazdroszczę posiadaczom Canona to gniazd w aparacie na Jacku.
    Pozdrawiam

Cześć, akurat tą stronę znam. Zauważ jakie to jest duże, co prezentuje autor.
    Moim zamiarem było zmniejszenie całości do minimum.
    Dzisiaj odbieram nowy wężyk spustowy do Nikona z wtykiem kątowym i będę przerabiał wtyk. Wcześniej mi się nie udało takiego nabyć.
    Optymalnym rozwiązaniem byłoby znaleźć projekt, który umieszcza w minimalnej obudowie sam BT i to podłącza się do puszki. Chodzi jak wiadomo o potencjalna możliwość uszkodzenia gniazda aparatu. Dlaczego sam BT, bo chodzi o minimalizację poboru energii z aparatu. Zasilenie GPSa powoduje że aku szybko się wyczerpuje.
    Moje źródło wtyków to cyfrowe.pl
    Obawiam się, że sposób, o którym piszesz może być trudny do realizacji, bo te wtyki są na ogół produkowane na kabel, inaczej niż gniazda i raczej nie ma możliwości ich wlutowania na pcb, przynajmniej bezpośrednio. Ja mam D7200 i D750, więc nie pomogę przy D5100 jeżeli chodzi o wymiary, ale jest to jakiś pomysł. Jak udałoby się ograniczyć do samego BT (zmodyfikowanego), to można by zaprojektować i zlecić wykonanie obudowy na drukarkę 3D.
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    GGK Nikon robi moduły o których piszesz że ich nie ma, ale cena jest kosmiczna, nie pamiętam gdzie go znalazłem, ale był nawet dostępny w Polsce za 249PLN o ile pamiętam.
    Krzysztofh, oczywiście kombinowany moduł BT na USB z konwerterem USB/serial jest duży, ale w handlu są mikroskopijne płytki BT Low-Energy z wyjściem Rx/Tx i można zrealizować koncepcję ze strony na takich małych elementach https://www.aliexpress.com/item/Nrf52832-Blue...b114-4bce-ab99-292a4ad825ec&priceBeautifyAB=0

Pozdrawiam
    krzysztofh
    Level 29  
    Muszę przestrzec tych, którzy chcieliby kupić wtyk kątowy MC-DC2 w cyfrowe.pl
    Otóż zawiodłem się na nich, bo pojechałem po odbiór a tu się okazuje, że pomylili obrazek i ten wężyk jest nie kątowy a prosty. Dziwne bo obok drugi wężyk w sklepie z wtykiem prostym.
    Tak czy siak dalej nie mam kątowego. Będę szukał.
    vvorst
    Level 8  
    Na angielskim ebayu pod hasłem "Smallest Wired Meike Remote Shutter Release Switch Control Cord for Nikon MC-DC2" za całe 4.10 GBP pilot z wtykiem kątowym, koszt wysyłki do polski myślę niewielki.

Podoba mi się kolegi projekt, połączenie wiedzy, cierpliwości, zgłębienia tematu i powstaje coś praktycznego, tańszego niż dedykowany GPS Nikona. Takie DIY aż miło oglądać.

Z ciekawości zapytam: w jakim celu wykorzystuje kolega lokalizację? Element jakiejś pracy zarobkowej jak mniemam?
    krzysztofh
    Level 29  
    Jak nie wyjdzie to co planuję, to może zamówię. Z kosztami wysyłki ok 10 funtów.
    Ale w związku z tym, że ten wtyk i tak muszę rozciąć aby przelutować piny (konfiguracja dla wężyka spustowego nie odpowiada potrzebom projektu), więc zacząłem się zastanawiać nad kupnem najtańszego wężyka z wtykiem MC-DC2 (prostym) aby wykorzystać tylko sam wtyk, a obudowę czyli to czarne plastikowe zastosować np. z kątowego wtyku USB B mini, który wymiarami chyba najbardziej mi pasuje.
    Fotografią zajmuję się amatorsko, a lokalizacja zapisana w exifie to wartość dodana. Fajnie zerknąć na mapę aby znaleźć miejsce gdzie było robione zdjęcie.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Jawi_P wrote:
    prosiak_wej wrote:
    który rejestruje trasę. W domu jeden program robi cała czarną robotę - dodaje tagi GPS do danych w exifie zdjęć.

A jaki soft to robi z automatu?

GPicSync. Można ustawić offset strefy czasowej oraz tolerancję czasu między waypointem a zdjęciem.