Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka Electrolux EWS 106410 - Nie wiruje (również pusta), zgłasza błąd EF5 (unb

peper0 11 Aug 2018 11:37 2979 6
    peper0
    Level 11  
    Pralka Electrolux EWS 106410
    PNC: 914529144
    Programator EWM 2100 N (było EWM 1200 N)
    Silnik WU126U35E01

Z w/w pralką mam taki problem. Przy próbie wirowania kręci się powoli, troche przyspiesza, znowu zwalnia i tak wiele razy, ale nigdy nie wchodzi na wysokie obroty. W menu serwisowym można podejrzeć, że zgłasza wtedy błąd EF5, czyli "Load too unbalanced, skipping of spin phases".

To samo dzieje się z różnymi załadunkami do bębna, przy praniu mokrym/suchym a także na pustym bębnie.

Co ciekawe, to samo dzieje się przy zdjętym pasku (a więc wykluczyłbym że ma to cokolwiek wspólnego z bębnem czy łożyskiem).

W trybie serwisowym można wymusić wejście na wysokie obroty bez sprawdzania zbalansowania załadunku. Wtedy pralka dochodzi prawie do nominalnych 1000 obr/min (zmierzona szybkość wyświetla się na ekranie). Więc silnik chyba jest z grubsza ok.

Pralka nie ma żadnego czujnika wibracji podłączonego do programatora. Podejrzewam, że rozbalansowanie ocenia na podstawie pomiaru mocy pobieranej przez silnik.

Czy ma ktoś w tym względzie jakieś doświadczenia? Albo wiedzę nt. pomiaru rozbalansowania (i co mogło nawalić, że teraz działa on źle)? Albo jakieś rady co jeszcze sprawdzić?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Witam.
    Pozostały cykl prania przebiega prawidłowo i problem jest z fazą wirowania?
    Wodę ze zbiornika odprowadza bez problemu?
    peper0
    Level 11  
    Pozostały cykl wygląda prawidłowo. Większość testów robiłem na programie samego wirowania. Wodę odprowadza prawidłowo. Zresztą to bez znaczenia, skoro na samym silniku (bez paska do bębna) zgłasza rozbalansowanie.
    Piotr2608

Level 41  
    peper0 wrote:
    Programator EWM 1200 N

EWM2100 jak już.

EF5 - problem z wyważeniem wsadu - Pominięcie fazy wirowania końcowego - RESET.

Komunikat informuje o braku wyważenia wsadu. Urządzenie wykryło w fazach wirowania brak wyważenia wsadu.
    Ustaw pralkę jak się należy, wypoziomuj ją, wsadź 2-4 mokre ręczniki i włącz wirowanie.
    peper0
    Level 11  
    Piotr2608 wrote:
    EWM2100 jak już.
    Dzięki, poprawiłem.
    Piotr2608 wrote:
    EF5 - problem z wyważeniem wsadu - Pominięcie fazy wirowania końcowego - RESET. Komunikat informuje o braku wyważenia wsadu. Urządzenie wykryło w fazach wirowania brak wyważenia wsadu.
    Przepraszam, ale... czytałeś w ogóle mojego posta? Chyba jasno wynika z niego, że wiem co oznacza ten błąd, ale nie w tym tkwi problem.
    Piotr2608

Level 41  
    peper0 wrote:
    Przepraszam ale... czytałeś w ogóle mojego posta? Chyba jasno wynika z niego, że wiem co oznacza ten błąd, ale nie w tym tkwi problem.

I co w związku z tym?
    A ja Ci kazałem włożyć mokre 3-4 ręczniki i to takie co by się z nich woda lała i włączyć wirowanie.
    peper0
    Level 11  
    Ok, problemem okazał się tachometr. Magnes, który był wkręcony w wirnik silnika wykręcił się (trzymał się na czubeczku), został nieco przeorany i trochę uszkodził obudowę cewki. Zastanawia mnie, że mimo wszystko działał, pozwalał wyregulować mniej więcej stałe obroty (nawet przy 1000 rpm), tylko przy detekcji rozbalansowania był problem. Może wprowadzał jakieś fluktuacje w odczycie szybkości, albo zafałszowywał prędkość.

Po wyczyszczeniu i wkręceniu go na miejsce pralka pierze i wiruje poprawnie (choć obawiam się, że problem może powrócić i trzeba go będzie wymienić).

@Piotr2608 włożenie jeszcze innej zawartości do bębna (po wielu wcześniejszych próbach - o czym pisałem) oczywiście nic nie zmieniło, bo jakże by mogło skoro problem występował nawet przy zdjęciu paska klinowego (a więc niezależnie od bębna w ogóle).