Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet ECOCONDENS GOLD PLUS + ROUND z Wi-Fi - Open-Therm - źle podłączyłem?

Mifczu 18 Aug 2021 07:57 39780 241
Optex
    bro2004
    Level 29  
    Na stronie Termet jest napisane jaki współpracuje z aplikacją. Trzeba tylko poczytać... słowo klucz "Termet Comfort"
  • Optex
    rowerzysta888
    Level 7  
    Czy ten sterownik wylacza kociol po osiagnieciu temperatury zadanej w pomieszczeniu gdzie znajduje sie termometr?

Dodano po 22 [minuty]:

bro2004 wrote:
    Na stronie Termet jest napisane jaki współpracuje z aplikacją. Trzeba tylko poczytać... słowo klucz "Termet Comfort"

O to Ci chodzi?
    https://www.termet.com.pl/pl/produkt/pakiet-p...awowy-do-systemu-quot-termet-comfort-quot/153

czym sie to rozni od tego ?

https://www.termet.com.pl/pl/produkt/termet-st-2801-wi-fi/119

Pozdrawiam
  • Optex
    rowerzysta888
    Level 7  
    Przepraszam ale jestem totalnym laikiem w tych sprawach. Czy dobrze rozumiem, że System Termet Comfort umozliwia sterowanie temperaturą w 6 pomieszczeniach jesli kupi się 6 głowic ? można takie głowice dać na belce rozdzielacza ogrzewania podłogowego i wtedy z poziomu smartfona można sterować każdym pomieszczeniem z osobna ? dobrze rozumiem ? natomiast ten sterownik fimy TECH nie ma tych funkcji ale jest drozszy ?
    maliniak80
    Level 17  
    Gdybym miał podłogowke to brał bym termet comfort, bo umożliwia sterowanie głowicami, do tego jakiś nieduży tablet przykręcił do ściany i masz wypas system zarządzania. W st-2801 możesz mieć tylko kontrolę nad kotłem.
    rowerzysta888
    Level 7  
    maliniak80 wrote:
    Gdybym miał podłogowke to brał bym termet comfort, bo umożliwia sterowanie głowicami, do tego jakiś nieduży tablet przykręcił do ściany i masz wypas system zarządzania. W st-2801 możesz mieć tylko kontrolę nad kotłem.

Ponoć to nie jest dobre do połogówki ? te głowice niby są tylko do grzejników ? tak mi powiedzial serwisant termeta

https://www.termet.com.pl/pl/produkt/glowica-komfort-do-systemu-quot-termet-comfort-quot/152
    Aglaza
    Level 5  
    Witam. Zakupiłem w tym roku Golda 1f 25kw i jestem na etapie wyboru sterownika. Dom jednorodzinny, wszędzie podłogowa ok 190mk. Instalator z wykonawcą polecają bezprzewodowego Salusa. Chcę aby piec nie taktował i był ekonomiczny, z waszych wpisów wynika że tech 2801 lub termet owski są ok z tym że na chwilę obecną to koszt ok 1200pln. Co polecacie z mniejszym budżetem tak do 500pln?
    Wojtermet25
    Level 30  
    Napiszę tak, poświęć trochę czasu w tym sezonie grzewczym na regulację przepływów i dobranie krzywej grzewczej ,a dojdziesz do wniosku, że sterownik to tylko fajny gadżet;)
    Gold ma w sobie pogodówkę i wszystkie potrzebne ustawienia, wystarczy tylko zamontować czujnik zewnętrzny.
    Chyba, że podłogowe zrobione przez fahofca? Opisz instalację.
    BUCKS
    Level 39  
    Aglaza wrote:

w takiej obudowie Termet ma czujnik zewnętrzny, tylko trzeba się upewnić, że jest to oryginał, a nie jakiś zamiennik. Choć opis sugeruje, że powinien być to oryginał.

Jak masz 100% podłogówki to podłoga długo się nagrzewa i długo stygnie, więc regulacja za pomocą regulatora pokojowego jest moim zdaniem bez sensu. Zwykły ON/OFF oparty wyłącznie na histerezie odpada i musiałby być z dodatkowym algorytmem, by uwzględnić dużą bezwładność podłogówki.
    W takim układzie Wojtermet25 ma rację, że odpowiednie przepływy i krzywa grzewcza powinny rozwiązać problem i obędzie się bez regulatora.

Dodano po 7 [minuty]:

maliniak80 wrote:
    Gdybym miał podłogowke to brał bym termet comfort, bo umożliwia sterowanie głowicami

tylko jeśli będziesz miał odpowiednio ustawione przepływy i temperaturę zasilania za pomocą krzywej to nie potrzebujesz otwierać i zamykać przepływu wody przez obwód podłogówki.
    Wojtermet25
    Level 30  
    Czujnik zewnętrzny ok, może występować też w innej obudowie,ale jak opakowanie oryginalne sygnowane przez Termet to będzie ok.
    Odnośnie instalacji, cóż powiedzieć,tak czułem :(
    To instalacja dla kotła wysokotemperaturowego i dodatkowo bardzo ułomne sterowanie temperaturą zasilania. Co mówi na temat sposobu eksploatacji jej twórca? Tylko niech nie proponuje dodatkowych wodotrysków,bo już prawdopodobnie koszt jej wykonania został podwyższony o 1kPLN. A wystarczyło zrobić porządny projekt i prawdopodobnie wystarczył by tylko kocioł i rozdzielacze.
    BUCKS
    Level 39  
    Aglaza wrote:
    Mówi że wystarczy ustawić pompy na 2 bieg i sterować temp.termostatami widocznymi na foto w zakresie 30-35stopni.
    Czyli można było prościej?

Można było.
    Sam kocioł ma możliwość regulacji temperatury w zakresie 25-55 stopni, więc na kotle temperatura mogła być odpowiednia bezpośrednio dla podłogówki i nie potrzeba wtedy żadnych termostatów i mieszania wody by ją obniżyć do poziomu podłogówki.
    Ale wtedy drabinki nie miałyby racji bytu, bo woda na drabinki byłaby zbyt chłodna, by je nagrzewać do właściwej temperatury.
    Nie znam się na podłogówce ale ponoć jeśli pętle byłyby do 70m to wtedy pompa wbudowana w kocioł mogłaby to obsłużyć, czyli byłoby tak jak pisał Wojtermet25:
    Wojtermet25 wrote:
    A wystarczyło zrobić porządny projekt i prawdopodobnie wystarczył by tylko kocioł i rozdzielacze.

Niestety na rynku jest pełno specjalistów, a życie pokazuje, że mnóstwo jest zawodowych partaczy uważających siebie za fachowców, bo robią według utartego schematu, który znają i umieją wykonać zamiast traktować każde zlecenie jako inne, bo każda instalacja jest inna i niepowtarzalna.
    Aglaza
    Level 5  
    Była opcja zasilania bezpośrednio z kotła ale wtedy drabinki zimne,
    Była też obcja drabinki na prad,
    Ostatecznie wyszło tak.
    Z tego co rozumiem to drabinki zasilane bezpośrednio z kotła a podłogowka za pomocą pomp i termostatow.
    Pierwszy sezon grzewczy przede mną sam jestem ciekaw jak to będzie się sprawdzać.
    BUCKS
    Level 39  
    Aglaza wrote:
    Była opcja zasilania bezpośrednio z kotła ale wtedy drabinki zimne,
    Była też obcja drabinki na prad,

ja wolałbym dobrze działającą podłogówkę w możliwie najprostszym wariancie, kosztem braku drabinek.
    Drabinki można by zrobić elektryczne na czas suszenia ręczników.

Aglaza wrote:
    Z tego co rozumiem to drabinki zasilane bezpośrednio z kotła a podłogowka za pomocą pomp i termostatow.

drabinki wymagają wyższej temperatury wody kotłowej, więc w teorii kocioł będzie grzał wodę dla drabinek, a potem podłogówka będzie miała schładzaną wodę by temperatura była właściwa dla podłogówki. Niepotrzebnie podnosi to koszty inwestycyjne jak i utrudnia potem właściwe wysterowanie całości. Nie analizowałem szczegółowo Twoich fotek, więc piszę ogólnikowo.
    Masz termostatyczne głowice z kapilarą, więc temperaturę wody ustawiasz manualnie, a mógł być wariant z regulacją pogodową i automatyczną zmianą temperatury wody w zależności od temperatury zewnętrznej.
    Moim zdaniem robienie instalacji mieszanej (podłogówka + grzejniki) tylko ze względu na drabinki to chybiony pomysł. Najlepiej jak instalacja jest jednolita, czyli 100% grzejniki albo 100% podłogówka.
    Ja mam już jakąś wiedzę i wizję ogrzewania, więc na pewno nie pozwoliłbym na takiego potworka w swoim domu.
    Wojtermet25
    Level 30  
    Kolega BUCKS chyba już wszystko wyjaśnił i w pełni się zgadzam. Drabinka, jeżeli ma być jako suszarka,to w zupełności wystarczy jej zasilanie temperaturą podłogi.
    Zasilając wszystko bezpośrednio z kotła miałbyś prostszą, tańszą, oszczędniejszą i bardziej funkcjonalną instalację grzewczą.
    Jakoś grzać będzie, tylko będzie wymagało obsługi i mniej ekonomicznie. I proszę,nie daj się już namówić na jakieś dodatkowe sterowniki czy termostaty, po prostu bo jak nie będziesz zadowolony z komfortu to trzeba przerobić tą instalację tak jak powinna być zrobiona.
    Wojtermet25
    Level 30  
    Nie za bardzo rozumiem pytanie, ale postaram się odpowiedzieć po swojemu. Krzywa grzewcza to linia na wykresie, która wskazuje nam przy danej temperaturze zewnętrznej mamy odpowiednią jej temperaturę zasilania. Wybierając sterowanie pogodowe (oczywiście po zamontowaniu czujnika zewnętrznego) wybieramy nr konkretnej krzywej i na sterowniku kotła to on się wyświetla,a temperatura jest dobierana automatycznie.
    Moja propozycja jest taka,aby rozkręcić te głowice termostatów na max, na kotle ustawić sterowanie pogodowe i rozpocząć dobór krzywej zaczynając od powiedzmy 2.0
    Pogrzać tak parę dni i obserwować jak ustalają się temperatury w domu. Gdy będzie za ciepło to korekta -0.2 ,gdy za zimno to w drugą stronę +0.2 i znów co najmniej dzień przerwy w ustawieniach i obserwować.
    Do tego dochodzi jeszcze ustawianie przepływów przez poszczególne pętle,tak samo delikatne korekty i oczekiwanie na rezultat. Praca wymagająca cierpliwości ze względu na dużą bezwładność OP.
    W instrukcji kotła są tabelki z krzywymi dla OP oraz tradycyjnego, tam można podejrzeć orientacyjne temperatury zasilania przy danej krzywej.
    BUCKS
    Level 39  
    ja bym dodał tak, że krzywa grzewcza decyduje o tym, że np. jeśli na zewnątrz będzie +10 to woda będzie miała 25 stopni, jeśli na zewnątrz będzie 0 to woda będzie miała 32 stopnie, jeśli na zewnątrz będzie -20 to woda kotłowa będzie miała 40 stopni.
    To tylko przykładowe, wymyślone temperatury, zmieniając krzywą grzewczą zmienia się odpowiednio temperatury do jakich kocioł będzie grzał wodę dla określonej temperatury powietrza na zewnątrz.
    Bez regulacji pogodowej trzeba by ręcznie zmieniać temperaturę wedle bieżących potrzeb.

Tylko u siebie musisz pamiętać, że temperatura na kotle to za mało, bo masz regulację na głowicach, więc tak pisał Wojtermet25 odkręcasz głowice na maksa tj. ok 50 stopni i wtedy za pomocą kotła będziesz regulował temperaturę wedle potrzeb.
    Niestety jest z tym trochę zabawy, bo z racji dużej bezwładności to efekty zmian najlepiej obserwować dopiero na następny dzień.
    W ten sposób symulujemy warunki jakbyś nie miał tych głowic.
    Normalnie kocioł ma zakres ustawianej temperatury 40-80 stopni, który jest odpowiedni dla grzejników, a w menu serwisowym można załączyć zakres dedykowany dla podłogówki i wtedy będziesz miał 25-55, więc najpierw zmień sobie ten zakres.
    W instrukcji instalacji jest opisana procedura wejścia do menu serwisowego i opis, który to parametr odpowiada za aktywację zakresu 25-55.
    Aglaza
    Level 5  
    Ok. Dzięki za rady i podpowiedzi, w piątek będzie serwisant na pierwsze uruchomienie kotła.
    A jak na razie to studiuje instrukcje obsługi.
    Nie znalazłem nigdzie info ma temat programu wygrzewanie posadzki więc rozumiem że takowego ten kocioł nie posiada
    BUCKS
    Level 39  
    Aglaza wrote:
    Nie znalazłem nigdzie info ma temat programu wygrzewanie posadzki więc rozumiem że takowego ten kocioł nie posiada

nie ma to Ty sam musisz zadbać o właściwą pracę kotła w zależności od Twoich potrzeb.
    Wojtermet25
    Level 30  
    Dokładnie,program wygrzewania musisz generować samodzielnie, poszukaj w necie rozpiski dzień vs temperatura wygrzewania i ręcznie zmieniaj wg tego temperaturę zasilania. Jeżeli posadzki są świeże ( ale już gotowe do wygrzewania, czyli mają miesiąc) to grzej i wietrz, bo wilgoci może być sporo i szkoda żeby weszła "w dom".
    decklen
    Level 12  
    A ja mam taki układ :
    1. Termet Cristal II 1f
    2. sterownik Salus RT520RF openterm
    3. grzejniki aluminiowe
    Jak to koledzy poustawiać żeby było cierpło i ekonomicznie wiecie temperatury i co tam jeszcze jestem laikiem?
    Blyb
    Level 10  
    Szukam sterownika dla ECOCONDENS GOLD PLUS, który:
    - jest zgodny z opentherm (lub innym protokołem, który pozwoli na coś bardziej zaawansowanego niż on/off)
    - może byś sterowany zdalnie. Ma wbudowane wifi lub ma możliwość integracji z HomeAssistant (np zigbee, z-wave, serial port)
    - będzie mógł sterować głowicami termostatycznymi na kaloryferze (zdalnie lub przewodowo, bez znaczenia)

Wysłałem zapytanie do firmy Termet o następujące sterowniki:
    - EVOHOME w wersji open-therm
    - Netatmo smart Modulating Thermostat
    - Tado° Wired Smart Thermostat
    - Termostat Google Nest

W odpowiedzi otrzymałem,
    Quote:
    EVOHOME w wersji open-therm nie współpracuje z kotłem ECOCONDENS GOLD PLUS. Mimo że kocioł jest wyposażony w ten rodzaj komunikacji to protokoły nie są ze sobą kompatybilne. Każdy producent modyfikuje go pod swoje potrzeby, dlatego też EVOHOME jako produkt firmy Honeywell komunikuje się z kotłami z serii Crystal, w których zastosowany jest sterownik Honeywell, natomiast nie łączy się z ECOCONDENS GOLD PLUS.

Reszta natomiast nie była testowany z wymienionym kotłem.

Wiem , że jest TECH ST2801. On jednak wydaje się nie sterować niczym innym jak samym piecem (brak możliwości sterowania kaloryferem).
    Czy ktoś łączył powyższe sterowniki z Ecodensem? Może ktoś poleci coś innego spełniającego kryteria?
    Blyb
    Level 10  
    Wygląd regulatora nie jest zachwycający, no ale dało by się to przeżyć. Czy w systemie Comfort można osiągnąć modulację kotła? W tym co czytam nie widzę jednoznacznej informacji.
    Wojtermet25
    Level 30  
    Coście Wszyscy uczepili się tej modulacji ;)
    Kocioł Termet Ecocondens Gold Plus jest tak wspaniały, że do modulacji nie potrzebuje żadnego dodatkowego sterownika,to ma już w sobie. Ma również sterowanie pogodowe, trzeba mu tylko dołożyć czujnik zewnętrzny za 60 zł.
    Blyb
    Level 10  
    Wszędzie podają, że opentherm i modulacja to oszczędność w zużyciu gazu. A z drugiej strony jest opinia, że sterowniki on/off są gorsze, marnują pieniądze. Więc jeśli kocił ma modulacje wbudowaną, to powinien też modulować z sterownikami on/off i czujnikiem zewnętrznym? Tym samym mogę kupić EVOHOME, Netatmo lub Tado° plus czujnik temperatury zewnętrznej i cieszyć się taką samą (lub lepszą) ekonomią jak w przypadku opentherm?

No i dalej nie mam jednoznacznej odpowiedzi co do modulacji samego systemu Comfort?
    Wojtermet25
    Level 30  
    Tylko nie wiem co rozumiesz pod pojęciem"modulacja" .
    Chyba większość kotłów dostępnych obecnie na rynku mają modulację pracy palnika (jego mocy) i do tego nie potrzebują dodatkowych sterowników. Część ma również pompy z modulacją wydajności.
    Teraz dodatkowe sterowniki. Mogą być ON OFF i one tylko dają kotłowi znać czy grzać czy nie. Są również sterowniki dedykowane, które komunikują się z kotłem dwukierunkowo i one mają już większe możliwości jego zależą od producenta kotła co potrafią i jakie dodatkowe funkcje wnoszą.
    W Termecie protokołem komunikacji jest OT i Line dla modułu komfortu.
    Jeśli chodzi o sterowniki OT to mam skromne doświadczenia tylko z CR 11011 ( bo z moją wersją oprogramowania kotła v12 nie pracuje do końca poprawnie) i on oprócz tego że ma podgląd na podstawowe parametry pracy kotła może mu również dyktować jaką temperaturę ma dawać na instalację na podstawie temperatury zewnętrznej i wewnętrznej ( ale tylko w zakresie poniżej temperatury zadanej w pomieszczeniu może dodać x stopni do temperatury wykończonej z krzywej grzewczej).
    Nie wiem jakie możliwości ma moduł komfortu oprócz tych opisanych krótko w folderach reklamowych. Plusem jest tylko to że można zainstalować kilka termostatów (sterowników) pokojowych i każdy z nich może sterować kilkoma głowicami grzejnikowymi, a to wszystko obsługujemy jedną aplikacją.
    Wg mnie podstawowym błędem większości inwestorów jest to, że montują xx sterowników, termostatów i innych gadżetów, zamiast najpierw próbować dostroić instalację do samego kotła z pogodówką i dać mu się wykazać,a ewentualne dodatki zostawić na później.
    Kto ma samą podłogówkę , wystarczy dobrać odpowiednią krzywą i ustawić przepływy i można zapomnieć o ogrzewaniu. Podłogowe nie lubi jak mu się przeszkadza,woda ma krążyć cały czas tylko temperatura zasilania się zmienia.