Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet ECOCONDENS GOLD PLUS + ROUND z Wi-Fi - Open-Therm - źle podłączyłem?

Mifczu 30 Oct 2021 00:52 39846 241
Optex
    Blyb
    Level 10  
    Może lepiej napisze co próbuje osiągnąć, bo wydaje mi się że źle sformułowałem pojęcie modulacji. Chodzi mi o to co napisałeś na końcu. Chciałbym aby kocioł chodził 24/7, tyko żeby zmieniał podawaną temperaturę w zależności od potrzeb. Np jeśli w pomieszczaniu ustawie temperaturę 22 stopnie, a później zmienię na mniejszą, np 20 na noc. To piec nie ma się wyłączyć i czekać aż temperatura spadnie z 22 do 20, tylko ma podawać mniejszą temperaturę na instalację i w ten sposób spowodować spadek o te 2 stopnie.

Mam mały domek piętro + parter. Na parterze podłogówka, u góry grzejniki. Chciałbym móc ustawiać inną temperaturę w sypialni na górze, niż w całym domu. Stąd moje zapytanie o termostat grzejnikowy. Natomiast zdalne sterowanie chciałbym dla takiego przykładowego scenariusza. Wyjeżdżam na weekend. Obniżam temperaturę w domu do 17 stopni. Na kilka godzin przed powrotem ustawiam 22 i jak wracam to wchodzę do ciepełka.

Wydatek będzie jednorazowy na kilka lat, więc mogę wydać około 1,5 tysiąca. Chciałem rozwiązać to wszystko zestawem Evohome z bramką OT. Problem w tym, że on nie działa z Ecodensem Gold.

Jeśli kupię Techa ST-2801 WIFI to uzyskam takie działanie pieca jak opisałem wcześniej (praca 24/7). Ale do zmiany temperatury w sypialni będzie potrzebny oddzielny zestaw innej firmy. A takie rozwiązanie wydaje mi się mało eleganckie. Potrzebne będą 2 aplikacje, które nie będą się z sobą komunikowały.

A co do Comfortu z LINem, to wydaje mi się, że jak na nastawniku przestawię z 22 na 20 stopni, to piec się zatrzyma i będzie czekał na kolejne wzbudzenie przez nastawnik. Czy może tak nie jest?

Może są inne rozwiązania, które pozwolą uzyskać co opisałem?
  • Optex
    bro2004
    Level 29  
    Wymyślasz nowe zasady działania kotłów gazowych :)
    Jak jego moc minimalna to 3kW to w jaki sposób ma spaść temp z 22 at.C do 20 stopni C jak będzie temp. Na zewnątrz na dworze 15 stopni C. Kocioł musiałby mieć moc minimalna 1kW lub mniej.
    Kup czujnik temp Zewnętrznej i metodą prób i błędów ustaw sobie nr krzywej grzewczej. Wtedy kocioł będzie pracował non stop. Przynajmniej starał się. Jak nie będzie odbioru ciepła to wyłączy się do czasu, aż temp. czynnika grzewczego schłodzi się.
    W ustawieniach serwisowych jest opcja - obniżenie nocne temperatury, lecz nie może wtedy być sterownika pokojowego. Ustawia się temp. na 5 stopni mniej niż dzienną temp. Popytaj swojego serwisanta lub zadzwoń do Termet.
    Blyb
    Level 10  
    Wiem ze jak bie bedzie odbioru ciepla to w końcu piec musi sie wyłączyć. Chodzi mi o temperatury ujemne zimą. Jesli piec podaje wode np. 55stopni. To zeby podawal 50 w celu obnizenia temperatury w pomieszczeniu, a nie wyłączał sie np na godzinę i później znow 55.

A zmiany nocne na piecu to nie rozwiazanie. Nie chodzę regularnie spać, a nie zamierzam chodzic do kotłowni co chwila.
    maliniak80
    Level 17  
    W 2801 można ściągać z zasilania parę stopni jak zagrzeje w pomieszczeniu. Ja mam tak ustawione że zadałem powiedzmy 24 stopnie w pomieszczeniu i wodę w tamtym miesiącu miałem 38 i tak się bujało miesiąc bez przerwy, w tym miesiącu zmieniłem wodę na 40 i tak chodzi 24h. Ubytek ciepła jest taki że nie może osiągnąć tych 24 stopni w domu wodą o temp. 40, ale oscyluje wokół 22. Mam cały czas ciepłe grzejniki i mogę sobie wysuszyć skarpetki albo gatki kiedy chce :)
  • Optex
    Blyb
    Level 10  
    I ta temp wody uprawiasz z poziomu st2801, czy to na piecu?

Masz w domu wydzielone jakies strefy, którymi sterujesz zdalnie?
    maliniak80
    Level 17  
    Instalacje mam starą grawitacyjną pozostałą po piecu na węgiel więc zład wody jest duży, i nie opłaca się tak sterować piecem żeby się włączał, grzał tą masę wody i pomieszczenia i za jakiś czas wyłączał. A tak ciągle jest zagrzana woda, piec zmodulowal się do 2% i tak sobie chodzi. Steruję z ST-2801 bo jest bardzo wygodny i na bieżąco widzę jaki jest status pieca.
    Termet ECOCONDENS GOLD PLUS + ROUND z Wi-Fi - Open-Therm - źle podłączyłem?
    Same grzejniki, żadnej podłogówki ani zdalnych stref
    burnmaster
    Level 9  
    @maliniak80 zasada ogrzewania którą opisałeś nie wymaga żadnego regulatora, równie dobrze mógłbyś mieć zworkę na kotle skoro regulator nakazuje grzać 24/h. Jedyna korzyść z tego OpenTherma to, że nie musisz chodzić do kotłowni żeby zmienić temperaturę wody.

@Blyb również szukam jakiegoś "inteligentnego" sterowania do Golda, które potrafiłoby kontrolować temperaturę wody grzewczej zależnie od temperatury w budynku. Pisałem do Termeta w sprawie modułu Komfort i z tego co zrozumiałem to nie posiada on żadnego algorytmu podtrzymywania temperatury w pomieszczeniu i nie będzie potrafił "modulować" temperaturą wody. Wychodzi na to, że jest to jedynie zaawansowany regulator on/off z możliwością konfiguracji stref, podglądem parametrów kotła i zdalnym dostępem.
    maliniak80
    Level 17  
    burnmaster wrote:
    @maliniak80 zasada ogrzewania którą opisałeś nie wymaga żadnego regulatora, równie dobrze mógłbyś mieć zworkę na kotle skoro regulator nakazuje grzać 24/h. Jedyna korzyść z tego OpenTherma to, że nie musisz chodzić do kotłowni żeby zmienić temperaturę wody.

@Blyb również szukam jakiegoś "inteligentnego" sterowania do Golda, które potrafiłoby kontrolować temperaturę wody grzewczej zależnie od temperatury w budynku. Pisałem do Termeta w sprawie modułu Komfort i z tego co zrozumiałem to nie posiada on żadnego algorytmu podtrzymywania temperatury w pomieszczeniu i nie będzie potrafił "modulować" temperaturą wody. Wychodzi na to, że jest to jedynie zaawansowany regulator on/off z możliwością konfiguracji stref, podglądem parametrów kotła i zdalnym dostępem.

I oto mi chodziło aby była dwustronna komunikacja. Przecież napisałem że 2801 może sterować temperatura zadana czynnika w zależności od temp. rzeczywistej pomieszczenia (wpływ czujnika temperatury) To nie jest żadna modulacja lecz zmiana zadanej od rzeczywistej. Modulację piec posiada w sobie, jeżeli nie ma odbioru z grzejników to moduluje on zakresem swojej mocy (zmniejsza moc) i robi to nawet na zworce zamiast regulatora, oczywiście w granicach znamionowych. To że tak ustawiłem wynikało z tego że chciałem sprawdzić ile metrów zużyje na miesiąc i wyszło że oszczędniej się tego nie da ustawic.
    piobo2
    Level 1  
    Witam wszystkich. Piszecie o możliwości zmiany softu na płytkach co wiąże się z ich wymontowaniem. Mam jedno pytanie - czy obudowa sterownika nie posiada czasami jakiejś plomby (naklejki)? Czy otwarcie nie będzie skutkować problemami z gwarancją?
    cichy koksik
    Level 15  
    Wojtermet25 wrote:
    Teraz dodatkowe sterowniki. Mogą być ON OFF i one tylko dają kotłowi znać czy grzać czy nie

I wtedy kocioł nie zmniejsza temperatury zadanej na kotle,ale chyba zmniejsza moc palnika?
    Wojtermet25 wrote:
    Jeśli chodzi o sterowniki OT

W tym przypadku kocioł zmniejsza moc palnika i temperaturę zadaną?
    Przyjmijmy,że kocioł ma jedynie dane ze sterownika/wbudowanego czujnika pokojowego,ale bez pogodówki i czujnika zewnętrznego.
    Mowa o dedykowanym sterwoniku tech z tego tematu.
    Acha,jak zachowa się wersja silver w powyższych scenariuszach,czy będzie tak jak w goldzie plus?
    BUCKS
    Level 39  
    cichy koksik wrote:
    Wojtermet25 wrote:
    Teraz dodatkowe sterowniki. Mogą być ON OFF i one tylko dają kotłowi znać czy grzać czy nie

I wtedy kocioł nie zmniejsza temperatury zadanej na kotle,ale chyba zmniejsza moc palnika?

pamiętaj, że moc palnika nie zależy w żadnym stopniu od regulatora ON/OFF, bo trakowy regulator daje tylko sygnał GRZANIE START lub GRZANIE STOP i nie ma on żadnego wpływu na parametry pracy kotła.
    Reszta odbywa się według programu z płyty głównej kotła, czyli wg schematu jaki zaprogramował producent kotła.

cichy koksik wrote:
    Wojtermet25 wrote:
    Jeśli chodzi o sterowniki OT

W tym przypadku kocioł zmniejsza moc palnika i temperaturę zadaną?

Sterowniki Open Therm (OT) łączą się z kotłem i mogą sterować tym kotłem, więc w teorii mają możliwość zmiany parametrów jego pracy.
    Jaki zakres zmian będzie możliwy to zależy od danego kotła i danego sterownika.
    Moim zdaniem temperatura zadana najlepiej jak jest zmieniana przez regulator pogodowy, czyli zależnie od temperatury zewnętrznej, bo inaczej w moim mniemaniu nie ma to większego sensu.
    cichy koksik
    Level 15  
    BUCKS wrote:
    pamiętaj, że moc palnika nie zależy w żadnym stopniu od regulatora ON/OFF, bo trakowy regulator daje tylko sygnał GRZANIE START lub GRZANIE STOP i nie ma on żadnego wpływu na parametry pracy kotła.

Tak,ja to wiem,natomiast ja odniosłem swoją wypowiedź jedynie do termeta golda plus.
    BUCKS wrote:
    Moim zdaniem temperatura zadana najlepiej jak jest zmieniana przez regulator pogodowy, czyli zależnie od temperatury zewnętrznej, bo inaczej w moim mniemaniu nie ma to większego sensu.

Tutaj też się zgodzę,natomiast regulator pokojowy,który potrafi dać sygnał do zmiejszenia mocy i temperatury według mnie wcale nie wypada gorzej od pogodówki.
    Aktualnie mam atmosferyka (vaillanta) i badam temat by zmienić go na kondensata,ale nic sensownego za rozsądne pieniądze nie znajduję bo albo coś jest drogie albo z dużą mocą minimalną albo z brakiem serwisu w mojej okolicy🤨
    maliniak80
    Level 17  
    cichy koksik wrote:
    BUCKS wrote:

Tak,ja to wiem,natomiast ja odniosłem swoją wypowiedź jedynie do termeta golda plus.
    BUCKS wrote:

Tutaj też się zgodzę,natomiast regulator pokojowy,który potrafi dać sygnał do zmiejszenia mocy i temperatury według mnie wcale nie wypada gorzej od pogodówki.
    Aktualnie mam atmosferyka (vaillanta) i badam temat by zmienić go na kondensata,ale nic sensownego za rozsądne pieniądze nie znajduję bo albo coś jest drogie albo z dużą mocą minimalną albo z brakiem serwisu w mojej okolicy🤨

To tak nie działa, źle to rozumiesz. Zaden regulator czy stykowy czy opentherm nie może sterować mocą.Jak by producent zostawił taką opcje z poziomu regulatora to strzelił by se w kolano. Sterowanie mocą odbywa sie przez wewnetrzny regulator na plycie glownej kotła, i czy odpalisz kocioł regulatorem stykowym czy opentherm to działa ono zawsze tak samo czyli sterownik (plyta główna) na podstawie temperatury cieczy (zasilanie, powrót) steruje mocą palnika w odniesieniu do temperatury zadanej cieczy (NIE POMIESZCZENIA) i zbliżając się do niej ogranicza stopniowo moc ale na tyle by ją utrzymać. Jak np. otworzysz drzwi a na dworze mróz to zaczniesz wychładzać pomieszczenie no i grzejniki, tym samym temp. na powrocie spadnie i bedzie to informacja dla plyty sterownika kotła by bardziej wysterować palnik poto by utrzymać temp. CIECZY na zadanym poziomie. :)
    cichy koksik
    Level 15  
    maliniak80 wrote:
    Zaden regulator czy stykowy czy opentherm nie może sterować mocą

Może.Jest tak w junkersie/boschu/viessmannie według instrukcji.
    Często taki regulator nazywany jest regulatorem modulowanym.
    Kocioł na podstawie temperatury pomieszczenia z regulatora dobiera parametry.
    Moc z pewnością się zmienia,natomiast nie jestem pewny co do temperatury.
    maliniak80
    Level 17  
    cichy koksik wrote:
    maliniak80 wrote:
    Zaden regulator czy stykowy czy opentherm nie może sterować mocą

Może.Jest tak w junkersie/boschu/viessmannie według instrukcji.
    Często taki regulator nazywany jest regulatorem modulowanym.
    Kocioł na podstawie temperatury pomieszczenia z regulatora dobiera parametry.
    Moc z pewnością się zmienia,natomiast nie jestem pewny co do temperatury.

To jest tylko uproszczenie jak jakis Kowalski czyta instrukcje. Regulator moze zmienic co najwyzej temperature zadaną cieczy aby pomieszczenie szybciej doszło do zadanej.
    cichy koksik
    Level 15  
    maliniak80 wrote:
    Regulator moze zmienic co najwyzej temperature zadaną cieczy aby pomieszczenie szybciej doszło do zadanej.

To raczej działa odwrotnie według mnie,czyli temperatura cieczy jest zmniejszana nim zostanie osiągnięta.
    Niemniej jednak czytam,że taki sterownik też wpływa na moc kotła.
    maliniak80
    Level 17  
    cichy koksik wrote:
    maliniak80 wrote:
    Regulator moze zmienic co najwyzej temperature zadaną cieczy aby pomieszczenie szybciej doszło do zadanej.

To raczej działa odwrotnie według mnie,czyli temperatura cieczy jest zmniejszana nim zostanie osiągnięta.
    Niemniej jednak czytam,że taki sterownik też wpływa na moc kotła.

Kocioł to nie tylko sterownik i regulator ale też część sprzętowa. Skoro producent wyposarza swój kocioł sprzętowo w odpowiednią ścieżkę gazową czyli taką która da się sterować (modulować) to wyposarza też w odpowiednią elektronike która będzie to robić. Raczej nie jest tak ze wrzuca tam jakiś proporcjonalny zespół gazowy i wkłada elektronike która będzie sterować nim zero jedynkowo, i czy zostanie on w pełni wykorzystany decydował bedzie na końcu użytkownik jeśli dokupi sobie do kotła sterownik modulacyjny.
    Zmiana wartości temperatury zadanej na zasilaniu z natury wplywa na moc kotła jesli ten potrafi to robić.
    cichy koksik
    Level 15  
    maliniak80 wrote:
    Raczej nie jest tak ze wrzuca tam jakiś proporcjonalny zespół gazowy i wkłada elektronike która będzie sterować nim zero jedynkowo, i czy zostanie on w pełni wykorzystany decydował bedzie na końcu użytkownik jeśli dokupi sobie do kotła sterownik modulacyjny.

Nikt tak przecież nie napisał :)
    Sterownik daje sygnał do kotła by ten obniżył temperaturę czynnika czy moc.
    Kocioł ze sterownikiem na bieżąco się komunikują i wie co robić czego przy sterowniku on/off nie ma.
    maliniak80
    Level 17  
    cichy koksik wrote:
    maliniak80 wrote:
    Raczej nie jest tak ze wrzuca tam jakiś proporcjonalny zespół gazowy i wkłada elektronike która będzie sterować nim zero jedynkowo, i czy zostanie on w pełni wykorzystany decydował bedzie na końcu użytkownik jeśli dokupi sobie do kotła sterownik modulacyjny.

Nikt tak przecież nie napisał :)
    Sterownik daje sygnał do kotła by ten obniżył temperaturę czynnika czy moc.
    Kocioł ze sterownikiem na bieżąco się komunikują i wie co robić czego przy sterowniku on/off nie ma.

Napisałem to zeby uzmysłowić ze sterowanie mocą palnika to nie jest domena regulatora pokojowego i Kowalskiego co sobie kupił taki sterownik. Mozna sobie konfigurować w sterowniku pokojowym temperatury i zależności ale nie sterować mocą kotła.
    cichy koksik
    Level 15  
    maliniak80 wrote:
    Mozna sobie konfigurować w sterowniku pokojowym temperatury i zależności ale nie sterować mocą kotła.

To oczywiste tyle,że moc jest wypadkową temperatury czynnika czy powietrza w pomieszczeniu o czym sam wspomniałeś :)
    maliniak80
    Level 17  
    Moc kotła (palnika) a temperatura czynnika (medium) grzewczego to całkiem dwie odrębne rzeczy, myslalem ze tyle to rozumiesz :). Napisałem ze jesli kocioł potrafi się modulować to zmiana wartości temp. zadanej na zasilaniu spowoduje de fakto odpowiedź automatyki lokalnej kotła i inne zmodulowanie palnika. Wiec błędem jest pisać że regulator pokojowy steruje mocą, (raczej temp. zasilania).
    cichy koksik
    Level 15  
    maliniak80 wrote:
    Moc kotła (palnika) a temperatura czynnika (medium) grzewczego to całkiem dwie odrębne rzeczy,

To jest oczywiste,tym razem Ty mnie nie zrozumiałeś a miałem na myśli
    maliniak80 wrote:
    zmiana wartości temp. zadanej na zasilaniu spowoduje de fakto odpowiedź automatyki lokalnej kotła i inne zmodulowanie palnika.

Dlatego pisałem wcześniej,że sterownik "gadający" z kotłem może dawać takie efekty,natomiast kocioł on/off nie jest w stanie obniżyć temperatury czynnika.
    maliniak80 wrote:
    Wiec błędem jest pisać że regulator steruje mocą,

A to już musisz mieć pretensję do producenta :)
    kmarkot
    Level 20  
    Swego czasu zastanawiałem się nad przeróbką sterowania piecem Termet z czujnikiem temperatury wewnątrz pomieszczenia które włączało by równolegle do czujnika temperatury zewnętrznej rezystancji.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3773185.html
    W ten sposób oszukał bym sterowanie pieca .Piec" by myślał' że temperatura na zewnątrz wzrosła i zmniejszył temperaturę C.O. nie powodując jego wyłączenia.

przykład
    Czujnik temperatury zewnętrznej
    0°C - 32 kOhm
    10°C - 19 kOhm

Mamy temperaturę zewnętrzną 0°C temperatura w mieszkaniu wzrosła np do 21°C czujnik temperatury wewnętrznej załącza styk NO i włącza do czujnika temperatury zewnętrznej rezystancję 47kOhm co powoduje spadek rezystancji wypadkowej do 19kohm, piec zmiesza temperaturę z krzywej grzewczej.
    krzysiekt28
    Level 7  
    Aby nie musieć "oszukiwać" pieca wystarczy zaopatrzyć się w Moduł Termet Comfort. Za pomocą którego każdy użytkownik dostosuje pracę kotła do własnych indywidualnych potrzeb, wystarczy tylko zapoznać się ze szczegółową instrukcją, która umożliwia np. poprzez regulator pogodowy dostosowanie pięciostopniowej krzywej grzewczej do indywidualnych potrzeb danego budynku. System umożliwia między innymi wybór wartości oczekiwanej wody grzewczej, którą również użytkownik ma możliwość dostosowania do własnych potrzeb. Poprzez zmianę wartości tjk.(brak, najwyższa wartość, najniższa wartość, średnia i środkowa) wszystko ładnie opisane w instrukcji. System posiada możliwość obniżenia czasowego wartości regulatora pogodowego czyli indywidualnej korekty wartości oczekiwanej temperatury wody grzewczej. Oczywiście wszystkie ustawienia potrzebują czasu i determinacji w dostosowaniu do własnych potrzeb, później pozostaje tylko cieszyć się z uzyskanego komfortu i możliwości monitorowania pieca za pomocą np. smartfona. System nie pozwala ingerować w zmiany parametrów Pxx. Aby mieć możliwość zmiany również tych parametrów należało by zaopatrzyć się w moduł rozszerzeń MX01 do systemu COMFORT - umożliwi on sterowanie oraz diagnostykę pracy kotła przez internet.
    Pozdrawiam.
    Adis71
    Level 2  
    Witam
    Czy mogę sam podłączyć moduł comfortu do kotła bez utraty gwarancji czy musi to zrobić serwisant?
    Dziękuję za odpowiedz
    Adis71
    Level 2  
    Dziękuję za szybką odpowiedż.Instalacja nie wydaje się być skomplikowana problem jest w dostępności tego zestawu
    bigzbig1
    Level 11  
    Witam
    Mam od roku kocioł Termet Ecocondens Gold 25, Moduł Termet Comfort, czujnik temperatury zewnętrznej i aplikację Termet System Comfort. To rzeczywiście zestaw do zintegrowanego zdalnego zarządzania kotłem z regulacja krzywej grzewczej itp. Moim zdaniem zestaw spełnia prawie wszystkie oczekiwania nowoczesnego zarządzania pracą kotła. Piszę prawie wszystkie oczekiwania bo wg mojej wiedzy to system autorski Termet i pozwala na stosowanie np zdalnie sterowanych termostatów przygrzejnikowych tylko systemu Termet a nie np Zigbee co znacznie podnosi koszty rozbudowy systemu o te głowice. Na razie nie mam jeszcze zdalnie sterowanych termostatów przygrzejnikowych. Za pomocą aplikacji można korygować krzywą grzewczą z dowolnego miejsca i eksperymentować do woli z wieloma ustawieniami systemu. Ja jestem pod wrażeniem możliwości Modułu Termet Comfort i osobiście polecam taką konfigurację do kotła Gold i podobno innych z interfejsem LIN
    sajowka
    Level 2  
    Witam,
    Pisze bo szukałem odpowiedzą na możliwość podłączenia google Nest jako sterownik do Termet gold 25k 2f.
    Mam u siebie od tygodnia ...
    Wszystko ładnie działa.
    Teraz muszę zobaczyć co taniej google czy krzywa okaże się za kilka dni.
    Aha podłączone z opentherm....
    silnik777
    Level 10  
    sajowka wrote:
    Witam,
    Pisze bo szukałem odpowiedzą na możliwość podłączenia google Nest jako sterownik do Termet gold 25k 2f.
    Mam u siebie od tygodnia ...
    Wszystko ładnie działa.
    Teraz muszę zobaczyć co taniej google czy krzywa okaże się za kilka dni.
    Aha podłączone z opentherm....

Pytam bo do końca nie rozumiem. Google Nest działa z Termet po OpentTherm?