Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din

mi-cha-el 12 Sie 2018 11:34 789 11
  • #1 12 Sie 2018 11:34
    mi-cha-el
    Poziom 11  

    Witam
    Temat dotyczy radia samochodowego 2din na androidzie 6.0.1 Blow AVH-9900 , po przywróceniu ustawień fabrycznych jego model widziany po bluetooth to MX-8650A )
    Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din
    Problem z ustawieniami equalizera po włączeniu radia. Chodzi dokładnie o to że po uruchomieniu radia (aplikacji) za każdym razem brakuje wysokich tonów (suwak treble ustawiony na MAX-a) a zachowuje się jak by był na pozycji minimum i wystarczy tylko delikatnie nim ruszyć a wysokie tony wracają (zgodnie z ustawieniem suwaka treble) i tak do momentu gdy nie wyłączę radia (aplikacji radia) lub samego radia, po ponownym uruchomieniu radia (aplikacji), wtedy ponownie muszę wchodzić w ustawienia equalizera, delikatnie zmienić pozycję suwaka treble, lub wybrać jeden z gotowych ustawień korektora i wszystko działa jak należy. Problem nie występuję podczas słuchania muzyki po bluetooth-u oraz z zewnętrznego nośnika.

    Domyślam się że problem będzie w samej aplikacji RADIO,pozycja suwaka treble nie jest odświeżana a informacja o jego ustawieniu nie jest wysyłana do procesora dźwięku (CSC37534). Pytanie czy ktoś ma pomysł jak ten problem wyeliminować i jak ewentualnie się do tego zabrać, pewnie wiąże się to z grzebaniem w sofcie.
    Wszelkie pomysły mile widziane, oczywiście nie mam tu na myśli wymiany sprzętu czy reklamacji- (sprzęt odkupiony z tą usterką).

    Moje radio to BLOW AVH-9900.

    0 11
  • Sklep HeluKabel
  • #2 20 Sie 2018 20:23
    mi-cha-el
    Poziom 11  

    Odnośnie mojego tematu próbowałem zrootować stację lecz bez powodzenia, dzięki temu chciałem "wyciągnąć" aplikację radia i poddać ją modyfikacji (mimo że nie mam pojęcia o pisaniu aplikacji na androida), był by to jakiś krok do przodu, niestety na razie nie osiągalny dla mnie.Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tego typu sprawach mile widziana jakaś podpowiedz.

    Kolejną czynnością było ściągnięcie podobnego softu do stacji i "wyjęcie" aplikacji radia oraz eqalizera i instalacji ich na mojej stacji. O ile eqalizer udało się zainstalować (nie zmienia parametrów) to aplikacji radia zainstalować się nie udało.

    Następne co zrobiłem to podłączenie analizatora I2c do radia i podgląd co dzieje się na magistrali. Oto logi otrzymane po uruchomieniu stacji i uruchomieniu aplikacji radia (na dole tematu).

    W logach dodałem krótkie komentarze. Następnie napisałem krotki program (Bascom) i zaprogramowałem AVR-a (promini z atmega 328p na pokładzie), dołączyłem do radia i udało mi uzyskać zmianę tj. parametr treble ustawił się na max-a, i można by było na tym zakończyć temat, bo po każdym uruchomieniu stacji i włączeniu radia na przewodzie niebieskim z radia pojawia się napięcie 12V które uruchamia mój dołączony układ i wysyła po odliczonym czasie (np 4sek) sekwencję na I2c i zmienia treble na max-a, problem w tym że jeśli uruchomię np. odtwarzanie z zewnętrznego nośnika i ponownie uruchomię radio to temat treble =0 powraca. Nie mam doświadczenia w i2c , ale jeśli ktoś ma pomysł jak ewentualnie za pomocą AVR-a czytać co jest wysyłane z master-a do slave-a czyli (procesora dźwięku) i gdy np. wykryjemy że pod adres 0x80 i 0x57 (funkcje treble)
    zostanie wysłana wartość 142 (odpowiada to ustawieniu treble na min) to nasz dołączony AVR wyśle nam pod ten adres wartość = 12 (odpowiada jej ustawienia treble na max-a).
    Może nie jest to najpiękniejsze rozwiązanie ale jak dla mnie było by wystarczające).

    Ostatni pomysłem była by aplikacja na androida która potrafiła by wysłać na i2c podobnie jak mój dołączony AVR odpowiednią sekwencję i zmienić ten nieszczęsny parametr treble na max-a.
    Tu jeszcze namiary na pdf-a bd37534f czyli procesora dźwięku w tym radiu.
    http://www.tg-tech.com/chs/rohm/data/databook/audio/pdf/bd37531fv-e.pdf

    Jeśli ktoś ma podobne problemy ze swoją stacją niech się odezwie, przynajmniej będziemy wiedzieli czy czy mój przypadek jest jedyny.

    0
  • #3 26 Paź 2018 22:27
    sosarek

    Poziom 43  

    Jest gwarancja - reklamować lub szukać aktualizacji która być może naprawi ten błąd.

    0
  • #4 28 Paź 2018 11:51
    wlodia
    Poziom 1  

    Witam, mam ten sam problem. Kupiłem nowe takie radio (BLOW AVH 9900) i problem wysokich tonów występuje tylko w aplikacji "RADIO". Jeszcze nic przy tym nie robiłem (brak czasu). W wolnej chwili spróbuję to rozpracować. Pozdrawiam.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #5 28 Paź 2018 11:55
    sosarek

    Poziom 43  

    wlodia napisał:
    Kupiłem nowe takie radio (BLOW AVH 9900) i problem wysokich tonów występuje tylko w aplikacji "RADIO".

    sosarek napisał:
    Jest gwarancja - reklamować lub szukać aktualizacji która być może naprawi ten błąd.

    0
  • #6 28 Paź 2018 17:55
    mi-cha-el
    Poziom 11  

    Kolego sosarek bardzo słuszna uwaga dla kolegi wlodia jeśli ma nowy sprzęt niech reklamuje, może jakieś aktualizacje przyślą które rozwiążą problem.Moje radio jest z drugiej ręki i było w nim trochę grzebane więc reklamacja tu nie wchodzi w grę.
    Kolego wlodia dzięki za informację bo myślałem że jako jedyny mam taki przypadek, w takim razie jest nas dwóch (przynajmniej na razie).
    Oczywiście rozwiązaniem była by aktualizacja i nawet od pewnego czasu drążę ten temat, wystarczy wpisać w wyszukiwarce t3 p3 firmware i mamy sporo do pobierania oprogramowania układowego MCU i Firmware, tylko co wybrać żeby z radia cegły nie zrobić.Na początek chciałem wykonać kopie MCU i firmware-u z mojego radia (tak na wszelki wypadek), próbowałem zrootować to radio ale jak na razie bez skutecznie.
    Jeśli jest ktoś kto ma wiedzę i doświadczenie w tych sprawach mile widziana była by podpowiedz.

    0
  • #7 28 Paź 2018 17:57
    sosarek

    Poziom 43  

    Dlaczego nie skontaktujecie się z serwisem dystrybutora?

    0
  • #8 28 Paź 2018 19:15
    mi-cha-el
    Poziom 11  

    Kolego sosarek skorzystałem z Twojej rady i przed chwilą napisałem do serwis dystrybutora opisując krótko problem tego chińskiego wynalazku. Ciekawy jestem podejścia serwisu do tematu, szczerze nie liczę na ich pomoc,ale nie zaszkodzi skorzystać z takiej opcji, mam nadzieje że mnie mile zaskoczą. Odezwę się i dam znać o postępach.
    Na chwile obecną dzięki za pomoc.

    0
  • #9 28 Paź 2018 19:18
    sosarek

    Poziom 43  

    Temat urządzeń Blow przewijał się kilka razy na Forum i serwis coś tam robił w stronę użytkownika, póki co pozostaje czekać.

    0
  • #10 04 Lis 2018 15:46
    mi-cha-el
    Poziom 11  

    Witam ponownie.
    Temat radia nadal aktualny, serwis dystrybutora zapytał czy opisana usterka wystąpiła przed czy po otwarciu radia i teraz milczy w tej sprawie.
    Zamieszczam krótki film przedstawiający problem braku wysokich tonów po każdorazowym uruchomieniu aplikacji radia i konieczność uruchamianie korektora i korygowania położenia suwaka treble aby grało prawidłowo:

    https://filmy.elektroda.pl/28_1541340913.mp4



    zamieszczam również kilka zdjęć:

    Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din Blow AVH-9900 - Eqalizer nie działa prawidłowo w chińskiej radiu 2 din





    1. Czy ktoś wie jak wykonać backup systemu/romu/MCU?
    2. Jak wykonać root w tym radiu (kingroot, kingoroot nie ogarniają tego)?
    3. Gdzie zdobyć pliki do aktualizacji i jak ją przeprowadzić (dostęp do bootloader-a jest)
    4. Czy mając backup będzie możliwość przywrócenia sprzętu do pierwotnego stanu w razie niepowodzenia?
    5. Debugowanie USB jest włączone w opcjach, czy daje jakieś możliwości aby ruszyć z miejsca z tą usterką?

    0
  • #11 14 Lis 2018 12:27
    hugo9
    Poziom 10  

    Witam. Miałem ten sam problem. Po kontakcie z serwisem, otrzymałem plik który trzeba zainstalować w radio wg załączonej instrukcji:
    Proszę wypakować plik z załącznika bezpośrednio na pamięć usb, wejść w opcje car setting, mcu update, i odczekać około minutę.
    Plik który otrzymałem umieszczam w załączniku.

    0
  • #12 14 Lis 2018 21:33
    mi-cha-el
    Poziom 11  

    Potwierdzam wypowiedz kolegi hugo9, po aktualizacji MCU w/w plikiem radio i pozostałe jego funkcje pracują prawidłowo.
    Plik również otrzymałem ze serwisu dystrybutora marki Blow, dzięki życzliwości i fachowemu podejściu Pana Pawła i ekipy tam pracującej.
    Nie zapominając o koledze Sosarek któremu dziękuję za pomysł kontaktu ze serwisem.
    Mamy rozwiązanie więc temat można uznać za zamknięty.

    0
  Szukaj w 5mln produktów