Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung WD90J6410AW/EO Eco bubble - Otwarte drzwiczki, komunikat DC

malgohna 12 Aug 2018 11:36 3612 6
    malgohna
    Level 10  
    Dzień dobry.
    Przytrzasnęłam pranie, wyskoczył komunikat "DC" czyli problem z drzwiczkami pralki. Otworzyłam, domknęłam i nic. Odłaczyłam od prądu i nic. Komunikat przy próbie włączenia prania jest ten sam i pralka nie pierze. Może można zrobić jakiś reset? Będę wdzięczna za pomoc. Model WD90J6410AW/EO.
    smuta_s
    Level 10  
    Witam
    Wygląda na to, że w pralkach/pralko-suszarkach Samsunga lawinowo padają mechanizmy blokady drzwi. Dzisiaj taka sama usterka dopadła moją pralkę WW90J6413 (to prawie to samo co WD90J6410 tylko wersja bez suszarki i z detalami drzwi i pokrętłem w innym kolorze). Z tego co wyczytałem to prawdopodobnie padła blokada drzwi urządzenia: po uruchomieniu programu powinno być słychać trzask rygla blokującego drzwiczki. U mnie tego dźwięku brak i pojawia się napis DC na wyświetlaczu. Nie rozkręcałem jeszcze swojej pralki, więc dokładniejszą diagnozę mam jeszcze przed sobą. Oryginał blokady jaki znalazłem w internetowym sklepie N... z częściami ma cenę 262zł + przesyłka! Trochę dużo jak na 3-letnią pralkę. W starej pralce Boscha blokada wytrzymała 16 lat i działała cichutko a nie jak w Samsungu w którym ryglowanie przypomina wystrzał z karabinu.
    Jak udało się Pani rozwiązać problem? Serwis firmowy? Własna naprawa? Jaka cena części i robocizny, może jest jakiś tańszy zamiennik na rynku?
    Pozdrawiam
    malgohna
    Level 10  
    Problemu nie rozwiązałam, a był serwis, ale nie ten od Samsunga, i na nich dopiero czekam. Serwisant od pralek stwierdził, że blokada działa, pralka jest sprawna, ale płytka sterująca całością nie działa. Jednak jest zalana żywicą i nie można wymienić poszczególnych elementów osobno. Cała płytka podobno ok. 800 zł. (pralka ma 3 lata)…

Szczęście, że 15-letniej staruszki się nie pozbyłam, bo akurat sobie z nią poradził i mi ją uruchomił... Poczekam jeszcze na drugi serwis. Po 27 się odezwę, jaka diagnoza...
    Pozdrawiam
    smuta_s
    Level 10  
    Witam
    Mi udało się rozwiązać problem: padnięta była blokada drzwi. Zamiennik (oznaczenie DM-7) zamiast oryginału (oznaczenie DC34-00026A) kosztował mnie ok 60zł + transport. Zakupu dokonałem na portalu aukcyjnym - hasło do wyszukania elementu: DC34-00026A. Przypuszczam, że u Pani również uszkodzona jest blokada, bo po przeszukaniu internetu znalazłem bardzo dużo podobnych zgłoszeń usterek i wszędzie przyczyna była taka sama. Co ciekawe, wysyp nastąpił w ciągu ostatnich kilku miesięcy, co daje ok 3lata eksploatacji zanim dochodzi do awarii. Jest nawet film na popularnym portalu z filmami (szukać: lavadora samsung error dc), gdzie przed tygodniem zrobił się ruch osób poszukujących rozwiązania problemu (po hiszpańsku).
    Proszę więc jeszcze raz przyjrzeć się samej blokadzie zanim zainwestuje Pani w nowy moduł sterujący.
    Pozdrawiam
    malgohna
    Level 10  
    Przyszedł serwis, wymienił blokadę i działa. Zaznaczył, że tylko oryginały Samsunga zadziałają . Pozdrawiam. Do następnego.
    smuta_s
    Level 10  
    malgohna wrote:
    ... serwis ... Zaznaczył, że tylko oryginały Samsunga zadziałają ...

Tak z ciekawości, ile "oryginały Samsunga" kosztowały (robocizna, części)?
    malgohna
    Level 10  
    174 za blokade, a łącznie z dojazdem i robocizną 304 zł....