Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep ECSYSTEM
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Aktualizacja INT-TSI - ZONK

12 Sie 2018 19:29 957 4
  • Poziom 6  
    Witam,
    Wczorajszy dzień poświeciłem na "walkę" z wyświetlaniem obrazu z kamery GENSTAR GANZ ZN-8-B4NVF56-2 na manipulatorze INT-TSI i ostatecznie zaliczyłem sukces dydaktyczny :)
    dla zainteresowanych URL dla wigetu "kamera" rtsp://192.168.200.5:554/snl/live/1/1

    ale do rzeczy, na koniec zabawy pobrałem aktualizację (na kompie stacjonarnym) do aplikacji TSI Builider i ponownie zsynchronizowałem projekt z kartą SD (przez czytnik kart) i oczywiście co było największym błędem, kartę umieściłem w manipulatorze. Efekt był taki, że karta po wlozeniu rozpoczęla proces akualizacji, podczas gdy system w manipulatorze pozostawal z poprzedniej wersji. Proces sie zatrzymal i manipulator zrestarował, po czym wyswietlił komunikat, że jest błąd i należy zaktualizować system manipulatora przez TSI Builider. Tak więc postanowiłem zrobić co nakazuje informacja i podjąłem próbę aktualizacji, która za każdym razem zatrzymuje sie na etapie polaczenia sieciowego. Korzystam z modulu USB-RS, próbowałem łączyć laptopa z INT-TSI za pomocą sieci LAN w domu, następnie za pomocą odrębnego routera z uruchomionym DHCP i z ręczną konfiguracją IP, następnie bezpośrednio za pomocą kabla RTJ45 zwykłego oraz zcrosowanego i za każdym razem jest zonk. Aplikacja po wybraniu portu dla urządzenia USB-RS nakazuje wyłączyć manipulator co też robię i on zatrzymuje się na ekranie startowym bootloader'a - w tym czasie aplikacja wykrywa, że manipulator został zrestartowany i prosi o podanie adresu IP dla manipulatora bądź wybranie opcji DHCP, po kliknięciu Dalej, następuje aktualizacja, która rozpoczyna się od próby nawiązania połączenia pomiędzy komputerem, a manipulatorem. Za każdym razem operacja ta staje na niczym i otrzymuje informacje o braku połączenia.

    Bardzo proszę o podpowiedź jak mogę dalej rozwiązać problem. Probowałem znaleźć informacje o sposobie przywrócenia ustawień fabrycznych urządzenia - pewnie odniosło by to skutek, bo wówczas w odpowiedniej kolejności rozpoczął bym aktualizację - najpierw manipulator a potem instalacja karty SD z aktualnym projektem.

    Nadmieniam, że interfejs USB-RS działa poprawnie bo za jego pośrednictwem korzystając z aplikacji TSI Builider zaktualizowałem firmware tego manipulatora i to już po wystąpieniu opisanego tutaj problemu - używając standardowao Narzędzia-Aktualizacja INT-TSI STM.

    Za wszelką pomoc będę wdzięczny
  • Sklep ECSYSTEM
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Waldemarros napisał:
    Witam,

    Bardzo proszę o podpowiedź jak mogę dalej rozwiązać problem. Probowałem znaleźć informacje o sposobie przywrócenia ustawień fabrycznych urządzenia - pewnie odniosło by to skutek, bo wówczas w odpowiedniej kolejności rozpoczął bym aktualizację - najpierw manipulator a potem instalacja karty SD z aktualnym projektem.


    Za wszelką pomoc będę wdzięczny


    Uruchom TSI z czystą kartą SD, powinien wstać na ustawieniach fabrycznych.
  • Sklep ECSYSTEM
  • Pomocny post
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    A jeżeli powyższe nie pomoże, to uruchom manipulator zwierając ckm + dtm. Manipulator wejdzie w tryb zmiany swojego adresu (0...7) i przy okazji w tryb zmiany parametrów sieciowych. Przełącz do statycznego adresu IP, nadaj adres (zgodny z siecią, do której jest podłączony). Później w TSI Builder przy aktualizacji OS wpisać ustawiony wcześniej IP.
    Dlaczego tak dziwnie?
    Sam miałem kilka razy przypadek, że po DHCP nie chciał załapać.
  • Poziom 6  
    Witam,
    Dzięki - zabieg pomógł (z ustawieniem na sztywno adresu IP) - system zaktualizowany i udało mi się uruchomić kamerkę jak opisana w temacie - ciekawe, że z pomocy technicznej CBC otrzymałem informację, że dopiero końcem roku uruchomią możliwość odtwarzania obrazu z kamer znajdujących się w sieci rejestratora :) Opisałem co i jak zrobiłem dzięki czemu mam już obraz - teraz pozostaje dalsza nauka programowania INT-TSI aby zautomatyzować funkcję (wyświetlanie obrazu przy naciśnięciu przycisku dzwonka) - czytałem na forum Twoje instrukcje w tym zakresie i zamierzam z nich korzystać ;) Jeszcze raz dzięki za pomoc (niestety nie jestem instalatorem, a system zbudowałem w oparciu o własny pomysł, przeczytane instrukcje i forum). Póki co działa choć jest kilka tematów do rozwiązania choć czasu ciągle brak ;)

    Pozdrawiam
    Waldi
  • Poziom 6  
    Witam,
    Dzięki - zabieg pomógł (z ustawieniem na sztywno adresu IP) - system zaktualizowany i udało mi się uruchomić kamerkę jak opisana w temacie - ciekawe, że z pomocy technicznej CBC otrzymałem informację, że dopiero końcem roku uruchomią możliwość odtwarzania obrazu z kamer znajdujących się w sieci rejestratora :) Opisałem co i jak zrobiłem dzięki czemu mam już obraz - teraz pozostaje dalsza nauka programowania INT-TSI aby zautomatyzować funkcję (wyświetlanie obrazu przy naciśnięciu przycisku dzwonka) - czytałem na forum Twoje instrukcje w tym zakresie i zamierzam z nich korzystać ;) Jeszcze raz dzięki za pomoc (niestety nie jestem instalatorem, a system zbudowałem w oparciu o własny pomysł, przeczytane instrukcje i forum). Póki co działa choć jest kilka tematów do rozwiązania choć czasu ciągle brak ;)

    Pozdrawiam
    Waldi

    Dodano po 7 [minuty]:

    Zgodnie z sugestiami kolegów z forum