Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inteligentne głowice grzejnikowe.

griseg 12 Aug 2018 20:13 2166 15
Buderus
    griseg
    Level 17  
    Witam. Chciałbym zastosować u siebie w domu głowice inteligentne czyli...
    Mam pomieszczenia w każdym grzejnik z taka głowica. Nastawiona temperatura na głowicy lub sterowniku dla każdej głowicy osobno. Przy temperaturze powyżej kocioł nie pracuje. Głowice zamykaja zawory. Przy spadku temperatury w pomieszczeniu głowica otwiera zawór i uruchamia kocioł. Kocioł gazowy.
    Pytanie czy takie głowice mogą wykrywać np otwarcie okna przez powiedzmy szybki spadek temperatury i wtedy nie załaczac kotła bądź go wyłaczyć.
    System bezprzewodowy.

Dodano po 20 [minuty]:

Znalazłem cos takiego.
    https://www.emultimax.pl/pl/n/44
    zy posiada funkcję obniżenia temp w godzinach nocnych np od 8am-22pm 20stopni od 22pm do 8am 18 stopni?
  • Buderus
    ls_77
    Level 36  
    Ten system Danfoss Link obsłuży taki układ.
    Musisz mieć: panel centralny CC + głowice na grzejniki + przekaźnik kotła BR.
    Panel centralny steruje wszystkimi urządzeniami i komunikuje się z domową siecią WiFi i poprzez dostęp do internetu umożliwia sterowanie wszystkim poprzez aplikację na telefon. Głowice mają funkcję wyłapywania szybkiego spadku temperatury po otwarciu okien. Przekaźnik kotła BR daje sygnał do pracy kotła (gdy któraś z głowic jest otwarta) i do blokady pracy kotła (gdy głowice sę zamkną).
    Z tym, że teraz na stronie internetowej Danfoss'a nie ma nigdzie pokazanego przekaźnika kotła BR - tutaj na elektrodzie jeden z forumowiczów zgłaszał niepoprawność działania takiego przekaźnika.
    Ryszard49
    Level 38  
    Jest tylko małe ale. Termostat zamocowany jest na grzejniku więc nie mierzy temperatury w pomieszczeniu tylko w obrębie grzejnika.
    ls_77
    Level 36  
    Ryszard49 wrote:
    Termostat zamocowany jest na grzejniku więc nie mierzy temperatury w pomieszczeniu tylko w obrębie grzejnika.

To tak samo jak ze standardową głowicą na grzejniku - też mierzy temp. przy grzejniku. Ale Danfos się chwali że: "Termostat grzejnikowy posiada 2 wbudowane czujniki temperatury, dzięki czemu mierzy aktualną temperaturę w pomieszczeniu."
    Dodatkowo - jeśli są dwa lub więcej grzejniki w pomieszczeniu, to głowice na każdym z nich (przypisane do jednego pomieszczenia) komunikują się ze sobą, dlatego zmiana nastawy na jednym termostacie jest uwzględniania w regulacji pozostałych termostatów.
    Jeśli komuś nie wystarczy mierzenie temperatury na głowicy może do pomieszczenia "dopisać" termostat pokojowy RS i wtedy on decyduje o temperaturze w pomieszczeniu.
  • Buderus
    griseg
    Level 17  
    ls_77 wrote:
    Ten system Danfoss Link obsłuży taki układ.
    Musisz mieć: panel centralny CC + głowice na grzejniki + przekaźnik kotła BR.
    Panel centralny steruje wszystkimi urządzeniami i komunikuje się z domową siecią WiFi i poprzez dostęp do internetu umożliwia sterowanie wszystkim poprzez aplikację na telefon. Głowice mają funkcję wyłapywania szybkiego spadku temperatury po otwarciu okien. Przekaźnik kotła BR daje sygnał do pracy kotła (gdy któraś z głowic jest otwarta) i do blokady pracy kotła (gdy głowice sę zamkną).
    Z tym, że teraz na stronie internetowej Danfoss'a nie ma nigdzie pokazanego przekaźnika kotła BR - tutaj na elektrodzie jeden z forumowiczów zgłaszał niepoprawność działania takiego przekaźnika.

Jeśli chodzi o rozpoznanie otwarcia okna tak jak myślałem szybki spadek temperatury i głowica się zamyka i wyłącza kocioł. Moje wątpliwości.
    Temperatura po otwarciu okna spada do jakiegoś poziomu i stabilizuje się na jakiejś temperaturze np 15stopni. Głowica zamknięta, kocioł wyłączony. Teraz zamykam okno i jak głowica rozpoznaje zamknięcie okna?
    Jeśli chodzi o przekaźnik BR faktycznie go nie ma. Czy można użyć termostatu do ogrzewania podłogowego i wykorzystać jego przekaźnik? Tak żeby nie mierzył temperatury a przekaźnik żeby uruchamiał sterownik?
    Mam stary vailant. Nie ma termostatu nawet na ścianie. Włącza się grzeje i wyłącza. Moge tylko regulować temperaturę do jakiej nagrzewa co. Ale coś go uruchamia. Czy można się gdzieś wpiąć z przekaźnikiem?

Dodano po 1 [minuty]:

Ryszard49 wrote:
    Jest tylko małe ale. Termostat zamocowany jest na grzejniku więc nie mierzy temperatury w pomieszczeniu tylko w obrębie grzejnika.

Z tym akurat nie ma problemu bo po drugiej stronie pokoju stawiamy termometr i mamy korektę.

Dodano po 58 [sekundy]:

Kolego is 77 mam w mieszkaniu grzejniki naprzeciwko okna. Czy zadziała funkcja otwierania okna?
    Ryszard49
    Level 38  
    griseg, na jakie paliwo masz kocioł?.
    griseg
    Level 17  
    Gaz ziemny kolego myślałem że to oczywiste. Przepraszam tego nie napisałem. Moja wina.
    Ryszard49
    Level 38  
    Jak gazowe to niestety w tym temacie nie mogę pomóc.
    ls_77
    Level 36  
    griseg wrote:
    jak głowica rozpoznaje zamknięcie okna?

Jak dokładnie to wygląda to nie wiem, ale pewnie zanotuje jakiś wzrost temperatury w pomieszczeniu (pomieszczenie będzie miało jakąś akumulację ciepła) mimo zamkniętego zaworu.

griseg wrote:
    Czy można użyć termostatu do ogrzewania podłogowego i wykorzystać jego przekaźnik? Tak żeby nie mierzył temperatury a przekaźnik żeby uruchamiał sterownik?

No niestety nie. On działa na zupełnie innej zasadzie niż przekaźnik kotła BR. Na niego nie wpływają sygnały o otwarci/zamknięciu głowic termostatycznych. Tą robotę wykonywał BR.

griseg wrote:
    Mam stary vailant. Nie ma termostatu nawet na ścianie. Włącza się grzeje i wyłącza. Moge tylko regulować temperaturę do jakiej nagrzewa co. Ale coś go uruchamia. Czy można się gdzieś wpiąć z przekaźnikiem?

Przekaźnik BR wpinało się w płytę kotła Vaillant pod złącze 3-4 tam gdzie taka czerwona zworka. I to powodowało blokadę pracy kotła lub załączenie.

griseg wrote:
    mam w mieszkaniu grzejniki naprzeciwko okna. Czy zadziała funkcja otwierania okna?
    Powinna, bo temperatura będzie spadać w całym pomieszczeniu.

Odnośnie przekaźnika BR możesz wysłać zapytanie do działu technicznego Danfossa - czy jest w sprzedaży lub czy będzie. A jeśli nie ma możliwości zakupu to co masz zrobić.
    Być może powiedzą, żeby nie montować głowicy na jednym z grzejników - np. łazienkowym, żeby był zapewniony przepływ w instalacji CO i gdy zacznie wracać za gorąca woda do kotła to kocioł się wyłączy.
    griseg
    Level 17  
    ls_77 wrote:
    No niestety nie. On działa na zupełnie innej zasadzie niż przekaźnik kotła BR. Na niego nie wpływają sygnały o otwarci/zamknięciu głowic termostatycznych. Tą robotę wykonywał BR.

A czy sterownik nie może mu polecić załączenia ogrzewania (kotła) on nie wie czy to podłogówka czy kocioł. Ale BR pewnie tańszy. Głowica któraś z czterech przesyła sygnał do sterownika że temp za niska ten do sterownika podłogówki załącz ogrzewanie. Tylko wtedy musiał by załaczać od wszystkich głowic.

Dodano po 1 [minuty]:

Dam zdjęcie tego kotła bo to staruszek i jak pisałem nie ma nawet termostatu tylko zasilanie.

Dodano po 2 [minuty]:

ls_77 wrote:
    Być może powiedzą, żeby nie montować głowicy na jednym z grzejników - np. łazienkowym, żeby był zapewniony przepływ w instalacji CO i gdy zacznie wracać za gorąca woda do kotła to kocioł się wyłączy.

Własnie o to chodziteż w tym wszystkim żeby bez potrzeby kocioł się nie załaczał bo jak pisałem ten załacza sie cyklicznie podgrzewa wode do temp nastawionej i gasnie nie zależnie ile w pomieszczeniu a w salonie od południa nawet jest ze 24 stopnie zima.

Dodano po 1 [minuty]:

Gdybym miał dostep i sie pobawił wiedziałbym czy mozna uzyć termostatu podłogówki do załaczania czegokolwiek nie zależnie od termometru w termostacie a zależnie od sterownika i kilku głowic.

Dodano po 1 [minuty]:

Napisze do Danfossa i dam znac co odpowiedzieli. Ten system jest wydaje mi sie ciekawy zwłaszcza też sterowanie przez internet. Jesli zamontowałbym w drugim domu mialbym pełny podgląd.
    ls_77
    Level 36  
    griseg wrote:
    A czy sterownik nie może mu polecić załączenia ogrzewania (kotła) on nie wie czy to podłogówka czy kocioł. Ale BR pewnie tańszy. Głowica któraś z czterech przesyła sygnał do sterownika że temp za niska ten do sterownika podłogówki załącz ogrzewanie. Tylko wtedy musiał by załaczać od wszystkich głowic.

No niestety tak się nie da - to nie sterownik swobodnie programowalny.
    Ma zadane funkcje i tyle. Termostat do podłogówki tylko do O.P. elektrycznego lub innego odbiornika ~230V.
    griseg
    Level 17  
    Inteligentne głowice grzejnikowe.Inteligentne głowice grzejnikowe.Pod kotłem nie mam naklejek. Jest blat kuchenny 50mm niżej rury, przyłacza, zawory.

Dodano po 4 [minuty]:

Inteligentne głowice grzejnikowe.Inteligentne głowice grzejnikowe.Inteligentne głowice grzejnikowe.

Dodano po 4 [minuty]:

Widok pod komora spalania.
    ls_77
    Level 36  
    Do tego modelu znalazłem schemat podłączenia instalacji elektrycznej:

Jeśli nie masz żadnego sterowanika lub termostatu, to na zaciskach 3-4 powinieneś mieć zworkę i tutaj podłącza się termostaty on/off (między innymi Danfoss BR). Powinieneś też mieć wolne zaciski 7-8-9 - tutaj podłącza się firmowy regulator Vaillanta.

Dodano po 8 [minuty]:

Masz jeszcze rozwiązania polskiego producenta - firma TECH: Link
    Ale nie znam ich produktów - musisz doczytać lub się z nimi skontaktować.
    Widać tylko że głowice na grzejniki są tylko elementem zamknij/otwórz i do mierzenia temp. w pomieszczeniach trzeba dokupić czujniki/termostaty pokojowe.
    Tomi_
    Level 12  
    Mam system Danfoss Link, piec gazowy Vaillant, przekaźnik BR wpięty do złącz 3-4.
    Przekaźnik widzę, że jest do dostania w niektórych hurtowniach, sprzedaje też chyba Leroy Merlin i Castorama.
    System generalnie działa, przekaźnik BR załącza piec gdy pojawi się zapotrzebowanie na ciepło od przynajmniej jednej z głowic, wyłącza (rozwiera przekaźnik) gdy wszystkie głowice zamykają się.

Ale jednocześnie potwierdzam, to co pisali niektórzy wcześniej: otóż często przekaźnik BR "zawiesza się" tzn zdarza się, że temperatury we wszystkich pokojach są wyższe od zadanych, a BR cały czas jest włączony (dioda świeci na czerwono). Piec gazowy co jakiś czas włącza się na krótki czas po czym wyłącza się, gdyż brak jest zapotrzebowania na ciepło (czyli głowice są zamknięte bo temperatury są osiągnięte).
    Pomaga co jakiś czas reset system czyli restart centrali CC lub wyłączenie zasilania BR.
    Na szczęście piec reaguje poprawnie, tzn. mimo że dostaje sygnał włączenia z BR (przekaźnik załaczony) to wyłącza się gdy wykryje, że ciepło nie jest odbierane przez grzejniki.
    Podobnie często załącznie funkcji „W domu” lub „Wstrzymanie” powoduje reakcję stosownego przekaźnika po kilkunastu minutach lub czasem wcale (pomaga reset).

Kontaktowałem się w tej sprawie z serwisem Danfosa - zgrywałem logi z działania systemu w ciągu całego tygodnia.
    Ostatecznie zignorowali problem - odpowiedzieli, że wszystko jest OK, a że to że system działa tak jak opisałem wyżej wynika z jego wyjątkowej inteligencji, której nie jesteśmy w stanie pojąć i jeśli system wskazuje, że trzeba grzać mimo, iż nie trzeba to widocznie wie lepiej.

Dodam tylko, że mam wyłączoną funkcję prognozowania włączenia ogrzewania, gdyż z tą funkcją system działa zupełnie nieprzewidywalnie.
    Używam systemu od 2 lat.