Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer VSX-421 buczy po 1-2 godzinach grania

gordon_ 13 Aug 2018 19:39 744 5
    gordon_
    Level 12  
    Witam,
    Posiadam amplituner Pioneer VSX-421, od pewnego czasu mam z nim problemy. Problem polega na tym iż gdy odbieram dźwięk podłączony do amplitunera poprzez HDMI (tuner sat, konsola, radio itp.) po paru minutach a czasami po godzinie lub 2, dźwięk znika a pojawia się mocne buczenie, z obserwacji zauważyłem iż chwilowo pomaga przełączenie pilotem na inne źródło sygnału i powrót (lub pokrętłem), lecz po paru minutach ponownie pojawia się buczenie. Sporadycznie jest też taki objaw iż amplituner cichnie tj. brak odtwarzania dźwięku, ponownie przełączenie na inne źródło sygnału i powrót lub wyłączenie i włączenie amplitunera powoduje przywrócenie dźwięku.
    Z powodu problemów z sygnałem na porcie HDMI, podłączyłem tuner sat poprzez przewody RCA i przez pewien czas było dobrze lecz aktualnie i na tym podłączeniu zaczynają pojawiać się objawy opisane powyżej.
    Próbowałem już resetować amplituner do ustawień fabrycznych ale bez rezultatu. Próbowałem też różnych ustawień konfiguracyjnych ale też bez rezultatu.
    Wysłałem do serwisu ale odesłali z opisem "witam testuje go czwarta godzinę , działa prawidłowo chyba problem jest w kablach" serwis to www.trv.com.pl, wymieniłem kable hdmi i rca ale nadal to samo.
    Może znacie jakiś dobry serwis który by naprawił amplituner?
    Wersetowaty
    Level 13  
    Problem może być z kondensatorami albo transformatorem. Możesz poszukać jakiegoś lokalnego serwisu.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    mozesz rozwinac "buczenie".
    - czy to przydzwiek sieciowy 50Hz czy 100Hz ?
    - czy sa ajkiekolwiek inne zmiany w dzwieku gdy pojawia sie buczenie? wspominales ze cichnie ale sporadycznie.
    - czy sluchasz raczej glosno ? a serwis uzywal normalnej glosnosci ?
    - czy sluchajac glosno problem pojawia sie szybciej niz przy cichym sluchaniu ?
    Pozdrawiam
    gordon_
    Level 12  
    Witam,
    Buczenie - dźwięk aktualnie odtwarzany znika całkowicie a w jego miejsce w głośnikach pojawia się intensywny dźwięk buczenia (postaram się nagrać i zamieścić dźwięk).
    -Nie jest to przydźwięk gdyż oprócz buczenia niema nic innego.
    -Jeśli buczy to tylko buczy bez innego dźwięku. A cichnie w sytuacji takiej jak np.: Do amplitunera mam podpięte radio internetowe Sangean WFT-3, odtwarzam muzykę np. ze spotify to gdy leci muzyka ciurkiem to jest OK, ale gdy zachce mi się przełączyć na inny utwór który nie jest ciurkiem to wtedy mam ciszę, to samo jest gdy odtwarzam radio internetowe i przeskoczę na inny kanał (sangean podpięty jest przez światłowód do amplitunera). To samo się dzieje gdy córka gra na konsoli, przełączenie się między grami często powoduje wyciszenie dźwięku. Pomaga przełączenie źródła dźwięku na amplitunerze lub jego wyłączenie i włączenie.
    - słucham raczej normalnie na amplitunerze ustawienie zazwyczaj na 25 do 30 (głośności) bardzo rzadko 40 i więcej. Zauważyłem że jeśli słucham głośniej to buczenie występuje rzadziej, jeśli słucham w zakresie 20-30 to prawie pewne że buczenie wystąpi.
    Pozdrawiam
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    "Nie jest to przydźwięk gdyż oprócz buczenia niema nic innego" - tu jestes w bledzie jedno drugiego nie wyklucza, a u ciebie wyglada to na przydzwiek sieci.
    Z opisu wnioskuje ze masz problem z masa sygnalowa stad buczenie, dodatkowo skoro masz te problemy z przelaczaniem i zanikiem sygnalu a zapewne przelaczniki zrodel sygnalu sa na kluczach analogowych wnioskuje o problemach z zasilaniem, zasilacz nie dostarcza odpowiednich napiec + buczenie - pewnie elektrolity umieraja.
    Albo masa obudowy plywa, kabel zasilajacy z zerowaniem ? moze masz jais potencjal na zerze w sieci ?
    Pozdrawiam
    gordon_
    Level 12  
    Witam,
    Wczoraj zmierzyłem napięcie w gniazdku 228-229V, faza była z prawej wiec przepiąłem na po lewo, sprawdziłem przewód N jest w rozdzielni głównej połączony z PE a PE jest połączony bednarką z uziemieniem w ziemi, więc brak potencjałów na przewodzie N (potwierdzone pomiarem, napięce pomiędzy N a PE - 0V między N a ręką ;p 0V). Wszystkie te zmiany nic nie dały, nadal brzęczy. Sprawdziłem że jak ustawiony jest na stereo to brzęczą tylko kolumny front te które aktualnie odtwarzają dźwięk, reszta cisza. Jeśli dźwięk leci ze wszystkich kolumn to brzęczenie też jest we wszystkich. Zestaw dodatkowo podpięty do listwy przepięciowej.
    Link do nagranego brzęczenia https://soundcloud.com/koromir/glos00001