Witam kolegów.
Chciałbym się pochwalić płytką jaką zaprojektowałem i wykonałem dla uC ATxmega serii A3U (64A3U/128A3U/192A3U/256A3U).
Moją motywacją było stworzenie płytki dokładniej takiej jaką chce, i prawie mi to wyszło. Każda dostępna jakoś mi nie leżała.
Płytka ma posłużyć jako baza do kilku projektów dla kolegów:
-sterownik akwarium
-sterownik wędzarni
-sterownik do kurnika..
Dodatkowo płytkę musiałem tak zaprojektować żeby starczyła mi "na rok bez lutownicy", bo przebywam zagranicą na stażu po-doktorskim i nie mam możliwości zabrania gratów. Oczywiście mam do niej moduły peryferyjne ale część to moje stare rozwiązania, albo coś na uniwersace zrobię na szybko. (istniejące peryferia to sterownik grupowy na triaku, moduł "RS-485-MAX31855-Pt-100", do zrobienia wyświetlacz graficzny z klawiaturą)
Co jest na płytce:
-uC Atxmega256A3U
-4x złącza IDC-10 z wyprowadzonymi pełnymi portami (A/B/C/D), dodatkowo na każdym złączu zasilanie
-PORT E jest portem do komunikacji z peryferiami i nie jest wyprowadzony jako oddzielne złącze, do niego podpięte są układy I2C oraz złącza SPI
-PORT F ma wyprowadzone "jawnie" tylko 5 pinów pozostałe 3 służą do obsługi RS-485
-2x MCP23017 ekspander I2C 2x8bit, z każdego wyjścia wyprowadzone na IDC-20
-2x24FC256 (lub inny EEPROM I2C)+zworki do WP o ile potrzebne
-PCF8574 połączony do ULN2803, 8x LED wskazujący na stan wyjść, wyprowadzone na ARK. Tutaj pewien problem, patrz: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3489644.html
-MAX6634 (termometr I2C)
-DS3231M (zegar I2C)
-6x DIPSWITCH "3 hebelkowy" do zarzadząnia adresami układów I2C
-złacze I2C CRIMP 4pin (3.3V/GND/SDA/SCL)
-MAX485 (transcriver RS-485), RS-485 wyprowadzone na rozłączane złącza śrubowe, nie pamiętam jak się nazywają, port z opcjonalnym rezystorem 120ohm, oraz podwójnym dedykowanym transilem SM712.
-3x złącza SPI (każde z osobnym CS) wyprowadzone na CRIMP 6 pin (3.3V/GND/MISO/MOSI/SCK/CSx)
-Stabilizator AMS1117-3.3
-przycisk RESET
-złącze PDI
Kondensatory, rezystory wszystkie SMD głownie 0805 i kilka przy uC 0603 (ale od jakiegoś czasu wole 0603). Pamięć EEPROM, ekspandery I2C, driver, transcriver RS-485 sa w DIP, ze względu na możliwość (niewielka) ich uszkodzenia. Zresztą np po to dodałem ekspandery żeby chronić uC. Głownie ze względu na brak lutownicy itp za granicą.
To chyba wszystko. Dodatkowo zamieszczam schemat. Zrezygnowałem z USB, Flip jest wolny i niezintegrowany z AtmemStudio co mnie drażniło.
Sama płytka jest 4 warstwowa i ma wymiary z grubsza 168x86. Pytanie czemu płytka 4 warstwowa. Po pierwsze czemu nie. Po drugie jestem leniwy. Po trzecie i o najważniejsze znacznie uprościło to prowadzenie zasilania i masy (oddzielne wewnętrzne warstwy).
Płytki wykonane w AllPCB. Jestem zadowolony z wykonania.
Jak ktoś chce to myślę że znajdę jakaś zbędna i mogę odsprzedać.
Zdjęcie jednej z płytek (uC mógł by być wlutowany lepiej, wiem, rezystor THT jest do testów, zapomniałem że DS3231 ma wyjście 32kHz typu open-drain, ale tylko na tej jednej płytce jest użyty):

Cool? Ranking DIY