Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung UE39F5300AW - nie działa hdmi

15 Sie 2018 16:55 654 10
  • Poziom 2  
    Witam,
    mam problem ze smart TV samsung UE39F5300AW, mianowicie nie działa żadne wejście HDMI (TV posiada 3 wejscia).
    Jak podpinam dekoder bądź laptopa lub komputer przez wejście HDMI to TV widzi że jest coś podpięte, ale pisze, że brak sygnału. Co to może być?
    Dodam, że restowałam TV do ustawień fabrycznych.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 35  
    gosiek_stef napisał:
    nie działa żadne wejście HDMI

    Co z USB? Są tylko dwa, tak?
  • Poziom 18  
    gosiek_stef napisał:
    Co to może być?

    Sprawdź ustawienia telewizora może tam fabrycznie jest ustawione wejście SCART i trzeba przestawić na HDMI, taki problem był w dekoderze NC+ co trzeba było ręcznie przestawiać tryby, co o dziwo w starszych dekoderach odbywało się to automatycznie (telewizor sam wykrył co jest podłączone). Nie wiem jak jest w twoim telewizorze, bo nie napisałeś czy to jest nowy czy używany telewizor i czy był ten problem od początku, czy teraz to ci się stało?
  • Poziom 2  
    marek216 napisał:
    Sprawdzałeś na niższej rozdzielczości?


    Sprawdzałam nic zmiana nie daje

    Dodano po 40 [sekundy]:

    GanCegall napisał:
    gosiek_stef napisał:
    nie działa żadne wejście HDMI

    Co z USB? Są tylko dwa, tak?


    USB działa i tak są tylko dwa

    Dodano po 3 [minuty]:

    jacekwwy napisał:
    gosiek_stef napisał:
    Co to może być?

    Sprawdź ustawienia telewizora może tam fabrycznie jest ustawione wejście SCART i trzeba przestawić na HDMI, taki problem był w dekoderze NC+ co trzeba było ręcznie przestawiać tryby, co o dziwo w starszych dekoderach odbywało się to automatycznie (telewizor sam wykrył co jest podłączone). Nie wiem jak jest w twoim telewizorze, bo nie napisałeś czy to jest nowy czy używany telewizor i czy był ten problem od początku, czy teraz to ci się stało?


    Stało się to dopiero parę dni temu, wcześniej chodził normalnie pod dekoderem i komputerem...a w którym miejscu w TV sie przestawia z tego wejścia SCART? W ustawieniach serwisowych? Bo ja normalnie na pilocie wybieram SOURCE i daje HDMI w zależności od tego do którego portu jest podłączone
  • Poziom 18  
    gosiek_stef napisał:
    a w którym miejscu w TV sie przestawia z tego wejścia SCART? W ustawieniach serwisowych?


    Jak wcześniej HDMI ci działało to raczej to nie jest to na wszelki wypadek możesz sprawdzić w ustawieniach czy jest coś o ustawieniach HDMI. Możesz też zwrócić się z problemem do działu pomocy samsunga( https://www.samsung.com/pl/) lub jeśli problem tkwi w oprogramowaniu ściągnąć nowszą wersie o ile taka jest
    Zakładam że kabel HDMI jest sprawny? sprawdzałeś na innych kablach ?
  • Poziom 2  
    jacekwwy napisał:
    gosiek_stef napisał:
    a w którym miejscu w TV sie przestawia z tego wejścia SCART? W ustawieniach serwisowych?


    Jak wcześniej HDMI ci działało to raczej to nie jest to na wszelki wypadek możesz sprawdzić w ustawieniach czy jest coś o ustawieniach HDMI. Możesz też zwrócić się z problemem do działu pomocy samsunga( https://www.samsung.com/pl/) lub jeśli problem tkwi w oprogramowaniu ściągnąć nowszą wersie o ile taka jest
    Zakładam że kabel HDMI jest sprawny? sprawdzałeś na innych kablach ?


    Tak sprawdzałam i nic to nie dało, a na innym TV na tych kablach ten sam dekoder czy laptop chodzi
  • Poziom 35  
    Nic nie zmienisz w ustawieniach, tak zaczynają padać płyty main w tym modelu.
  • Poziom 2  
    GanCegall napisał:
    Nic nie zmienisz w ustawieniach, tak zaczynają padać płyty main w tym modelu.


    Czyli trzeba szukac nowej płyty?
  • Poziom 35  
    gosiek_stef napisał:
    Czyli trzeba szukac nowej płyty?

    Najlepiej, chyba że masz sprzęt do wymiany procesora i programowania pamięci eMMC :-)