Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Modernizaja LAPTOPA. DORADŹCIE COŚ

K_o_N_z_I 26 Sie 2005 22:30 4143 30
  • #1 26 Sie 2005 22:30
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  

    Witam wszystkich chetnych do pomocy :-]

    Zakupilem ostanio po bardzo dobrych pieniądzach wg mnie swietnego laptopa firmy GEricom.
    A oto link do aukcji zakupu: http://allegro.pl/show_item.php?item=60545840

    Jego dane techniczne:

    Procesor Intel(R) Celeron(R) 2.6 GHz

    Wyświetlacz 15.1" TFT XGA+ ActiveColor 1024*768 pix

    Komunikacja RJ 11 - Modem ,RJ 45 - Lan, Ps2 -mysz, klawiatura zewn, Lpt - port drukarki, Tv-Out - wyjście na telewizor, 5x Usb 2.0, S-video - wyjście na monitor zewnętrzny, Mikrofon, Audio - IN - wejście liniowe, Audio-Out - wyjście na głośniki zewnętrzne

    Waga 3.3 kg

    Napędy COMBO CD-RW - nagrywarka / DVD - odtwarzacz

    Pamięć RAM 256MB DDR!

    Dysk twardy 30 GB

    Karta graficzna Intel Extreme 64 MB, Direct 3D Akcelerator!

    Wprowadzanie danych TouchPad + klawisze szybkiego dostępu

    Rozdzielczości na monitorze zewnętrznym maksymalna 2048 x 1536

    Maksymalna pamięć RAM 1GB

    Karta dźwiękowa AC'97, 3D Sound Support (zgodna z SB)

    Pamięć cache L2 128 KB

    Czas pracy na bateriach 1.5 godz.


    A oto wyniki z programu AIDA32 o płycie głównej i innych podzespołach:

    Właściwości procesora
    Typ procesora Intel Celeron 4A, 2600 MHz (6.5 x 400)
    Nazwa kodowa Northwood-128
    Seria D1
    Oryginalna częstotliwość taktowania 2600 MHz
    Pamięć podręczna L1 śledzenia 12K Instructions
    Pamięć podręczna L1 danych 8 KB
    Pamięć podręczna L2 128 KB (On-Die, ATC, Full-Speed)

    Informacje fizyczne procesora
    Typ obudowy 478 Pin uPGA
    Wymiary obudowy 3.50 cm x 3.50 cm
    Liczba tranzystorów 55 milion(ów)
    Technologia wykonania 6M, 0.13 um, CMOS, Cu, Low-K
    Rozmiar procesora (Die Size) 131 mm2
    Napięcie rdzenia 1.475 - 1.55 V
    Napięcie We /Wy 1.475 - 1.55 V
    Typowa moc 38.7 - 82 W (zależna od prędkości procesora)
    Maksymalna moc 49 - 103 W (zależna od prędkości procesora)

    Właściwości płyty głównej
    ID płyty głównej 63-0100-000001-00101111-101303-i845$1ABHI016
    Nazwa płyty głównej Nieznane

    Właściwości magistrali FSB
    Typ magistrali Intel NetBurst
    Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 100 MHz (QDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 400 MHz
    Przepustowość 3200 MB/sek

    Właściwości magistrali pamięci
    Typ magistrali DDR SDRAM
    Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 133 MHz (DDR)




    Efektywna częstotliwość taktowania 267 MHz
    Przepustowość 2133 MB/sek

    Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej
    Typ magistrali Intel Hub Interface
    Szerokość magistrali 8-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz (QDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 267 MHz
    Przepustowość 267 MB/sek

    Właściwości modułu pamięci
    Nazwa modułu Nanya NT256D64S88B1G-6K
    Numer seryjny Brak
    Rozmiar modułu 256 MB (1 rows, 4 banks)
    Typ modułu Unbuffered
    Typ pamięci DDR SDRAM
    Szybkość pamięci PC2700 (166 MHz)
    Szerokość modułu 64 bit
    Napięcie modułu SSTL 2.5
    Metoda detekcji błędów Brak
    Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh
    Najwyższe opóźnienie CAS 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz)
    Następne najwyższe opóźnienie CAS 2.0 (7.5 ns @ 133 MHz)



    Producent modułu pamięci
    Nazwa firmy Nanya Technology Corp.
    Informacje o produkcie http://www.nanya.com/e-htm/abc/abc-03.htm


    Właściwości mikroukładu płyty głównej
    Mikroukład płyty głównej Intel Brookdale-G i845G
    In-Order Queue Depth 12
    CAS Latency 1.5T
    RAS To CAS Delay 3T
    RAS Precharge 3T
    RAS Active Time 6T

    Kontroler graficzny zintegrowany z płytą główną
    Typ kontrolera graficznego Intel Extreme Graphics
    Stan kontrolera graficznego Włączone
    Rozmiar współdzielonej pamięci 8 MB

    Kontroler audio AC'97
    Typp kontrolera audio Intel 82801DB(M) ICH4
    Nazwa kodeka VIA VIA1612A
    ID kodeka 56494161h

    Liczba gniazd pamięci
    Gniazdo DRAM nr 1 256 MB (PC2700 DDR SDRAM)






    A teraz opisze swoj problem:


    Ten sprzet osiaga w 3d marku 2001 ilosc zaledwie 1700 punktow co mnie osobiscie zdefilo na maxa. Pragne go jakos obudzic do zycia tylko nei wiem za co sie zabrac. ten bios (AMI BIOS) jest do kitu nic nie da sie zmienic (przetaktowac) Myslalem na zmiana na P4 ok 2.0 GHz mobile albo cos w tym stylu no i musowo zmienic grafe na jaka NVIDIE GF FX 5200 - 5600. Co Wy na to drodzy koledzy?


    czekam na Wasze opinie i wnioski. co byście sami w nim zminili no i jak cos to jakies namiary i jakie przedzialy kasowe wchodzilyby w gre.

    Piszczie, ja wszystko przepatrze.

    Pozdro

    0 29
  • #2 26 Sie 2005 22:59
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    K_o_N_z_I napisał:
    no i musowo zmienic grafe na jaka NVIDIE GF FX 5200 - 5600.

    A jak to kolega chce zrobić?

    0
  • #3 26 Sie 2005 23:00
    Platon
    Spec od komputerów

    to nie pecet. wymienisz co najwyzej procka, i dodasz pamieci. karte masz zintegroewana i innej nie wstawisz.

    0
  • #4 26 Sie 2005 23:00
    tzok
    Moderator Samochody

    Na pewno poinstalowałeś wszystkie sterowniki? Zwłaszcza te od chipsetu (i845G) i karty graficznej. W BIOSie powinieneś też móc przypisać więcej pamięci zintegrowane karcie graficznej, bo teraz masz tylko 8MB (tylko nie wiem czy to się dynamicznie nie zmienia).

    http://aiedownload.intel.com/df-support/8177/eng/infinst_enu.zip - chipset
    http://aiedownload.intel.com/df-support/4857/eng/iaa23_enu.exe - IAA
    http://aiedownload.intel.com/df-support/9033/a08/win2k_xp14103.exe - grafika

    Co do upgrade CPU, to jest jakaś szansa że nie jest wlutowany na stałe... ale marna, o wymianie karty graficznej nie może być nawet mowy.

    P.S.
    Zamaina Celerona 2.6 na P4 2.0 jest conajmniej bez sensu... sam popełniłem podobny błąd "napalając" się na P4 2.0 a mając Celerona 2.0 - różnica jest nie odczuwalna, jedynie w benchmarkach widać kilkuprocentowy wzrost wydajności.

    P.P.S.
    Chyba nie powiesz, że kupiłeś go za 1zł...

    0
  • #5 26 Sie 2005 23:08
    przemas84
    Poziom 15  

    No nie wiem czego sie kolega spodziewal po laptopie. Niestety to nie jest sprzet do grania i normalne ze 3d mark wypadl tak marnie.
    Tak jak koledzy pisali - nie ma szans na zmiane karty i nawet nie wiadomo czy proca zmienisz.

    Ale szczeze odradzam cokolwiek kabinowac bo i tak rewelacji nie bedzie. Mozesz tylko dozucic pamieci, beda lepiej okienka smigaly :)

    Jak chcesz miec maszynke do gier to niestety trzeba sobie poskladac stacjonarnego PC'ta

    Pozdrawiam

    0
  • #6 26 Sie 2005 23:13
    tzok
    Moderator Samochody

    Bez przesady... co prawda IEG2 wspiera tylko DX7.0 ale w 3DM2k1 powinien z takim procem wyciągnąć przynajmniej 3000pkt.

    0
  • #7 27 Sie 2005 12:35
    kondziub
    Poziom 21  

    tzok napisał:
    Bez przesady... co prawda IEG2 wspiera tylko DX7.0 ale w 3DM2k1 powinien z takim procem wyciągnąć przynajmniej 3000pkt.


    Raczej bez szans. Na tego typu karcie niezaleznie od rodzaju procesora Celeron zwykly czy Celeron M w 3dMarku2001 wynik max. do 2500-2600 punktow. Z wieksza pamiecia (512) troche wiecej.

    0
  • #8 27 Sie 2005 12:59
    tzok
    Moderator Samochody

    Może przesadziłem... ale 1700 to trochę mało, karta jest gdzieś na poziomie GF2 MX400.
    Ja tam mam w laptopie ATI Rage M1 (Mach64) i też jest ;) Quake II chodzi...

    0
  • #9 27 Sie 2005 14:34
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  

    nie no chlopaki nie jest najgorzej, ale nawet nie mam szans zmienic przydzialu pamieci do karty.
    niby max mozna do 64 tylko jak???? W biosie tego nie widac, a jak tu sie uaktualnia biosa gdy brak floppy? Nie wiem nic zupelnie jak go mozna poprawic, bo nie wiecie czy warto bawic sie w wymiane calej plyty i poca i wtedy lepsze sprzety wsadzic czy w ogole calego nowego sprzeta kupic. Nie wiem w ktora strone mam sie ruszyc.

    0
  • #10 27 Sie 2005 14:46
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Podaj dokładną nazwę swojego lapka.

    0
  • #11 27 Sie 2005 14:55
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  

    Gericom Hummer - tojego nazwa tzn model tyle o nim wiem bo dalej w info to tylko parametry

    0
  • #12 27 Sie 2005 19:40
    tzok
    Moderator Samochody

    W laptopach daje się rozbudować pamięć, wymienić napęd CD/DVD i ewentualnie procesor, reszta jest "niemodernizowalna" płyty też nie są zamienne i nie ma dla nich żadnego standardu.

    Przydział pamięci do IEG2 odbywa się automatycznie w miarę potrzeb. To że w BIOSie nicewiele można ustawić jest typowe dla laptopów i aktualizacja niczego nie zmieni.

    Ja o takim sprzęcie to sobie pomarzyć mogę... nie wiem co tak wybrzydzasz, pójdzie Ci na tym każdy film i właściwie każda gra wydana przed 2003 rokiem.

    P.S.
    Ile za niego dałeś?

    0
  • #14 27 Sie 2005 21:30
    Carmamir
    Poziom 12  

    Są laptopy w których istnieje możliwość wymiany karty graficznej ale to bardzo mały odsetek (a zmiany mają raczej charakter na wypadek padnięcia grafiki, można włożyć tą samą), co do laptopa do więcej na tym nie wyciągniesz, po pierwsze nie za wspaniała karta graf., a po drugie słaby jakościowo producent (w laptopach jednak ma to znaczenie i mimo tego że w specyfikacji tech. taki Gericom ma lepsze parametry od dajmy na to Sony Vaio to Sony będzie wydajniejszy, bardzo ważna jest jakość wykonania i płyta gł.)...

    0
  • #15 27 Sie 2005 21:41
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Carmamir napisał:
    Są laptopy w których istnieje możliwość wymiany karty graficznej

    Czy mógłbym prosić o podanie jakiegos przykładu takiego laptopa?
    Carmamir napisał:
    mimo tego że w specyfikacji tech. taki Gericom ma lepsze parametry od dajmy na to Sony Vaio to Sony będzie wydajniejszy, bardzo ważna jest jakość wykonania i płyta gł

    A skąd kolega wie, kto jest producentem płyty głównej znajdującej się w tym Gericomie i w tym przykładowym Vaio?

    0
  • #16 27 Sie 2005 21:49
    Carmamir
    Poziom 12  

    A prosze bardzo

    Dell C 840 (praktycznie cała seria 8xx).


    Polecam więcej zabawy z laptopami i mały test, spróbuj wpakować do Sony Vaio płyte z Gericom Hummer np. :), myśle że więcej pisać nie trzeba.


    Powodzenia życzę...

    0
  • #17 27 Sie 2005 21:54
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Carmamir napisał:
    spróbuj wpakować do Sony Vaio płyte z Gericom Hummer

    Czy ja coś takiego sugerowałem? Pytanie moje było proste: czyje płyty główne są w Hummerze i w Vaio? To nie ma nic wspólnego z zamianą płyt między notebookami.

    0
  • #18 27 Sie 2005 22:00
    Carmamir
    Poziom 12  

    Sugerujesz że jeśli producent płyty jest ten sam, to płyty mają taką samą jakość, a to nieprawda...

    Jeśli byłby ten sam producent, ten sam chipset, dziwnym zbiegiem okoliczności płyty różniłyby się rozmieszczeniem elementów na płycie, wydajnością, awaryjnością...

    Niestety za wszystko się płaci i tańsze konstrukcje typu Acer, Gericom, Actina itp. to kompromis między kosztami produkcji, marżą jak i jakością...

    0
  • #19 27 Sie 2005 22:15
    tzok
    Moderator Samochody

    Wszystko ok, tylko akurat Acera bym nie stawiał na równi z Actiną czy Gericomem.
    Acer to stara firma z bogatym doświadczeniem, zajmowali się m. in. projektowaniem i produkcją chipsetów (jako Acer Laboratories Incorporated - ALi).

    0
  • #20 27 Sie 2005 22:19
    Carmamir
    Poziom 12  

    Zgodze się z tym że Acer jest lepszy od Actiny czy Gericomy lecz nadal należy do tych "tańszych" laptopów (Vaio to akurat najwyższa klasa obok IBM, a HP/Compaq to średniak)...

    0
  • #21 27 Sie 2005 22:29
    tzok
    Moderator Samochody

    IBM ostatnio się ponoć bardzo posuł... a co do Acera to nie wiem jak teraz a do niedawna używali w swoich laptopach chipsety ALi Aladdin własnej produkcji, na pewno nie były to więc konstrukcje jedynie przez nich firmowane.
    Co do Sony to mam mieszane uczucia, firma ma niewielkie doświadczenie w produkcji laptopów od zawsze zajmowała się sprzętem RTV.
    Jak dla mnie obecnie "najbardziej markowe" laptopy to Toshiba i Dell, zaraz za nimi IBM i HP/Compaq.

    P.S.
    Miałem Acera TravelMate 512T (celeron 366), nie grzeszył wydajnością (kontroler pamięci w ich chipsecie im nie wyszedł, transfer poniżej 100MB/s) ale był stabilny, miał dobrze przemyślany BIOS i oprogramowanie Notebook Manager pod Windowsa. Poza jakością tworzywa z jakiego miał obudowę, nie miałem do niego większych zastrzeżeń... mimo swoich lat wytrzymywał ponad 2h na baterii.

    0
  • #22 27 Sie 2005 22:35
    Pytong
    Poziom 32  

    W komputerach typu "notebook" nigdy nie znajdziecie dobrej karty graficznej ze wzgledu na pobór mocy jaki takowe karty potrzebują. A nie spotkałem sie jeszcze z zasilaczem 400W do takowego.
    Kolega chciał sie polansować z laptokiem i w dodatku se w cos pograc.... no tak dobrze to nie ma.... niestety

    0
  • #23 27 Sie 2005 22:36
    Carmamir
    Poziom 12  

    No cóż to już kwestia gustu ;), w większości i tak sprzęt markowy pochodzi z tych samych fabryk, co zresztą jest normalką w dzisiejszych czasach.

    Wydaje mi się że że robimy lekki off topic ;)

    0
  • #24 27 Sie 2005 23:02
    tzok
    Moderator Samochody

    Pochodzi z tych samych fabryk ale kto inny go projektuje i przechodzi inną kontrolę jakości.

    Co do tego, że w laptopach nie ma dobrych kart graficznych to się nie zgodzę, istnieje grupa drogich laptopów tzw. klasy performance, które posiadają całkiem "konkretne" układy graficzne, jak choćby Acer Ferrari 4000 z ATI MOBILITY™ RADEON® X700 i procesorem AMD Turion™ 64 Mobile który z powodzeniem "uciągnie" nawet najnowsze gry. Tyle że te laptopy nie są zbyt przenośne i na zasialniu bateryjnym nie wytrzymują wiele ponad godzinę.

    0
  • #25 28 Sie 2005 11:03
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  

    tzok napisał:

    Ile za niego dałeś?

    a dalem za niego 2 tys PLN. Stan idealny, te dodatki .... Mysle ze oplacalo sie. Poza mala wydajnoscia karty graficznej jestem z jego zadowlony.
    Denerwuje mnie jedynie ten wiatrak (zbyt glosno pracuje)
    Wiec reasumujac co mam teraz zmienic co by sie oplacalo a co by dalo realny przyrost wydajnosci

    0
  • #26 28 Sie 2005 13:59
    Pytong
    Poziom 32  

    tzok napisał:
    Pochodzi z tych samych fabryk ale kto inny go projektuje i przechodzi inną kontrolę jakości.

    Co do tego, że w laptopach nie ma dobrych kart graficznych to się nie zgodzę....


    Zmieniam wypowiedź na "wydajnych kart", to samo sie tyczy procesorów.

    ---------------

    Do modernizacji pozostaje jak powyżej: pamięć/dysk

    0
  • #27 28 Sie 2005 14:01
    jurek1980
    Poziom 26  

    Jak już kupiłeś korzystaj z niego. 2 tysiące to dużo moim zdaniem. Za niewiele więcej miałbyś Toshibę z serii L10 albo LG z serii LS50. No i oczywiście 2 lata gwarancji. Tutaj nie masz nic. |Niesety teraz tak produkują te laptopy że po czasie zakończenia gwarancji zaraz zaczyna w nich siadać albo płyta albo lcd o napędzie optycznym, zasilaczu i baterii nie wspomnę bo to nagminne.
    W większości laptopów nie można zrobić nic poza wymianą ramu, hdd i napędu optycznego. Są niektóre z wyjmowalną grafiką ale tak jak ktoś już pisał niestety nie zamienną na lepszą a tylko wymienną w razie awarii . Najczęściej procesor nie jest wlutowany a wkładany w taką specjalną podstawkę socket tylko nie zamykany na dźwignię a jest tam miejsce na przekręcenie śrubki mocującej.
    Dopiero w najnowszych laptopach jest możliwość wymiany niektórych podzespołów bo są sloty pci express.
    Co do producentów laptów to niestety tak naprawdę jest ich tylko kilku. Wielokrotnie kompy różnią się deatlami na obudowach. Np Gericom i Actina i chyba Max data to to samo. Toshiba też firmuje nieraz nie swoje produkty. Chyba tylko IBM i Fujitsu jest tuataj najuczciwszy.
    Co do zmiany kontroli jakości w fabrykach to lekka bzdura bo ile by kosztowało przejście z jednego cylku technologicznego na drugi?
    Stosunkowo najwięcej można w tym momencie zaosczędzić na matrycy lcd czy też na jakości obudowy. I te elementy głównie różnią producentów i konkretne modele. Po przyglądajcie się troszkę szczegółom a zobaczycie że napędy optyczne to w zasadzie toshiba, teac, samsung i sony itd.
    Co do Twojego wyniku w testach to nie przejumju się. Zainstaluj sobie wszystkie stery ze strony producenta i jakiś programik producenta do zarządzania energią. Najważniejsze są warunki testu. W laptopach jest dość skomplikowany sytem zarządzania energią w celu jej oszczędności, i tak procesor może zmienić swoje taktowanie na mniejsze, matryca może się częściowo wygasić. Jak już robisz testy to na włączonej pełnej wydajności i zasilaczu sieciowym.

    0
  • #28 28 Sie 2005 22:44
    Trabi
    Poziom 36  

    Wiesz.... za laptopa za 1zł, to ja bym nie wybrzydzał - wstydź się.... ;)

    0
  • #29 28 Sie 2005 22:51
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Trabi napisał:
    Wiesz.... za laptopa za 1zł, to ja bym nie wybrzydzał - wstydź się.... ;)

    Kolego, czytaj wszystkie posty. Napisane było, że:
    K_o_N_z_I napisał:
    a dalem za niego 2 tys PLN.

    0
  • #30 28 Sie 2005 23:16
    Trabi
    Poziom 36  

    No przecież żartuję; nie widział Kolega tego znaczka --> ;) <--na końcu zdania? Przecież to przymrużenie oka :)

    0