Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modernizaja LAPTOPA. DORAD¬CIE CO¦

K_o_N_z_I 26 Aug 2005 22:30 4536 30
Wago
  • #1
    K_o_N_z_I
    Level 17  
    Witam wszystkich chetnych do pomocy :-]

    Zakupilem ostanio po bardzo dobrych pieni±dzach wg mnie swietnego laptopa firmy GEricom.
    A oto link do aukcji zakupu: http://allegro.pl/show_item.php?item=60545840

    Jego dane techniczne:

    Procesor Intel(R) Celeron(R) 2.6 GHz

    Wy¶wietlacz 15.1" TFT XGA+ ActiveColor 1024*768 pix

    Komunikacja RJ 11 - Modem ,RJ 45 - Lan, Ps2 -mysz, klawiatura zewn, Lpt - port drukarki, Tv-Out - wyj¶cie na telewizor, 5x Usb 2.0, S-video - wyj¶cie na monitor zewnętrzny, Mikrofon, Audio - IN - wej¶cie liniowe, Audio-Out - wyj¶cie na gło¶niki zewnętrzne

    Waga 3.3 kg

    Napędy COMBO CD-RW - nagrywarka / DVD - odtwarzacz

    Pamięć RAM 256MB DDR!

    Dysk twardy 30 GB

    Karta graficzna Intel Extreme 64 MB, Direct 3D Akcelerator!

    Wprowadzanie danych TouchPad + klawisze szybkiego dostępu

    Rozdzielczo¶ci na monitorze zewnętrznym maksymalna 2048 x 1536

    Maksymalna pamięć RAM 1GB

    Karta dĽwiękowa AC'97, 3D Sound Support (zgodna z SB)

    Pamięć cache L2 128 KB

    Czas pracy na bateriach 1.5 godz.


    A oto wyniki z programu AIDA32 o płycie głównej i innych podzespołach:

    Wła¶ciwo¶ci procesora
    Typ procesora Intel Celeron 4A, 2600 MHz (6.5 x 400)
    Nazwa kodowa Northwood-128
    Seria D1
    Oryginalna częstotliwo¶ć taktowania 2600 MHz
    Pamięć podręczna L1 ¶ledzenia 12K Instructions
    Pamięć podręczna L1 danych 8 KB
    Pamięć podręczna L2 128 KB (On-Die, ATC, Full-Speed)

    Informacje fizyczne procesora
    Typ obudowy 478 Pin uPGA
    Wymiary obudowy 3.50 cm x 3.50 cm
    Liczba tranzystorów 55 milion(ów)
    Technologia wykonania 6M, 0.13 um, CMOS, Cu, Low-K
    Rozmiar procesora (Die Size) 131 mm2
    Napięcie rdzenia 1.475 - 1.55 V
    Napięcie We /Wy 1.475 - 1.55 V
    Typowa moc 38.7 - 82 W (zależna od prędko¶ci procesora)
    Maksymalna moc 49 - 103 W (zależna od prędko¶ci procesora)

    Wła¶ciwo¶ci płyty głównej
    ID płyty głównej 63-0100-000001-00101111-101303-i845$1ABHI016
    Nazwa płyty głównej Nieznane

    Wła¶ciwo¶ci magistrali FSB
    Typ magistrali Intel NetBurst
    Szeroko¶ć magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwo¶ć taktowania 100 MHz (QDR)
    Efektywna częstotliwo¶ć taktowania 400 MHz
    Przepustowo¶ć 3200 MB/sek

    Wła¶ciwo¶ci magistrali pamięci
    Typ magistrali DDR SDRAM
    Szeroko¶ć magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwo¶ć taktowania 133 MHz (DDR)
    Efektywna częstotliwo¶ć taktowania 267 MHz
    Przepustowo¶ć 2133 MB/sek

    Wła¶ciwo¶ci magistrali mikroukładu płyty głównej
    Typ magistrali Intel Hub Interface
    Szeroko¶ć magistrali 8-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwo¶ć taktowania 67 MHz (QDR)
    Efektywna częstotliwo¶ć taktowania 267 MHz
    Przepustowo¶ć 267 MB/sek

    Wła¶ciwo¶ci modułu pamięci
    Nazwa modułu Nanya NT256D64S88B1G-6K
    Numer seryjny Brak
    Rozmiar modułu 256 MB (1 rows, 4 banks)
    Typ modułu Unbuffered
    Typ pamięci DDR SDRAM
    Szybko¶ć pamięci PC2700 (166 MHz)
    Szeroko¶ć modułu 64 bit
    Napięcie modułu SSTL 2.5
    Metoda detekcji błędów Brak
    Szybko¶ć od¶wieżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh
    Najwyższe opóĽnienie CAS 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz)
    Następne najwyższe opóĽnienie CAS 2.0 (7.5 ns @ 133 MHz)



    Producent modułu pamięci
    Nazwa firmy Nanya Technology Corp.
    Informacje o produkcie http://www.nanya.com/e-htm/abc/abc-03.htm


    Wła¶ciwo¶ci mikroukładu płyty głównej
    Mikroukład płyty głównej Intel Brookdale-G i845G
    In-Order Queue Depth 12
    CAS Latency 1.5T
    RAS To CAS Delay 3T
    RAS Precharge 3T
    RAS Active Time 6T

    Kontroler graficzny zintegrowany z płyt± główn±
    Typ kontrolera graficznego Intel Extreme Graphics
    Stan kontrolera graficznego Wł±czone
    Rozmiar współdzielonej pamięci 8 MB

    Kontroler audio AC'97
    Typp kontrolera audio Intel 82801DB(M) ICH4
    Nazwa kodeka VIA VIA1612A
    ID kodeka 56494161h

    Liczba gniazd pamięci
    Gniazdo DRAM nr 1 256 MB (PC2700 DDR SDRAM)






    A teraz opisze swoj problem:


    Ten sprzet osiaga w 3d marku 2001 ilosc zaledwie 1700 punktow co mnie osobiscie zdefilo na maxa. Pragne go jakos obudzic do zycia tylko nei wiem za co sie zabrac. ten bios (AMI BIOS) jest do kitu nic nie da sie zmienic (przetaktowac) Myslalem na zmiana na P4 ok 2.0 GHz mobile albo cos w tym stylu no i musowo zmienic grafe na jaka NVIDIE GF FX 5200 - 5600. Co Wy na to drodzy koledzy?


    czekam na Wasze opinie i wnioski. co by¶cie sami w nim zminili no i jak cos to jakies namiary i jakie przedzialy kasowe wchodzilyby w gre.

    Piszczie, ja wszystko przepatrze.

    Pozdro

  • Wago
  • #2
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    K_o_N_z_I wrote:
    no i musowo zmienic grafe na jaka NVIDIE GF FX 5200 - 5600.

    A jak to kolega chce zrobić?
  • #3
    Platon
    Level 42  
    to nie pecet. wymienisz co najwyzej procka, i dodasz pamieci. karte masz zintegroewana i innej nie wstawisz.
  • #4
    tzok
    Moderator of Cars
    Na pewno poinstalowałe¶ wszystkie sterowniki? Zwłaszcza te od chipsetu (i845G) i karty graficznej. W BIOSie powiniene¶ też móc przypisać więcej pamięci zintegrowane karcie graficznej, bo teraz masz tylko 8MB (tylko nie wiem czy to się dynamicznie nie zmienia).

    http://aiedownload.intel.com/df-support/8177/eng/infinst_enu.zip - chipset
    http://aiedownload.intel.com/df-support/4857/eng/iaa23_enu.exe - IAA
    http://aiedownload.intel.com/df-support/9033/a08/win2k_xp14103.exe - grafika

    Co do upgrade CPU, to jest jaka¶ szansa że nie jest wlutowany na stałe... ale marna, o wymianie karty graficznej nie może być nawet mowy.

    P.S.
    Zamaina Celerona 2.6 na P4 2.0 jest conajmniej bez sensu... sam popełniłem podobny bł±d "napalaj±c" się na P4 2.0 a maj±c Celerona 2.0 - różnica jest nie odczuwalna, jedynie w benchmarkach widać kilkuprocentowy wzrost wydajno¶ci.

    P.P.S.
    Chyba nie powiesz, że kupiłe¶ go za 1zł...
  • Wago
  • #5
    przemas84
    Level 16  
    No nie wiem czego sie kolega spodziewal po laptopie. Niestety to nie jest sprzet do grania i normalne ze 3d mark wypadl tak marnie.
    Tak jak koledzy pisali - nie ma szans na zmiane karty i nawet nie wiadomo czy proca zmienisz.

    Ale szczeze odradzam cokolwiek kabinowac bo i tak rewelacji nie bedzie. Mozesz tylko dozucic pamieci, beda lepiej okienka smigaly :)

    Jak chcesz miec maszynke do gier to niestety trzeba sobie poskladac stacjonarnego PC'ta

    Pozdrawiam
  • #6
    tzok
    Moderator of Cars
    Bez przesady... co prawda IEG2 wspiera tylko DX7.0 ale w 3DM2k1 powinien z takim procem wyci±gn±ć przynajmniej 3000pkt.
  • #7
    kondziub
    Level 21  
    tzok wrote:
    Bez przesady... co prawda IEG2 wspiera tylko DX7.0 ale w 3DM2k1 powinien z takim procem wyci±gn±ć przynajmniej 3000pkt.


    Raczej bez szans. Na tego typu karcie niezaleznie od rodzaju procesora Celeron zwykly czy Celeron M w 3dMarku2001 wynik max. do 2500-2600 punktow. Z wieksza pamiecia (512) troche wiecej.
  • #8
    tzok
    Moderator of Cars
    Może przesadziłem... ale 1700 to trochę mało, karta jest gdzie¶ na poziomie GF2 MX400.
    Ja tam mam w laptopie ATI Rage M1 (Mach64) i też jest ;) Quake II chodzi...
  • #9
    K_o_N_z_I
    Level 17  
    nie no chlopaki nie jest najgorzej, ale nawet nie mam szans zmienic przydzialu pamieci do karty.
    niby max mozna do 64 tylko jak???? W biosie tego nie widac, a jak tu sie uaktualnia biosa gdy brak floppy? Nie wiem nic zupelnie jak go mozna poprawic, bo nie wiecie czy warto bawic sie w wymiane calej plyty i poca i wtedy lepsze sprzety wsadzic czy w ogole calego nowego sprzeta kupic. Nie wiem w ktora strone mam sie ruszyc.
  • #10
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Podaj dokładn± nazwę swojego lapka.
  • #11
    K_o_N_z_I
    Level 17  
    Gericom Hummer - tojego nazwa tzn model tyle o nim wiem bo dalej w info to tylko parametry
  • #12
    tzok
    Moderator of Cars
    W laptopach daje się rozbudować pamięć, wymienić napęd CD/DVD i ewentualnie procesor, reszta jest "niemodernizowalna" płyty też nie s± zamienne i nie ma dla nich żadnego standardu.

    Przydział pamięci do IEG2 odbywa się automatycznie w miarę potrzeb. To że w BIOSie nicewiele można ustawić jest typowe dla laptopów i aktualizacja niczego nie zmieni.

    Ja o takim sprzęcie to sobie pomarzyć mogę... nie wiem co tak wybrzydzasz, pójdzie Ci na tym każdy film i wła¶ciwie każda gra wydana przed 2003 rokiem.

    P.S.
    Ile za niego dałe¶?
  • #14
    Carmamir
    Level 12  
    S± laptopy w których istnieje możliwo¶ć wymiany karty graficznej ale to bardzo mały odsetek (a zmiany maj± raczej charakter na wypadek padnięcia grafiki, można włożyć t± sam±), co do laptopa do więcej na tym nie wyci±gniesz, po pierwsze nie za wspaniała karta graf., a po drugie słaby jako¶ciowo producent (w laptopach jednak ma to znaczenie i mimo tego że w specyfikacji tech. taki Gericom ma lepsze parametry od dajmy na to Sony Vaio to Sony będzie wydajniejszy, bardzo ważna jest jako¶ć wykonania i płyta gł.)...
  • #15
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Carmamir wrote:
    S± laptopy w których istnieje możliwo¶ć wymiany karty graficznej

    Czy mógłbym prosić o podanie jakiegos przykładu takiego laptopa?
    Carmamir wrote:
    mimo tego że w specyfikacji tech. taki Gericom ma lepsze parametry od dajmy na to Sony Vaio to Sony będzie wydajniejszy, bardzo ważna jest jako¶ć wykonania i płyta gł

    A sk±d kolega wie, kto jest producentem płyty głównej znajduj±cej się w tym Gericomie i w tym przykładowym Vaio?
  • #16
    Carmamir
    Level 12  
    A prosze bardzo

    Dell C 840 (praktycznie cała seria 8xx).


    Polecam więcej zabawy z laptopami i mały test, spróbuj wpakować do Sony Vaio płyte z Gericom Hummer np. :), my¶le że więcej pisać nie trzeba.


    Powodzenia życzę...
  • #17
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Carmamir wrote:
    spróbuj wpakować do Sony Vaio płyte z Gericom Hummer

    Czy ja co¶ takiego sugerowałem? Pytanie moje było proste: czyje płyty główne s± w Hummerze i w Vaio? To nie ma nic wspólnego z zamian± płyt między notebookami.
  • #18
    Carmamir
    Level 12  
    Sugerujesz że je¶li producent płyty jest ten sam, to płyty maj± tak± sam± jako¶ć, a to nieprawda...

    Je¶li byłby ten sam producent, ten sam chipset, dziwnym zbiegiem okoliczno¶ci płyty różniłyby się rozmieszczeniem elementów na płycie, wydajno¶ci±, awaryjno¶ci±...

    Niestety za wszystko się płaci i tańsze konstrukcje typu Acer, Gericom, Actina itp. to kompromis między kosztami produkcji, marż± jak i jako¶ci±...
  • #19
    tzok
    Moderator of Cars
    Wszystko ok, tylko akurat Acera bym nie stawiał na równi z Actin± czy Gericomem.
    Acer to stara firma z bogatym do¶wiadczeniem, zajmowali się m. in. projektowaniem i produkcj± chipsetów (jako Acer Laboratories Incorporated - ALi).
  • #20
    Carmamir
    Level 12  
    Zgodze się z tym że Acer jest lepszy od Actiny czy Gericomy lecz nadal należy do tych "tańszych" laptopów (Vaio to akurat najwyższa klasa obok IBM, a HP/Compaq to ¶redniak)...
  • #21
    tzok
    Moderator of Cars
    IBM ostatnio się ponoć bardzo posuł... a co do Acera to nie wiem jak teraz a do niedawna używali w swoich laptopach chipsety ALi Aladdin własnej produkcji, na pewno nie były to więc konstrukcje jedynie przez nich firmowane.
    Co do Sony to mam mieszane uczucia, firma ma niewielkie do¶wiadczenie w produkcji laptopów od zawsze zajmowała się sprzętem RTV.
    Jak dla mnie obecnie "najbardziej markowe" laptopy to Toshiba i Dell, zaraz za nimi IBM i HP/Compaq.

    P.S.
    Miałem Acera TravelMate 512T (celeron 366), nie grzeszył wydajno¶ci± (kontroler pamięci w ich chipsecie im nie wyszedł, transfer poniżej 100MB/s) ale był stabilny, miał dobrze przemy¶lany BIOS i oprogramowanie Notebook Manager pod Windowsa. Poza jako¶ci± tworzywa z jakiego miał obudowę, nie miałem do niego większych zastrzeżeń... mimo swoich lat wytrzymywał ponad 2h na baterii.
  • #22
    Pytong
    Level 32  
    W komputerach typu "notebook" nigdy nie znajdziecie dobrej karty graficznej ze wzgledu na pobór mocy jaki takowe karty potrzebuj±. A nie spotkałem sie jeszcze z zasilaczem 400W do takowego.
    Kolega chciał sie polansować z laptokiem i w dodatku se w cos pograc.... no tak dobrze to nie ma.... niestety
  • #23
    Carmamir
    Level 12  
    No cóż to już kwestia gustu ;), w większo¶ci i tak sprzęt markowy pochodzi z tych samych fabryk, co zreszt± jest normalk± w dzisiejszych czasach.

    Wydaje mi się że że robimy lekki off topic ;)
  • #24
    tzok
    Moderator of Cars
    Pochodzi z tych samych fabryk ale kto inny go projektuje i przechodzi inn± kontrolę jako¶ci.

    Co do tego, że w laptopach nie ma dobrych kart graficznych to się nie zgodzę, istnieje grupa drogich laptopów tzw. klasy performance, które posiadaj± całkiem "konkretne" układy graficzne, jak choćby Acer Ferrari 4000 z ATI MOBILITY™ RADEON® X700 i procesorem AMD Turion™ 64 Mobile który z powodzeniem "uci±gnie" nawet najnowsze gry. Tyle że te laptopy nie s± zbyt przeno¶ne i na zasialniu bateryjnym nie wytrzymuj± wiele ponad godzinę.
  • #25
    K_o_N_z_I
    Level 17  
    tzok wrote:

    Ile za niego dałe¶?

    a dalem za niego 2 tys PLN. Stan idealny, te dodatki .... Mysle ze oplacalo sie. Poza mala wydajnoscia karty graficznej jestem z jego zadowlony.
    Denerwuje mnie jedynie ten wiatrak (zbyt glosno pracuje)
    Wiec reasumujac co mam teraz zmienic co by sie oplacalo a co by dalo realny przyrost wydajnosci
  • #26
    Pytong
    Level 32  
    tzok wrote:
    Pochodzi z tych samych fabryk ale kto inny go projektuje i przechodzi inn± kontrolę jako¶ci.

    Co do tego, że w laptopach nie ma dobrych kart graficznych to się nie zgodzę....


    Zmieniam wypowiedĽ na "wydajnych kart", to samo sie tyczy procesorów.

    ---------------

    Do modernizacji pozostaje jak powyżej: pamięć/dysk
  • #27
    jurek1980
    Level 26  
    Jak już kupiłe¶ korzystaj z niego. 2 tysi±ce to dużo moim zdaniem. Za niewiele więcej miałby¶ Toshibę z serii L10 albo LG z serii LS50. No i oczywi¶cie 2 lata gwarancji. Tutaj nie masz nic. |Niesety teraz tak produkuj± te laptopy że po czasie zakończenia gwarancji zaraz zaczyna w nich siadać albo płyta albo lcd o napędzie optycznym, zasilaczu i baterii nie wspomnę bo to nagminne.
    W większo¶ci laptopów nie można zrobić nic poza wymian± ramu, hdd i napędu optycznego. S± niektóre z wyjmowaln± grafik± ale tak jak kto¶ już pisał niestety nie zamienn± na lepsz± a tylko wymienn± w razie awarii . Najczę¶ciej procesor nie jest wlutowany a wkładany w tak± specjaln± podstawkę socket tylko nie zamykany na dĽwignię a jest tam miejsce na przekręcenie ¶rubki mocuj±cej.
    Dopiero w najnowszych laptopach jest możliwo¶ć wymiany niektórych podzespołów bo s± sloty pci express.
    Co do producentów laptów to niestety tak naprawdę jest ich tylko kilku. Wielokrotnie kompy różni± się deatlami na obudowach. Np Gericom i Actina i chyba Max data to to samo. Toshiba też firmuje nieraz nie swoje produkty. Chyba tylko IBM i Fujitsu jest tuataj najuczciwszy.
    Co do zmiany kontroli jako¶ci w fabrykach to lekka bzdura bo ile by kosztowało przej¶cie z jednego cylku technologicznego na drugi?
    Stosunkowo najwięcej można w tym momencie zaosczędzić na matrycy lcd czy też na jako¶ci obudowy. I te elementy głównie różni± producentów i konkretne modele. Po przygl±dajcie się troszkę szczegółom a zobaczycie że napędy optyczne to w zasadzie toshiba, teac, samsung i sony itd.
    Co do Twojego wyniku w testach to nie przejumju się. Zainstaluj sobie wszystkie stery ze strony producenta i jaki¶ programik producenta do zarz±dzania energi±. Najważniejsze s± warunki testu. W laptopach jest do¶ć skomplikowany sytem zarz±dzania energi± w celu jej oszczędno¶ci, i tak procesor może zmienić swoje taktowanie na mniejsze, matryca może się czę¶ciowo wygasić. Jak już robisz testy to na wł±czonej pełnej wydajno¶ci i zasilaczu sieciowym.
  • #28
    Trabi
    Level 36  
    Wiesz.... za laptopa za 1zł, to ja bym nie wybrzydzał - wstydĽ się.... ;)
  • #29
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Trabi wrote:
    Wiesz.... za laptopa za 1zł, to ja bym nie wybrzydzał - wstydĽ się.... ;)

    Kolego, czytaj wszystkie posty. Napisane było, że:
    K_o_N_z_I wrote:
    a dalem za niego 2 tys PLN.
  • #30
    Trabi
    Level 36  
    No przecież żartuję; nie widział Kolega tego znaczka --> ;) <--na końcu zdania? Przecież to przymrużenie oka :)