Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WAŁCZ-SZCZECIN 170 KM JAKA ŁĄCZNOŚĆ RADIOWA?????????

machines 26 Aug 2005 22:46 3454 8
    machines
    Level 2  
    mam pytanie. Potrzebuję nawiązać łączność radiową na tej odległości. okoloce między Piłą i Wałczem i okoloce szczecina. odległość między nadajnikami to ok 170 km. Jak to najlepiej rozwiązać Jakie pasmo amatorskie obrac, i jaką technike. Czy pasmo CB mod ssb, czy 2m. A może jeszcze inaczej. Bardzo proszę o odpowiedz i rady jak to zrobić.

Nie pisz dużymi literami tytułu!
    j.
    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    IjeSJot
    Level 27  
    Jak? To bardzo proste. Potrzebujesz dwie komorki i po problemie ;) Jak najbardziej bedzie to lacznosc radiowa :)
    andraszyk
    Level 11  
    O cb zapomnij. za daleko!!
    Batnini
    Level 20  
    machines wrote:
    mam pytanie. Potrzebuję nawiązać łączność radiową na tej odległości. okoloce między Piłą i Wałczem i okoloce szczecina. odległość między nadajnikami to ok 170 km. Jak to najlepiej rozwiązać Jakie pasmo amatorskie obrac, i jaką technike. Czy pasmo CB mod ssb, czy 2m. A może jeszcze inaczej. Bardzo proszę o odpowiedz i rady jak to zrobić.

Witam!

Jest jedno rozwiazanie, ale niezbyt legalne no i troszke kosztowne.
    Mozna zastosowac lacze internetowe Voice-over-IP miedzy tymi miejscowosciami. Kupujesz jakies radia PMR446 (albo CB), podpinasz pod komputer w obydwu lokalizacjach, i bierzesz jakis sofcik w stylu eQSO.

W Anglii sporo osob tak sie bawi PMR446. Stawiaja stacje bazowe podpiete pod Internet, i dzieki temu z miasta, z reczniakow, moga gadac z innym miastem.
    Jak znajde jakis link to podrzuce.

Dodano po 2 [minuty]:

O, tutaj jest maly opis:
    http://www.zorg.org/radio/pmr446.shtml
    http://www.446user.co.uk/article_12.html
    machines
    Level 2  
    czekam nadal na fochową odpowiedz. Wiem że różne pasma amatorskie umozliwiają rózne odległości łączności od 10 km do tysiecy km ( krótkie fale)! ja potrzebuje łączności na 170 km. Czekam nadal na podpowiedzi.
    amino
    Level 17  
    machines wrote:
    Wiem że różne pasma amatorskie umozliwiają rózne odległości łączności od 10 km do tysiecy km ( krótkie fale)! ja potrzebuje łączności na 170 km. Czekam nadal na podpowiedzi.

Zgadza się - umożliwiają. Tylko jest jedno "ale"... Czy posiadasz licencję radiooperatora w służbie amatorskiej? Jeżeli nie to praca w pasmach amatorskich będzie nielegalna.

Marcin SQ3LMK
    president_bartek
    Level 14  
    Witam! 170 km to nie tak dużo by nie można było nawiązać łączności w paśmie 11 metrów. Jednak nie jest to proste, ale możliwe do zrobienia. Ja bym zrobił tak: Jeżeli mają być to dwie stacje bazowe i pracować w paśmie cb będzie to i tak nie legalne, ponieważ dopuszczalna moc to 4W w AM i FM, a tyle napewno niewystarczy do takiego zasięgu. Ale popatrz:

- w obydwu stacjach montujesz anteny bazowe kierunkowe ustawione w takim kierunku, aby 2 anteny "się widziały". Bardzo ważnym jest wysokość zainstalowania tych anten, oczywiście czym wyżej tym lepiej.
    - stacje powinny być wyposażone w radio jeżeli chodzi o pasmo 11m to polecam President Jackson lub Lincoln, osobiście dodatkowo dla lepszego efektu podkręciłbym moc radyjek zależy w jakiej modulacji chcecie prowadzić łączność, ale ja polecam AM do 20-30W ( moc radyjek ).
    - oczywiście potrzebny będzie pożądny zasilacz o prądzie około 12-15A.
    - prowadzenie łączności na tym kanale na którym najlepiej stroi się antena, ale dobrze by było żeby była to boczna czterdziestka, a nie podstawa, ponieważ wtedy będą mniejsze zakłucenia.
    - dla lepszego efektu można dokupić dobry mikrofon ze wzmocnieniem i echem.

No i to by było na tyle, z tym że wszystko zależy również od panującej w tej chwili propagacji. Pamiętaj, że najważniejsze w tym jest dobroć instalacji antenowej w obydwu stacjach. ( ma być WYSOKO !!! ) Powodzenia w budowie stacji i miłych QSO. Pozdrawiam! 73 Bartek.
    sq6ade
    Level 40  
    Batnini wrote:

To jest niezły pomysł ale dlaczego sądzisz że niezbyt legalne?
    Jeśli nie naruszysz konstrukcji PMR (moc,antena) to chyba wszystko jest OK.Przecież niektóre modele mają wyjścia na mikrofonogłośnik.
    A komputer i łącze netowe to już chyba powszedniość. Przynajmniej w miastach.
    170km na bezpośredniej łączności - tylko anteny kierunkowe w osi optycznej niezależnie od pasma (VHF,UHF,CB).
    Batnini
    Level 20  
    sq6ade wrote:
    Batnini wrote:

To jest niezły pomysł ale dlaczego sądzisz że niezbyt legalne?
    Jeśli nie naruszysz konstrukcji PMR (moc,antena) to chyba wszystko jest OK.Przecież niektóre modele mają wyjścia na mikrofonogłośnik.
    A komputer i łącze netowe to już chyba powszedniość. Przynajmniej w miastach.
    170km na bezpośredniej łączności - tylko anteny kierunkowe w osi optycznej niezależnie od pasma (VHF,UHF,CB).

No w sumie masz racje. Mozna tak zrobic, jesli sie nie bedzie ingerowalo w samo radio. Natomiast faktem jest, ze bedzie trzeba dokupic wtedy radia, ktore by robily za "stacje bazowe", no i trzeba miec dostep do komputera i netu.