Frezem jest dużo szybciej jak termotransferem.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theregdL wrote:Muszę przyznać, że niesamowity projekt. Też jestem ciekaw jak to działa.
Kraniec_Internetów wrote:dlatego ta głowica drukuje prawdopodobnie rozpuszczonym woskiem lub czymś podobnym. Do usunięcia przy pomocy gorącej szmatki.
CMS wrote:Jeśli chodzi o wypalanie laserem farby pokrywającej płytkę, to nie ma to sensu. Czym jest spalanie? Utlenianiem. Co z tego, że optycznie będziemy widzieli brak farby, lub wyraźną zmianę barwy płytki w miejscach "wypalonych" skoro będą one pokryte tlenkami substancji którą wypaliliśmy, lub tlenkami miedzi. Tak czy inaczej wypalone miejsca będą dobrze chronione przed dostępem wytrawiacza.
Quote:
Jeśli chodzi o wypalanie laserem farby pokrywającej płytkę, to nie ma to sensu. Czym jest spalanie? Utlenianiem. Co z tego, że optycznie będziemy widzieli brak farby, lub wyraźną zmianę barwy płytki w miejscach "wypalonych" skoro będą one pokryte tlenkami substancji którą wypaliliśmy, lub tlenkami miedzi. Tak czy inaczej wypalone miejsca będą dobrze chronione przed dostępem wytrawiacza.
Lasera można użyć do naświetlania folii światłoczułej, lub ewentualnie pokombinować z laserem niebieskim i próbować naświetlać laminat pokryty Positivem. Aczkolwiek ta druga metoda może być trudna do dopracowania, bo potrzebna jest znacznie większa moc.
gdL wrote:Koleś to czyści izopropanolem, co nie rozpuszcza farby w sprayu, ale pdp. zmywa tlenki i pozostałości.
CMS wrote:Ale nie kupuję bajki o zmywaniu tlenków izopropanolem.
CMS wrote:gdL wrote:Koleś to czyści izopropanolem, co nie rozpuszcza farby w sprayu, ale pdp. zmywa tlenki i pozostałości.
Nie wiem co to za "farba", więc nie będę polemizował. Ale nie kupuję bajki o zmywaniu tlenków izopropanolem. Podejrzewam, że ten "koleś" ma odpowiedni lakier, typu Positiv i zmywa go po "wypaleniu", a raczej utwardzeniu. A nie po dosłownym wypaleniu.
CMS wrote:Na piśmie brzmi pięknie, ale papier cierpliwy jest i wszystko przyjmie.
Czy macie jakieś filmiki pokazujące działanie tej metody?
Wszak jeden obraz zastąpi tysiąc słów.
gdL wrote:Ciekawe urządzenie, jednak nie wiem czy nie pokusiłbym się o ekran LCD 8 cali o rozdzielczości 4K ze źródłem światła UV na diodach. Obraz wyświetlany na LCD do maskuje obszary, które mają pozostać nienaświetlone. Laminat kładziesz na LCD i naświetlasz.
romulus73 wrote:Frezem jest dużo szybciej jak termotransferem.
gdL wrote:Obejrzyj sobie jeszcze to:
CMS wrote:Jak zobaczyłem pomysł z taśmą kaptonową to mi szczęka opadła. To jest genialne w swojej prostocie.
cooltygrysek wrote:W taki sposób cynowania puszcza klej do miedzi
398216 Usunięty wrote:(oporek "nie w tą dziurkę"),
CMS wrote:Ja też - rozlutownicę...Na wylut elementów z papierowego laminatu mam prosty patent.
398216 Usunięty wrote:Pewnie, że z CNC jest więcej zabawy, ale czy krócej? Lepiej - może , ale czy na tyle by liczyło się to w amatorskich zastosowaniach?
398216 Usunięty wrote:Ja też - rozlutownicę...