Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oś pompy basenowej bestway 58386

cukier 20 Aug 2018 15:14 8319 9
    cukier
    Level 11  
    Witam,
    mam problem z pompą basenową bestway 58386. Oś wirnika która jest z jakiegoś twardego plastiku, pękła. Wirnik napędzany jest bez szczotkowo. Są w nim magnesy. Chciałem ją zastąpić ośką ze stali nierdzewnej . Moje pytanie brzmi czy wprowadzenie metalu do rdzenia wirnika , nie zakłóci jego pracy ? Zdjęcie podobnego wirnika wraz z wystającym kawałkiem ośki w załączniku oraz zdjęcie mojej złamanej ośki:

Oś pompy basenowej bestway 58386Oś pompy basenowej bestway 58386
    kindlar
    Level 41  
    Ile par biegunów magnetycznych ma twój wirnik?
    cukier
    Level 11  
    Hmm prawdę powiedziawszy nie wiem. Jak można to sprawdzić? Strona z cewkami zalana klejem.
    kindlar
    Level 41  
    Jesli w wirniku są magnesy to sprawdzisz to kompasem lub innym magnesem. Bieguny w wirniku oddziaływują z wirującym polem magnetycznym stojana i wirnik za tym polem podąża kręcąc się.
    Arcadius
    Level 12  
    Niestety mam ten sam kłopot. Zasięgając info nie tylko my mamy ten problem :/ Moja pompa #58604 a wirnik z niej :

Oś pompy basenowej bestway 58386

Też myślałem o zastosowaniu pomysłu autora postu.
    cukier
    Level 11  
    Pręt nierdzewny kosztuje 2,4 zł za mb .Niestety będę mógł sprawdzić czy działa dopiero w przyszłym tygodniu .
    blick01
    Level 11  
    Cukier i Arcadius - można zastosować/wymienić oś wirnika plastikową na oś ze stali nierdzewnej . Taka oś jest w mojej pompie Bestway model 58381 16W, -fabrycznie zamontowana!!! . Pompa ma dwa sezony. Być może producent już wpadł na ten pomysł sam, bądź pod naciskiem klientów reklamujących plastikowe ośki :) Warunek bezpiecznej wymiany jest taki aby średnica pręta stalowego było identyczna z tą z plastikowego. Wirnik musi się swobodnie obracać ale bez zbędnych luzów. Ja zadaję sobie trudu aby oczyścić wnętrze komory wirnika raz na dwa lata, albowiem mimo filtru, dostają się tam drobne nieczystości /swoisty mułek/ które osiadają zarówno na wirniku jak i komorze stojana, a pozostawione tam, mogą powodować przyhamowania pracy pompy a w następstwie przegrzanie uzwojeń stojana.
    krzys11
    Level 12  
    Witam oś to nie plastik tylko porcelana dlatego taka krucha, można ją zastąpić stalą nierdzewną. Pompkę używam do tłoczenia kwasu i czyszczenia wymienników, nagrzewnic. Dlatego porcelana jest niezastąpiona
    Dariusz Kupiec
    Level 8  
    Bestway 58386 , zna ktoś rozmiar tej ośki porcelanowej?
    mirekSz10
    Level 10  
    Średnica 3 mm, długość 63 mm