Kupiłem modem/router Mikrotik RBwAPR-2nD&R11e-LTE. Niestety na tę chwilę jest tragedia. Czy ktoś miał do czynienia z tym urządzeniem. Z czego wynika ta bylejakość? Czy ten sprzęt jest po prostu słaby? Czy trafił mi się wadliwy egzemplarz? Czy może coś jest źle ustawione w konfiguracji? Poniżej proste porównanie z Huawei b315s-22. Dlaczego jakość sygnału RSRQ w Mikrotik jest taka niska w porównaniu z Huawei? Oczywistym jest to, że przekłada się to na szybkość łącza.
Dodam tylko. Testy wykonywane w tym samym czasie. Modemy połączone do tego samego nadajnika pracującego w LTE800. (nie ma innego w lokalizacji, gdzie porównywałem oba urządzenia. ) Zrobiłem jeszcze jeden test w inne lokalizacji dla nadajnika LTE1800. Modem Huawei też był o wiele, wiele lepszy. (nie robiłem już zrzutów ekranu). RouterOS zaktualizowany do najnowszej wersji. Tak samo oprogramowanie układowe modułu R11e-LTE.
Test 1 (w budynku, tylko jedna zewnętrzna ściana i mały las oddziela urządzenia od BTS - Band 20 LTE800 )
Huawei B315:
Mikrotik:
Test 2 (w oknie, tylko mały las oddziela urządzenia od BTS - Band 20 LTE800)
Huawei B315:
Mikrotik:
Test 3 (bezpośrednia widoczność z BTS - Band 20 LTE800)
Mikrotik:

Dodam tylko. Testy wykonywane w tym samym czasie. Modemy połączone do tego samego nadajnika pracującego w LTE800. (nie ma innego w lokalizacji, gdzie porównywałem oba urządzenia. ) Zrobiłem jeszcze jeden test w inne lokalizacji dla nadajnika LTE1800. Modem Huawei też był o wiele, wiele lepszy. (nie robiłem już zrzutów ekranu). RouterOS zaktualizowany do najnowszej wersji. Tak samo oprogramowanie układowe modułu R11e-LTE.
Test 1 (w budynku, tylko jedna zewnętrzna ściana i mały las oddziela urządzenia od BTS - Band 20 LTE800 )

Huawei B315:

Mikrotik:

Test 2 (w oknie, tylko mały las oddziela urządzenia od BTS - Band 20 LTE800)

Huawei B315:

Mikrotik:

Test 3 (bezpośrednia widoczność z BTS - Band 20 LTE800)

Mikrotik: