Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wyposażenie mieszkania w sprzęt AGD

$kubi 22 Aug 2018 20:54 1128 24
    $kubi
    Level 10  
    Hej
    Potrzebuje pomocy w wyborze sprzętu do mieszkania.

Poszukuję lodówki do 2 tyś, zmywarki do 1.8 tyś ,pralki do 1.4 tyś, piekarnika z opcją autoczyszczenia ? tyś, płyty indukcyjnej 400V ?tyś oraz okapu zewnętrznego

Jeżeli chodzi o sprzęty to na szerokość max 60cm. Lodówka będzie w salonie z kuchnią stąd zależy mi na jej cichym działaniu.

Najlepiej sprzęty z euro.com.pl

Obecnie jedynie mam na oku:

Pralkę Siemens WM12N06BPL
    https://www.euro.com.pl/pralki/siemens-iq300-isensoric-wm12n06bpl.bhtml

Zmywarkę Siemens SN636X03ME
    https://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/siemens-iq300-sn636x03me.bhtml

Płyta indukcyjna Bosch PIE631FB1E
    https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/bosch-pie631fb1e.bhtml

Piekarnik: ?
    Okap: ?
    Lodówka: ?

Co do pozostałych rzeczy to dopiero się rozczytuję w tematach.

Serdecznie proszę o pomoc w wyborze.
    PanAGD
    Level 23  
    Pralka, zmywarka czy zmywarka są dobrymi wyborami. Funkcyjnie nic im nie brakuje. No chyba, że do płyty dorzucisz 200-300zł i weźmiesz wersję z poszerzanym polem.
    Piekarnik - tutaj też możesz pójść w Boscha np. HBG634BS1, lub też z opcją czyszczenia pyrolitycznego https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/bosch-hbg6750s1.bhtml, ale to już inna półka cenowa.

Okap - też nie wiem jaki budżet, ale model DWK67HM60 ostatnio fajnie się sprzedaje.

Lodówka - ma być srebrna? Pewnie NoFrost?
    $kubi
    Level 10  
    Piekarnik zatem Bosch HBG634BS1 - zastanowie sie nad czarną wesją by pasowała do Okapu.

Co do lodówki - srebrna lub czarna z NoFrost. Max szerokość 60cm i tak jak mówłem wcześniej - zależy mi na ciszy.

Dzięki @PanAGD za pomoc!
    PanAGD
    Level 23  
    $kubi wrote:
    Co do lodówki - srebrna lub czarna z NoFrost. Max szerokość 60cm i tak jak mówłem wcześniej - zależy mi na ciszy.

Sprawdź https://www.euro.com.pl/lodowki/samsung-rb34k6032ss.bhtml - pojemna, komora świeżości, półka na butle, A++, no i 38dB. Od strony użytkowej, to fajnie, że ma uchwyty wbudowane w boki drzwi, jest to praktyczniejsze niż podchwyt w drzwiach.
    $kubi
    Level 10  
    Reasumując:

Lodówka Samsung RB34K6032SS
    Piekarnik Bosch HBG634BS1
    Pralka Siemens WM12N06BPL
    Płyta Bosch PIE631FB1E
    Zmywarka Siemens SN636X03ME
    Okap Bosch DWK065G60

@PanAGD a co sądzisz o zmywarce Siemens SN636X00KE ?
    PanAGD
    Level 23  
    Moim zdaniem dobry wybór, a resztę pokaże czas :)
    $kubi
    Level 10  
    A ta zmywarka jakbyś mógł popatrzeć? Na pierwszy rzut bierze mniej wody bo 7,5L w stosunku do 10L
    PanAGD
    Level 23  
    $kubi wrote:
    A ta zmywarka jakbyś mógł popatrzeć? Na pierwszy rzut bierze mniej wody bo 7,5L w stosunku do 10L

Wody to ona weźmie od 7 do 18 litrów w zależności od zabrudzenia naczyń ;) ale fakt faktem, że jest to już oszczędny model, ma wszystkie najpotrzebniejsze programy, fajna opcja czyszczenia zmywarki, cicha, dno w pełnej stali, trzeci kosz. Fajny model, mieszczący się jeszcze w normalnych pieniądzach.
    $kubi
    Level 10  
    Teraz mam zagwozdkę - różnica jest niewielka w cenie - warto dopłacić do tego wyższego modelu?
  • Helpful post
    PanAGD
    Level 23  
    $kubi wrote:
    Teraz mam zagwozdkę - różnica jest niewielka w cenie - warto dopłacić do tego wyższego modelu?

A teraz zauważyłem, że chodzi o model SN636X00KE czy SN636X03ME. Zaraz sprawdzę i dam znać.
    $kubi
    Level 10  
    Mam wentylacje mechaniczną w mieszkaniu i kratkę obok, więc chyba po prostu będzie tak łatwiej zamontować taki zewnątrzny kominowy okap ;)
  • Helpful post
    PanAGD
    Level 23  
    Wybrałbym SN636X03ME, jest cichsza, ma pełny metal w komorze (chociaż polinox też nie jest jakiś zły) i o 1kpl większa pojemność. Samego zużycia wody nie brałbym jako główna kwestia przy zmywarce, bo to głównie od nas zależy ile zmywarka faktycznie jej zużyje.
    $kubi
    Level 10  
    Ok dzięki @PanAGD .

Okap potrzebuje zmienić na srebrny - jest odpowiednik?

Dodano po 18 [minuty]:

Chyba znalazłem: BOSCH DWK065G20
    PanAGD
    Level 23  
    $kubi wrote:
    Chyba znalazłem: BOSCH DWK065G20

Ten model jest biały, i Bosch póki co nie ma w ofercie srebrnych skosów. To jest mało popularne rozwiązanie. Kolor okapu dobierasz do koloru mebli, żeby wpasować np. biały okap do białych mebli, albo odwrotnie, żeby trochę przełamać i daje się wtedy czarny. Wszystko zależy od konceptu.
    $kubi
    Level 10  
    No na górze będą białe meble, więc ten powinien się wpasować idealnie :)

Dodano po 5 [godziny] 21 [minuty]:
    @PanAGD
    Pojawił się problem z lodówką.. Do zamówienia jest wyłącznie przez internet a wtedy odbiór mogę przesunąć max 14 dni. Jakiś inny model srebrny warty uwagi cichy w podobnej cenie i klasie?

Dodano po 15 [minuty]:

To prawda, że RB34K6232SS to to samo tylko dla innej sieci produkcja? :)

Dodano po 12 [minuty]:

I jeszcze jedno - ta płyta indukcyjna chyba nie jest przystosowana do 3 faz. Czy znajdę coś w tej cenie na 400V ?
  • Helpful post
    RNIC
    Level 15  
    Ta płyta JEST przystosowana do 3 faz. Korzysta jedynie z L1 L2 + N + PE (L3 pozostaje wolna).
    W ten sposób są robione chyba wszystkie płyty do zastosowań domowych.
    Zatem każda domowa płyta indukcyjna jest na 230V ale korzysta z dwóch niezależnych faz.
    Borutka
    Level 29  
    PanAGD wrote:
    biały okap do białych mebli

Jedna z zasad aranżacji mówi, że należy unikać łączenia białego z białym, czerwonego z czerwonym etc, jeżeli kolory nie będą w tym samym odcieniu. Akurat w przypadku bieli takie różnice mogą prezentować się szczególnie niekorzystnie. Także warto przymierzyć przed zakupem. Podobnie wg tej zasady również nigdy nie wkładamy białej koszuli do białej marynarki. Myślę, że biały okap nie jest przeznaczony do białych mebli.
    $kubi
    Level 10  
    Góra mebli docelowo ma być biała, dół "drewniany". Płyta i komora zmywania będą czarne. Piekarnik srebrny z czarnym + srebrna lodówka - sprzęty jak wyżej. Zostaje kwestia okapu i wydaje mi się, że ten biały bardziej się tam wpasuje aczkolwiek mogę się mylić..

Dodano po 18 [minuty]:

Zastanawiam się może zatem też powinien być srebrny? Jakieś pomysły - modele? Najlepiej z Neo24.pl tym razem ;)
  • Helpful post
    PanAGD
    Level 23  
    $kubi wrote:
    To prawda, że RB34K6232SS to to samo tylko dla innej sieci produkcja?

Tak, to dwa bliźniacze modele ;)

Dodano po 5 [minuty]:

$kubi wrote:
    Zastanawiam się może zatem też powinien być srebrny?

Ja bym został przy białym ;) Tym bardziej, że górę masz białą, a dół mebli ciemniejszy? Coś jak tutaj https://www.globalo.pl/wp-content/uploads/201...NY-GLOBALO-ALTEMO-WHITE-90-WIZUALIZACJA-1.jpg ?
    Borutka
    Level 29  
    $kubi wrote:
    srebrny z czarnym + srebrna lodówka

Srebrny czy inox? Bo to też jest wyraźna różnica i proponuje zwrócić na to uwagę.
    gieniek
    Level 12  
    Witam,
    Może i ja się przyłącze bo jestem w podobnej sytuacji.
    Chciałem się na początek poradzić, czy warto wybierać lodówkę do zabudowy czy wolno stojąca będzie lepsza? Zauważyłem, że chyba coraz bardziej popularne są lodówki wolnostojące, ale tez bardzo interesują mnie kwestie praktyczne.
    PanAGD
    Level 23  
    gieniek wrote:
    Chciałem się na początek poradzić, czy warto wybierać lodówkę do zabudowy czy wolno stojąca będzie lepsza? Zauważyłem, że chyba coraz bardziej popularne są lodówki wolnostojące, ale tez bardzo interesują mnie kwestie praktyczne.

Wszystko kwestia projektu, i tego na czym nam zależy. Lodówka w zabudowie wygląda estetyczniej, ale minus to mniejsza pojemność, i w razie awarii po kilku latach, więcej problemów z wymianą. Jeśli zależy Ci na większej pojemności, to praktyczniejsza będzie oczywiście lodówka wolnostojąca.