Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch WAE24165PL/30 - przerywa cykl i miga dioda 1200 obrotów oraz dioda start.

Cyrculator 23 Aug 2018 17:48 1026 13
    Cyrculator
    Level 11  
    Witam! Pralka jak w temacie. Nabiera wody, kręci, grzeje i przerywa cykl migając diodą 1200 obr (mimo że obroty wirowania zadane były inne) oraz diodą start. Wydaje przy tym sygnał dźwiękowy cztery razy pi, pi, pi, pi w trzech grupach.
    Naciskając ponownie start zaczyna prać a po chwili to samo. Wyczyściłem kubek i wężyk presostatu, sprawdziłem grzałkę na przebicie do masy napięciem 500V, sprawdziłem pompę spustową i rezystancję jej cewki. Presostat jest elektroniczny i nie mogę go sprawdzić, ale poziom wody jest ok. Nie sprawdzałem silnika ale kręci normalnie i cicho więc szczotki chyba są ok.
    Ma ktoś może jeszcze jakieś propozycje poza modułem sterującym?
    Cyrculator
    Level 11  
    Witam ponownie po długim czasie.
    Temat jest wciąż aktualny ponieważ klient wyjechał za granice i nawet nie miałem jak sprawdzić dokładnie modelu pralki. Ponad to co wcześniej napisałem, wymieniłem grzałkę ponieważ klient nalał do pralki ciepłej wody i pralka przeszła cały cykl bez problemu. Wymiana grzałki jednak nic nie zmieniła, a okazało się jeszcze, że bez ciuchów pralka też przechodzi cały cykl jedynie z praniem występuje ten problem. Tak więc nie wiem co może być przyczyną, silnik który jak sie wleje ciepłej wody pracuje ok, czy tor grzania, który bez ciuchów działa ok? Co myślicie o tym, że może być to z presostatu elektronicznego w którym przesunął się zakres pomiarowy i jak jest pranie to fluktuacja ciśnienia wychodzi poza jego zakres?
    Loker
    Level 39  
    A może niesprawny termistor?
    rafal939
    Level 10  
    Blokada drzwi? przynajmniej to wynika z komuniatu
    Cyrculator
    Level 11  
    Dzięki rafal 939. Właśnie nie mogłem rozszyfrować tego kodu błędu. Jeśli jest to błąd blokady to można to logicznie wyjaśnić, że występuje tylko jak jest wsad w pralce. Po prostu uderzenia mokrego prania w wziernik powodują przerwy w blokadzie. Mam nadzieję że to jest ta przyczyna. W następnym tygodniu to sprawdzę.
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    rafal939
    Level 10  
    Raz spotkałem coś takiego w pralce Indesit, zatrzymywała się w czasie prania i po naciśnięciu startu działała dalej, wbrew logice właśnie wymiana blokady pomogła. Zawsze trzeba dokładnie sprawdzić usterkę przed jakąkolwiek wymianą części!
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    Piotr2608

Level 41  
    A ja bym chętnie zobaczył zgrany plik pamięci eeprom - przynajmniej zobaczymy ostatni zapamiętany kod błędu, bo samo pi, pi ,pi, to trochę za mało.
    Cyrculator
    Level 11  
    Ostatnio jest dużo dni wolnych i klient z tą pralką jest często nieobecny więc nie mogę szybko działać. Niestety nie mam gdzie zabrać pralki, a taka naprawa przy tego rodzaju uszkodzenia jest bardzo kłopotliwa mimo, że mam do niego tylko 3 km.

Przed weekendem wymieniłem czujnik NTC jak radziliście mimo, że nie widzę tutaj logicznego uzasadnienia uwzględniając objawy i pomiary. Czujnik ten na samym początku zmierzyłem w temp. pokojowej miał 5kΩ, sprawdziłem 250V izolację do masy i było ok. Ponadto pralka grzeje i kończy cykl bez prania więc jak uzasadnić tu czujnik NTC? Jednak wymieniłem (ponieważ jak kończą się logiczne i zasadne pomysły to trzeba działać mniej logicznie) i czekam aż klient będzie prał bo nie za każdym razem ten problem występuje.

Jeśli chodzi o blokadę to jest to bardziej logiczny pomysł niż czujnik NTC bo trochę tłumaczy zależność objawu od obecności ciuchów. Pisząc o przerywaniu blokady na wskutek uderzeń prania o wziernik pisałem o przyczynie zero jedynkowej ponieważ każdy nie kontakt ma taki charakter. Dlatego nie rozumie krytyki tego pomysłu i złośliwości o nie douczeniu.

Masz rację Piotr 2608 jeśli chodzi o prawidłową identyfikację tego kodu błędu to też nie jestem jej pewny. Tymczasem tutaj jestem właśnie trochę nie douczony ponieważ nie wiem jak zgrać taki plik. Elektroniki uczyłem się w latach siedemdziesiątych (1975 do 1979), a wtedy tego nie uczono. Domyślam się, że multimetrem i oscyloskopem tego nie zrobię.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    Piotr2608

Level 41  
    Cyrculator wrote:
    Domyślam się, że multimetrem i oscyloskopem tego nie zrobię.

No raczej nie. Nie masz kogoś kto by Ci to zrobił?
    Cyrculator
    Level 11  
    Witam ponownie.
    Wymiana czujnika NTC nie pomogła w tej pralce. Jeszcze raz wyjąłem silnik. Jest w idealnym stanie wizualnym i pracuje bardzo cicho. Rezystancja izolacji do masy i między zwojowa mierzona napięciem 500V to powyżej 1999MΩ. Izolacja prądnicy tachometrycznej do masy 250V też bardzo duża. Piny złącza bardzo czyste, ale mam silnik też z Boscha więc spróbuję go wstawić. Niestety jest on inny szczególnie, że daje niższe napięcie z tacho więc może wyrzucać jakieś błędy. Mam też dobry hydrostat elektroniczny i też go wstawię.
    Cyrculator
    Level 11  
    Witam ponownie! Silnik mimo że inny (tzn. mniejszej mocy i niższe napięcie z tacho) pracuje dobrze, ale po nabraniu wody i 5 min prania znowu wystepuje ten sam błąd. Ponowne wciśnięcie startu pół do 1 min pracy i to samo. W ten sposób dokończyłem fazę prania i grzania do 30 stopni a dalej płukanie i do końca cyklu jest już ok. Później wymieniłem hydrostat elektroniczny -bez zmian . Następnie odłączyłem blokadę włączając zworę i też błąd występuje. Pozostał mi więc tylko moduł który wziąłem do domu, ale szanse że coś znajdę są małe ze względu na chwilowy charakter przyczyny. Zastanawiam się nad "powieszeniem" małych kondensatorów w module na uzwojeniach z silnika, albo (i) na okablowaniu z grzałki oraz czujnika NTC.
    Co o tym myślicie?
    karol5608
    Level 28  
    Jednak ja bym sprawdził poprawność napięć zasilających na module. Miałem kiedyś taki dziwny przypadek i problem był w zasilaczu.
    Cyrculator
    Level 11  
    Właśnie sprawdziłem napięcia 9V i 5V . Na stole są ok, nawet oscyloskopem (mam na myśli składową zmienną). Na wszelki wypadek dołożyłem 47µF/9V i 47µF na pięciu woltach, bo tam nie było wcale kondensatora elektronicznego. Wyczyściłem styki i pojutrze próba.