Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Diora szuflada MDS442 Wyłącza się elektromagnes po kilku sekundach

grzes_dst 24 Aug 2018 12:15 930 12
    grzes_dst
    Level 10  
    Witam
    Mam problem z szuflada MDS442 mianowicie ;
    1. Po włączeniu zasilania i naciśnięciu Play elektromagnes nie włącza odtwarzania kasety dopiero po kilku krotnym naciskając na przemian Play i stop elektromagnes startuje i jest już później ok. aż do następnego wyłączenia zasilania.
    2. A drugi problem z płytka od redukcji szumów brak dzwieku na jednym kanale napewno odpowiedzialna jest za to ta płytka.
    Te usterki naprawione jak wcześniej pisałem
    3.Wyłącza się play po kilku sekundach, przewijanie działa
    Pasek od licznika jest ok. kontrakton również podmieniony również sprawny.
    aaanteka
    Level 42  
    grzes_dst wrote:
    1.... naciskając na przemian Play i stop elektromagnes startuje i jest już później ok. aż do następnego wyłączenia zasilania.

Wygląda na uszkodzenie jakiegoś kondensatora , zmniejszenie pojemności- na początek sprawdź ten odpowiedzialny za filtrowanie napięcia 32,5V zasilania elektromagnesu bodajże C101 2200uF/40V i C901 10uF/40V oraz kondensator C206 2,2uF/40V.
    Sprawdź też profilaktycznie jakość paska napędu licznika.

grzes_dst wrote:
    2. A drugi problem z płytka od redukcji szumów brak dzwieku na jednym kanale napewno odpowiedzialna jest za to ta płytka.

Jak doszedłeś do tego wniosku? Jeżeli , to sprawdziłeś , to musisz dokonać przeglądu i poszukać uszkodzenia na płytce.
    sosarek

Level 43  
    grzes_dst
    Level 10  
    Kol. aaanteka kondensator C206 właśnie wymieniłem, nic nie pomogło.
    Wcześniej wymieniałem kondensatory C102, C101 2200uF 16V przy tym dużym C101 2200uF 40V, ale tego nie wymieniałem i nie mogę znaleźć tego C901, co piszesz - gdzie on się znajduje?
    aaanteka
    Level 42  
    Cóż my tu nie jesteśmy twoimi oczami i głową. Tyle ile piszesz ,tyle wiemy. Generalnie bierzesz miernik do ręki i mierzysz napięcie na elektromagnesie dla poszczególnych stanów (monitorujesz) i wszystko wiadomo.
    Kondensatory wskazane są w obwodzie zasilacza 32,5V.
    Proszę kolego popraw pisownię w języku polskim zgodnie z zasadami. Trudno się czyta takie teksty jak piszesz.
    DIORADIO
    Level 30  
    Piszesz o płytkach redukcji szumów, więc pomierz napięcia na tych płytkach i porównaj.Tam są takie filtry w czarnej obudowie, sprawdż czy te filtry mają przejścia.

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

Płytka do redukcji szumów ma w punkcie 4 napięcie 11V. Możesz też obmierzyć cały scalak i porównać z dobrą płytką, spróbuj też zamienić ja miejscami. Sprawdż też napięcia jakie wychodzą ze scalaków UL 7505 oraz UL 7824. Weż pod uwagę to że jeżeli lewy talerzyk kręci się to pasek gumowy obraca magnes i impulsy z haltronu " idą "do układu, a jeżeli magnes się nie obraca to autostop wyłącza duży elektromagnes. Tu jeszcze może być coś takiego że zamiast haltronu może być kontrakton i jeżeli jest dobrze Diora szuflada MDS442 Wyłącza się elektromagnes po kilku sekundachto wtedy można usłyszeć "pykanie' tego kontraktonu. Sprawdż też płytkę z przyciskami czy one dobrze stykają z masą podczas wciśnięcia przycisku.
    grzes_dst
    Level 10  
    Zaraz się zabiorę za mierzenie napięć na tych płytkach od redukcji szumów tylko na dobrej mam jeszcze z tyłu przylutowana blaszkę i za bardzo nie będę miał dostępu do tego filtra na dole.
    A mam jeszcze usterkę prawego wskaźnika pala się dwie ostatnie czerwone diody stałe, lewy wskaźnik pracuje normalnie.
    Prawy swego czasu działał również ale coś się stało jak grało zauważyłem jak skończyła się taśma ze świecą się te dwie diody.
    Jak podmienię wskaźnik sygnału z drugiego decka jest wszystko ok. wiec usterka na pewno jest na tej płytce wskaźników.
    Ta usterka wystąpiła podczas grania magnetofonu i również muszę zlokalizować jej uszkodzenie.

Napięcia na układzie TDA-0665 płytki dobrej i zepsutej są prawie identyczne wygląda ze jest zepsuty filtr L401
    Czy jest możliwość nabycia takiego filtra?
  • Helpful post
    aaanteka
    Level 42  
    aaanteka wrote:
    Wygląda na uszkodzenie jakiegoś kondensatora , zmniejszenie pojemności- na początek sprawdź ten odpowiedzialny za filtrowanie napięcia 32,5V zasilania elektromagnesu bodajże C101 2200uF/40V i C901 10uF/40V oraz kondensator C206 2,2uF/40V.
    DIORADIO
    Level 30  
    Konkretne pytanie: ile masz V na wyjściu scalaków IC 101 i IC102?
    Co masz jako IC 205 - halltron czy kontrakton?
    Czy masz serwisówkę?
    Na stronie 5 serwisówki masz opisaną regulację wskażnika poziomu sygnału.
    Na wkładce 1 masz rozrysowaną płytkę redukcji szumów i możesz zobaczyć jak przebiegają ścieżki w filtrach L 401 i L 402.Omomierz pokaże czy mają przejścia, czy nie są porwane.
    A od świecenia diod to jest scalak IC-501, więc przyrząd w łapki i pomiary.
    Na stronie 4 są opisane tranzystory i numery ich oraz do czego służą.
    grzes_dst
    Level 10  
    Witam
    koledzy proszę o pomoc z wyłączaniem funkcji Play po ok 8sekundach , przy funkcji nagrywania również jest tak samo jedynie przewijanie działa bez problemu.
    Myślałem że pasek za luźny wymieniłem na nowy dalej było to samo , zabrałem się za kontrakton , napięcie przed włączeniem odtwarzania było 5V , a po załączeniu zaczęło falowac w dół 2,4V, 3,5V, 4,8V wymieniłem na drugi na pewno na sprawny i było to samo.
    grzes_dst
    Level 10  
    Witam kolegów wracam do swojego postu w w/w problemem.
    Nadal problem nie został usunięty wymieniłem kondensator C210(4,7uF) na nowy dałem nawet trochę większy bo 10uF. Podmieniałem tranzystory T209, T210, T211 , nic nie pomogło.
    Jedynie po wymianie tego kondensatora C210 po wciśnięciu play bez kasety nie wyłącza się po kilku sekundach , natomiast jak włożę kasetę i wcisnę play po 3 sekundach auto-stop wyłącza funkcję play.
    Na filmie widać dokładnie działanie szuflady, może jakiś kolega pomoże rozwiązać problem.
    Gienek
    Level 37  
    Ja bym sprawdził jakość rolki dociskowej (jej czystość oraz docisk), a także czystość osi od koła zamachowego. Jeżeli docisk za słaby, to napęd przekazywany jest tylko na koła napędowe, co jest dużym obciążeniem i dlatego magnetofon się rozłącza.
    DIORADIO
    Level 30  
    W #9 zadałem Ci pytania i na żadnego z nich nie widzę odpowiedzi. To jaja sobie robisz.