Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przekaźnik iskrzy przy obciążeniu rezystancyjnym. Jak uniknąć?

24 Sie 2018 15:50 408 21
  • Poziom 8  
    Witam
    Problem jest taki, że mam grzałkę jako obciążenie przekaźnika. Przekaźnik RM85 16A, grzałka 230V 4A. Sterowanie przekaźnikiem z portu AVR standardowo przez reyzstor 1k na bazę tranzystora NPN, rezystor 10k z bazy do masy, zabezpieczająca dioda na cewkę. Grzałka jest obciążeniem rezystancyjnym więc chyba nie powinno iskrzyć, a jednak iskrzy przy otwieraniu obwodu i w końcu skleja styki za którymś razem. Sprawdzałem też na innym przekaźniku i to samo. Natomiast na fabrycznym sterowniku z takim samym przekaźnikiem i tą samą grzałką nie ma iskrzenia. Nie widać na nim żadnych zabezpieczeń przy przekaźniku, gołe styki bez gasika, sterowanie z procka przez tranzystor jak u mnie.
    O co chodzi? Jak uniknąć tego iskrzenia? No chyba nie ma tam detekcji zera dla mechanicznego przekaźnika?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 43  
    tojag napisał:
    No chyba nie ma tam detekcji zera dla mechanicznego przekaźnika?
    Nawet nie jest to możliwe... Styki są czyste? Dociskane z odpowiednią siłą? Kotwica opada do końca?
    Iskrzenie będzie występować zawsze - nie ważne czy jest to 4 czy 16A - inna sprawa, ze nie powinno być duże. Możliwości jest kilka - podałem najbardziej prawdopodobne. Poza tym mozna zastosować układ gasikowy (był już podobny temat - poszukaj). Powinien w znaczny sposób zmniejszyć to iskrzenie.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 8  
    Styki czyste. Hermetyczne. To nowe przekaźniki RM85 inrush 16A 250VAC. Cewka 12VDC. Tranzystor BC547. Iskrzy aż obudowa świeci od środka. Zmiana tranzystora czy avr nic nie daje. Przy włączaniu przekaźnika nic nie iskrzy, przy pracy też nie. Siła docisku jest więc ok. Dopiero przy wyłączaniu jest efekt jakbym cewkę wyłączał a nie grzałkę. W fabrycznym urządzeniu jest taki sam układ i nic nie iskrzy z tą samą grzałką.
  • Poziom 34  
    Może jest różnica w materiale styków tego przekaźnika.Może przyłączenie przewodów nie jest prawidłowe -n.p.: cieńsze przewody ...itp detale.
  • Poziom 43  
    Napięcie sieciowe? przemienne? ostatnio często pytają o instalacje PV, a przy DC to zupełnie inna skala problemu.

    Jeśli AC to warto by dodać gasik.
  • Poziom 8  
    AC. Przepinam tę samą grzałkę razem z przewodami. Jeden egzemplarz mam. U mnie i w fabrycznym są te same przekaźniki. Gasika nie ma. U mnie iskrzy, w fabrycznym nie. Jak oni to zrobili? Wiem, że gasik pomaga ale w fabrycznym go nie ma i jest ok. Nie mam pomysłu.
  • Poziom 38  
    Proponuję miernik w dłoń i mierzyć napięcie na cewce załączonej i wyłączonej. Może coś w programie robi problem albo napięcie stanu niskiego jest na granicy przełączenia tranzystora.

    Albo lepiej oscyloskop i obserwacja napięcia na cewce w stanach przejściowych.

    Może w fabrycznym urządzeniu jest jeszcze dodatkowo w obwodzie grzałki triak ?
  • Poziom 43  
    tojag napisał:
    Sprawdzałem też na innym przekaźniku i to samo. Natomiast na fabrycznym sterowniku z takim samym przekaźnikiem i tą samą grzałką nie ma iskrzenia.
    A jak zasilany jest fabryczny sterownik? może beztransformatorowo? może ma kondensatory przeciwzakłóceniowe na wejściu? Gasik nie zawsze musi być równolegle do styków.
  • Poziom 8  
    Uściślam jeśli z pierwszego postu to nie wynikało.
    Testowałem z przekaźnikami RM85-2011-35-1012 oraz RM85-5021-25-1012. Ten pierwszy jest w fabrycznym urządzeniu, jest tam też RM84 na prąd połową mniejszy czyli 8A i też jest ok. Styki przekaźników wyprowadzone bezpośrednio na kostkę zaciskową do podłączenia grzałki. Nie ma tam żadnych dodatkowych elementów. Ledwie ok. 1cm ścieżki. Triaka też nie ma. Więc i u mnie również nie ma.
    Grzałka bez oznaczeń, robiona na zamówienie w zakładzie zajmującym się tylko grzałkami 250VAC 4A. Ten sam egzemplarz grzałki podłączam raz u mnie raz w fabrycznym.
    Sterowniki posiadają zasilacze 12VDC o wystarczającej wydajności prądowej by przekaźnik zadziałał. Samo włączenie i działanie nie jest zresztą żadnym problemem. Problem jest przy wyłączaniu.
    Dziś sprawdziłem mój egzemplarz na oscyloskopie - baza tranzystora czyste, ostre zbocza - ~5ns włączenie (narastanie od 0V do 0.75V), ~100ns wyłączenie (opadanie 0.75V do 0V). Na kolektorze zasilającym cewkę przekaźnika również piękny prostokąt z minimalnie dłuższymi czasami (wyłączanie 130ns).
    To co mnie zastanawia, to to, że w fabrycznym gdy dam mu sygnał (na innym porcie AVR) - włącz lub wyłącz grzałkę, następuje to z pewnym opóźnieniem (0.5-1s). Czeka na coś?
    Próbowałem też zasilać cewkę przekaźnika wprost z zasilacza i to samo! Przy rozłączaniu (wyjęcie banana z zasilacza) problem na stykach jakbym rozłączał indukcyjność - iskrzy. Niestety po iluś próbach styki sklejają się. W gniazdku mam ~223VAC.
  • Specjalista Automatyk
    Daj równolegle do cewki przekaźnika diodę gaszącą (prostownicza np. 1N4001) - przyśpieszy wyłączanie cewki i odpadanie styków.
  • Poziom 43  
    Cytat:
    Daj równolegle do cewki przekaźnika diodę gaszącą (prostownicza np. 1N4001) - przyśpieszy wyłączanie cewki i odpadanie styków.
    To akurat nie jest prawda, dioda zmniejsza szybkość opadania prądu, w zastosowaniach gdzie szybkość jest ważna (zazwyczaj nie są to przekaźniki) daje się diodę szeregowo z diodą Zenera/transilem, tak aby powstało przepięcie przy wyłączaniu, im wyższe przepięcie, tym szybszy zanik prądu w indukcyjności, byle poniżej wartości granicznej dopuszczalnej dla tranzystora.
  • Poziom 8  
    Dioda była od początku. Pisałem w pierwszym poście. Zresztą właśnie taka była prostownicza. Zmieniłem ją na schottky BAT85 ale to nic nie zmieniło. Te wyniki pomiarów to już z schottky właśnie.
    Grzałkę też zamieniałem na inny egzemplarz. To samo :(
  • Poziom 34  
    Może ręcznie włączać ten przekaźnik z 12V -bo może odpadanie przekaźnika jest
    zbyt powolne i tworzą się warunki do powstania łuku.
  • Specjalista elektryk
    jarek_lnx napisał:
    Przepinam tę samą grzałkę razem z przewodami.

    Jakie jest źródło energii w obu przypadkach? Może zrób zdjęcie oryginalnego sterownika, tak żeby było widać przebieg ścieżek.
  • Poziom 34  
    Trzeba użyć do czyszczenia styków przekaźnika -t.z.w. - "czystki".
    To taka blaszka stalowa -gładka z rączką , używana na centralach telef. gdzie były duże ilości stykowych przekaźników .
    Tutaj może wystarczy fragment żyletki -lub fragment pilnika do paznokci -fragment bez powierzchni ciernej.Czyszczenie polegało na gładzeniu styku -obu połówek .
  • Poziom 38  
    A może w oryginalnym urządzeniu jest coś zamontowane na przewodach do grzałki (jakiś kondensator, lub gasik RC) ?
    Albo jest jakiś patent w programie, być może jednak detekcja zera.
  • Specjalista elektryk
    tos18 napisał:
    A może w oryginalnym urządzeniu jest coś zamontowane na przewodach do grzałki (jakiś kondensator, lub gasik RC)
    Podejrzewam raczej, że "coś" jest zamontowane na przewodzie zasilającym od gniazdka do przekaźnika. (Choć autor twierdzi, że nie).
    Grzałkę przepina 1:1 więc to nie jest przyczyna.
  • Poziom 8  
    Pisałem już wielokrotnie ale odpowiadacie jakby nie czytając poprzednich postów.
    kj1 napisał:
    Podejrzewam raczej, że "coś" jest zamontowane na przewodzie zasilającym od gniazdka do przekaźnika. (Choć autor twierdzi, że nie).

    Grzałkę podłączam swoją, prosto do zacisków z których jest 1cm gołej ścieżki szerokości ok. 2-3mm do przekaźnika. Styki zwierne NO. Przerywają mi obwód zasilania grzałki 230VAC 4A - mój obwód, bez żadnych gasików. Na płytce nic więcej nie ma od tej strony.
    KaW napisał:
    Może ręcznie włączać ten przekaźnik z 12V -bo może odpadanie przekaźnika jest
    Już to robiłem. Pisałem wcześniej.
    KaW napisał:
    Trzeba użyć do czyszczenia styków przekaźnika -t.z.w. - "czystki".

    Widziałeś hermetyczne przekaźniki RM85? Świetny pomysł po otwarciu obudowy otwieraczem do konserw :)
    tos18 napisał:
    Albo jest jakiś patent w programie, być może jednak detekcja zera.

    Pisałem o tym w pierwszym poście. Nie wiem czy to jest możliwe do zrobienia ale dla tych przekaźników producent podaje 3ms czas rozwarcia czyli niecała 1/4 okresu zasilania sieci. Czy jest możliwe takie wyliczenie aby wyłączać przekaźnik te 3ms przed spodziewanym czasem końca połówki okresu? Przerwanie od detekcji zera i timer na 7ms. Wyłączamy przekaźnik i spodziewamy się, że otworzy się w okolicach zera. Może tak to zrobione? Zasilacz klasyczny trafo, mostek, filtr, LM2574. Jednak od strony trafo jest też PC814 którego pin4 leci na procek, czyli coś odczytuje z niego. Tam się podepnę i sprawdzę, czy przychodzą impulsy z częstotliwością sieci. Skąd leci sygnał na PC814 nie dam rady sprawdzić bo znika pod innymi elementami w tym pod trafo gdzieś.

    Dodano po 38 [minuty]:

    No dobra. Sprawdziłem to co opisałem wyżej. Trop wydaje się być słuszny. Z PC814 lecą impulsy 100Hz czyli detekcja zera jest. Popstrykałem trochę razy testowo i za każdym razem zdjęcie napięcia z bazy tranzystora załączającego cewkę przekaźnika następuje mniej więcej w połowie między impulsami tj. po ok 5-6ms. Dodając podany przez producenta czas rozłączania przekaźnika, wychodzi że może to trafiać gdzieś w 8-9ms okresu czyli prawie idealnie w przejście przez zero.
    Nie sądziłem, że to jest praktykowane dla mechanicznych przekaźników ale jak widać prawdopodobnie tak. Zagadkę uważam za rozwiązaną.
    Będę musiał to spraktykować u siebie i zobaczyć czy pomoże choć trochę.
  • Specjalista elektryk
    tojag napisał:
    Grzałkę podłączam swoją, prosto do zacisków z których jest 1cm gołej ścieżki szerokości ok. 2-3mm do przekaźnika. Styki zwierne NO. Przerywają mi obwód zasilania grzałki 230VAC 4A - mój obwód, bez żadnych gasików.
    tojag napisał:
    No dobra. Sprawdziłem to co opisałem wyżej. Trop wydaje się być słuszny. Z PC814 lecą impulsy 100Hz czyli detekcja zera jest.

    To skąd się te impulsy biorą, skoro cały obwód zasilania grzałki (od gniazdka do grzałki, plus zwierne styki przekaźnika - Twojego lub fabrycznego) jest "Twój"
  • Poziom 37  
    kj1 napisał:
    tojag napisał:
    Grzałkę podłączam swoją, prosto do zacisków z których jest 1cm gołej ścieżki szerokości ok. 2-3mm do przekaźnika. Styki zwierne NO. Przerywają mi obwód zasilania grzałki 230VAC 4A - mój obwód, bez żadnych gasików.
    tojag napisał:
    No dobra. Sprawdziłem to co opisałem wyżej. Trop wydaje się być słuszny. Z PC814 lecą impulsy 100Hz czyli detekcja zera jest.

    To skąd się te impulsy biorą, skoro cały obwód zasilania grzałki (od gniazdka do grzałki, plus zwierne styki przekaźnika - Twojego lub fabrycznego) jest "Twój"

    Z zasilacza w sterowniku, jest tam transoptor włączony do sieci i układ stara się wyłączać w zerze sieci *tej samej fazy), na innej fazie grzałka pewnie by iskrzyła.
    To jest w rozwiązaniu fabrycznym które kopiuje autor ;)
  • Specjalista elektryk
    Chris_W napisał:
    Z zasilacza w sterowniku, jest tam transoptor włączony do sieci

    Domyślam się.
    Chodzi o to, że korzystając z fabrycznego urządzenia, Autor zasila grzałki przez całe urządzenie. A nie wiemy, co tam jest. Stąd moja prośba o zdjęcie płytki. No chyba, że przekaźnik ma wyprowadzone trzy zaciski, i jest traktowany jak wyłącznik. Ale wtedy niekoniecznie płytka i grzałka musiałyby być zasilane z tej samej fazy.
    Swoją drogą ta grzałka musi być sporą indukcyjnością.