Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Panel LED nie mam pojęcia jakie są użyte w nim diody zenera

Zielona99 26 Sie 2018 15:59 1110 39
  • #31
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Tu piszą, że to jest transil, a potrzebny jest trisil (o różnicy pisałem w #24). Transil w razie uszkodzenia LED-a (przerwy) nadmiernie się nagrzeje i też się uszkodzi. Trisil (np. https://slawmir.com.pl/dioda-tvs-62v-100a-1-5kw-trisil-f126-p-1067404.html) po włączeniu ma niskie napięcie przewodzenia i mniej się grzeje.
  • PCBway
  • #32
    Zielona99
    Poziom 5  
    Panowie, nie odpuszczajcie. Temat niemal zamknięty wystarczy podpowiedzieć co dokładnie DOKŁADNIE powinienem zakupić aby podmienić uszkodzone elementy

    Pozdrawiam wszystkich i szczerze z góry za pomoc dziękuję

    Dodano po 7 [minuty]:

    _jta_

    a czy taka będzie też dobra (lepiej mi idą zakupy na allegro)
    https://allegro.pl/dioda-zenera-62v-1w-1n4759-do41-x5szt-i7412114261.html

    albo taka maleńka
    https://allegro.pl/dioda-zenera-62v-2-3w-bzd27-c62-sod-87-kpl-5szt-i5066062972.html
  • PCBway
  • #33
    _jta_
    Specjalista elektronik
    To nie ma być dioda Zenera - przegrzeje się. Musi być coś, co po powstaniu przerwy zacznie przewodzić z małym spadkiem napięcia.
  • #34
    Zielona99
    Poziom 5  
    Dobrze, super ultra dziękuję za pomoc. Czas dokonać zakupu i zrobić testy czy to pomogło. Dam znać jak tylko ze wszystkim się uporam. :))

    Dodano po 6 [godziny] 35 [minuty]:

    Odpowiadając na bulwers:

    Opinia użytkownika:
    ==========
    Gość przegina - tyle osób się naprodukowało i nawet podano jak sprawdzić/zmierzyć co tam siedzi a ten dalej wylatuje z durnym pytaniem i czeka na gotowca.

    Nie ogarnia podstawowych podstaw więc do serwisu!

    Wybacz że dopytuję po 20 czy 100 razy o to samo ale ostanio z elektroniką itp miałem do czynienia grubo ponad 20 lat temu. Nie siedzę i nie dłubię całymi dniami lutownicą jak Ty w piwnicy.
    Powinieneś się cieszyć tym że zamiast iść na łatwiznę i zanieść do serwisu, podjąłem rękawicę i zainteresowałem się nie swoim konikiem, aby odpocząć od codziennej rutyny. Kto wie może pociągnie mnie to do częstszego majsterkowania i podejścia do tematu aby osiągnąć poziom wiedzy ponad Twój.
    Będąc zupełnie szczerym przeczytałem ostatnimi czasy na prawdę sporo, a że nic nie potrafię sobie z przeszłości przypomnieć i w żaden sposób nie mogę wskoczyć na tor z młodości, a jedynie niektóre odpowiedzi są na tyle proste że je rozumiem nie miej mi ciągłych pytań za złe, to wyłącznie mój problem. I dobroduszność cierpliwszych od Ciebie.
    Skoro jest Pan taki mądry i bystry wystarczył by jeden post i po sprawie, nie piszę magisterki i nie widzę potrzeby rysowania układu. Pomiarów nie mogę zrobić (chwilowo) więc liczyłem że ktoś +- będzie w stanie stwierdzić dokładnie co to za małe diabelstwo. Widzisz problem? To zamknij przeglądarkę i się nie ekscytuj.
    Serdecznie pozdrawiam Pana czepialskiego.
  • #35
    Zielona99
    Poziom 5  
    Witam ponownie,

    dziwna sprawa trwa nadal.

    Wiem że na niebieskich diodach jest napięcie 2,5V
    na diodach czerwonych jest napięcie ok 1,7V
    na wyjściu każdego z zasilaczy jest 89-94V

    Co ciekawe, diody które migały i uznane zostały za przepalone ... no właśnie, dwa panele które zgasły bądź mrugały teraz świecą z pełną mocą tak jak powinny. Nie mam bladego pojęcia o co chodzi.

    Nie działa w dalszym ciągu jeden z pięciu paneli, po podłączeniu jedynie mruga. Pomyślałem że może być to wina zamontowania zbyt różnorodnych diod więc usunąłem 4x białe, 1xUV, 1xIR ... niestety nie przyniosło to żadnych zmian.
    Zmierzyłem napięcie przy każdej diodzie i jest takie jak powyżej (to samo tyczy się tych maleńkich diod)

    Kolejną sprawa jaką zaobserwowałem, jeden z paneli świeci się normalnie np 10min potem gaśnie i po 2min zapala się spowrotem
    nie rozumiem tego. Zastanawiam się czy może jest to wina ścieżek łączących diody do których to nie mam bezpośredniego dostępu i możliwości tego sprawdzenia.

    Może odlutować wszystkie elementy i szeregowo połączyć je kabelkami. Może to temperatura ma wpływ na przewodnictwo ścieżek na płytce?
  • #36
    kj1
    Specjalista elektryk
    Zielona99 napisał:
    jeden z paneli świeci się normalnie np 10min potem gaśnie i po 2min zapala się spowrotem nie rozumiem tego.

    Przyczyną może być np. pęknięta ścieżka,
  • #37
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Zielona99 napisał:
    Kolejną sprawa jaką zaobserwowałem, jeden z paneli świeci się normalnie np 10min potem gaśnie i po 2min zapala się spowrotem

    sprawdź napięcie podczas takich zaników, bo przyczyną może być zasilacz, albo przełącz ten sam panel do innego zasilacza i sprawdź czy się powtórzy.
  • #38
    Zielona99
    Poziom 5  
    Mi również wydaje się że coś ze ścieżkami jest nie tak. Próba przełączania zasilacza również wczoraj się odbyła i kończy się tak samo. Czyli świeci się ok a potem off by za jakiś czas ponownie się włączyć.

    Co myślisz o tym abym zakupił: Radiator PCB do diod POWER LED

    przykleił go w miejsce diod LED i kabelkami odpowiednio połączył diody zaporowe z LED i zasilaczem, myślisz że to pomoże?

    dla pewności aby wszystkiego nie spartolić zapytanie zamieszczam na foto czy tak właśnie wygląda biegunowość ?
    Panel LED nie mam pojęcia jakie są użyte w nim diody zenera
  • #39
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ja bym to sprawdził miernikiem, ale do Gdańska trochę mi daleko.
  • #40
    Zielona99
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji.
    Ostatecznie, wszystkie panele sprawne, niestety dokonałem spięcia w jednym z szeregów i 10 diod umarło.
    Wystarczyło puścić z trzy kabelki aby wszystko wróciło do normy.

    Temat uznaję za zamknięty.
    Pozdrawiam wszystkich.