Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z wymianą anody w zbiorniku CWU

jarekrk78 26 Aug 2018 09:50 2250 9
    jarekrk78
    Level 9  
    Witam

Mam problem z wymianą anody w swoim zbiorniku. Mam problem z anodą magnezową (przykry zapach wody) w domu, który kupiłem.

Człowiek, który zakładał mi uzdatniacz (odżelaziacz, odmanganiacz) doradził wyrzucenie anody magnezowej albo zastąpienie jej anodą tytanową.

Kupiłem anodę tytanową ale ma ona inny system mocowania, który uniemożliwia montaż w miejscu, w którym była anoda magnezowa. Anoda magnezowa była zakończona zwykłym gwintem jak na śrubie, przekładana przez pokrywę zbiornika i przykręcana z uszczelkami.

Anoda tytanowa ma szeroki własny gwint i najzwyczajniej nie przejdzie przez otwór tej kryzy (czy jak się to fachowo nazywa), która zamyka zbiornik od góry. Przechodzi jej rdzeń ale nie ma jak przymocować a wiadomo, że w zbiorniku jest ciśnienie.

Teraz pytanie, czy można spróbować u ślusarza poszerzyć i nagwintować otwór po anodzie magnezowej tak, by można było przykręcić anodę tytanową, a może są jakieś "adaptery", które można przykręcić do pokrywki zbiornika albo gotowe pokrywki z innym otworem już przygotowane do przykręcania anody?

Przesyłam obrazki, bo zdaję sobie sprawę, że mogę pisać niezrozumiale.

Problem z wymianą anody w zbiorniku CWUProblem z wymianą anody w zbiorniku CWU
    jarekrk78
    Level 9  
    Tak. Jest kompletna. Kupno innej to ostateczność, nie wiem zresztą czy tez będzie pasowała. Nie da się zaadaptować tej?
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    jarekrk78 wrote:
    Nie da się zaadaptować tej?

Da się , przerób mocowanie.

Dodano po 43 [sekundy]:

jarekrk78 wrote:
    Kupno innej to ostateczność

Nie innej tylko takiej samej magnezowej.

Skoro ci woda śmierdzi to masz siarkę w wodzie, skąd jesteś?

WOde masz z wodociągu?
    jarekrk78
    Level 9  
    1. Wodę mam z ujęcia własnego - Legionowo k.Warszawy
    2. Przed montażem filtrów robiłem badania i wyszło, że problemem było żelazo i mangan, siarka nie. Filtry znacznie polepszyły jakość wody. Człowiek od filtrów doradzał usunięcie lub wymianę anody magezowej, która jest źródłem zapachu na tytanową. Rozmawiałem z sąsiadem, który miał ten sam problem i wymiana anody na tytan załatwiła mu temat. Wolałbym więc już nie bawić się w anody magnezowe.
    3. Co miał Pan na myśli pisząc, żeby przerobić mocowanie? W anodzie? Zwęzić jakoś gwint?
    wnojtek
    Level 15  
    Wymiana anody magnezowej na tytanową to dobre posunięcie. W niektórych tytanówkach da się odkręcić ten korek i wtedy pasują do Twojego systemu mocowania. Na zdjęciu nie widać czy z tą da się tak zrobić. Potrzebujesz anody z gwintem M8
    dobroslaw

Level 22  
    Dodatkowo zrób płukanie zasobnika jeśli masz zawór spustowy na dole ,pewnie zebrał się szlam, powinieneś też raz w miesiącu przegrzewać wodę by wytłuc legionellę.
    kz61
    Level 25  
    W takiej wodzie pożytku ani z magnezowej ani z tytanowej nie będzie. Można poprosić sąsiada aby zerknął na swoją tytanową i jak jest oblepiona mazią to znaczy ze robi tylko za sztukę. Tyle że cieńsza to smrodu mniej. Jak jest ok to przerabiać na tytanową a jak nie to rozważyć użytkowanie bez anody.
    ceasarv
    Level 2  
    Mam anodę tytanową, ale od pewnego czasu zaczęła oblepiać sie czarną mazią. Oczywiście woda zaczyna też pachnieć..
    Po wyjęciu anody, przetarciu szmatą i ponownym załozeniu, przez jakis czas wszysko jest ok i nie ma smrodu. Po 1-2 miesiacach sytuacja nawraca.
    Czy ktos wie z czym to jest związane i jak temu zapobiec?