Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć interfejs audio i mikrofon USB?

Fifty55 26 Aug 2018 11:25 2676 6
    Fifty55
    Level 6  
    Witam
    Mam mikrofon USB Superlux e205u i interfejs scarlett solo 2.
    Chciałbym go podłączyć do interfejsu, tak aby normalnie można było nim nagrywać.
    Tylko jak go przerobić by go podłączyć, i by obsługiwał zasilanie Phantom?
  • Helpful post
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Fifty55 wrote:
    jak go przerobić by go podłączyć, i by obsługiwał zasilanie Phantom?

Zmienić elektronikę mikrofonu na taki z wersji bez U. Nie że się nie da, ale szkoda czasu, wysiłku i pieniędzy na przeróbkę. A połączyć się razem nie da, bo ten mikrofon jest dla komputera interfejsem.

Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zakup mikrofonu nie ze złączem USB a XLR.
    mariuszsvs
    Level 2  
    Czyli na mikrofonie USB nie pośpiewasz bez latencji?
    Na to wychodzi, ja mam g track USB i są straszne opóźnienia, wydaje się w środku być cienkiej jakości interfejs.
    Chyba że ktoś wie jak pozbyć się jej na USB pod mikro z interface?
    Anonymous
    Level 1  
    mariuszsvs
    Level 2  
    U mnie to nie przeszło dalej mam latencję :/
    Anonymous
    Level 1  
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    phantom48 wrote:
    Pośpiewasz jak wykorzystasz sterownik asio4all, którego interfejs USB również wymaga.

Po pierwsze mikrofon USB nie wymaga sterownika asio4all. Nie wszystkie DAW'y obsługują też sterowniki asio.
    Druga sprawa jeżeli użytkownik będzie chciał użyć odsłuchu przez DAW, to zawsze będzie miał opóźnienie, często uniemożliwiające swobodną pracę.

Jedyne rozwiązanie to użycie sprzętowego odsłuchu, uruchamianego przez sterownik systemowy. Opisywałem to w FAQ: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3675462.html właśnie na podstawie superlux e205U.
    Co ważne nie zadziała to na innym wyjściu niż wyjście słuchawkowe z mikrofonu.