Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zestaw AGD kuchnia i łazienka do oceny za max. 11000zł.

Thaiphoon 27 Aug 2018 10:52 846 15
    Thaiphoon
    Level 9  
    Witam serdecznie

Przymierzam się do zakupu AGD do nowego mieszkania. Od kilku dni czytam forum i wybrałem już AGD, ale proszę o komentarze jeśli któraś z pozycji byłaby nieodpowiednia.
    - pralka - musi być jak najpłytsza, ale będzie na niej stać suszarka, pojemność min. 8kg. Wybrałem Amica DAW 8143 DSiBTO Steam Touch https://www.euro.com.pl/pralki/amica-daw-8143-dsibto-steam-touch.bhtml

- suszarka - na tyle płytka, aby weszła na pralkę, pojemność min. 7 kg - Candy Slim CS4 H7A1DE-S https://www.euro.com.pl/suszarki/candy-cs4-h7a1de-s.bhtml znalazłem już nawet łącznik, ale trzeba będzie wkręcać w urządzenia płaskowniki.

- lodówka - wolnostojąca pojemna, z zamrażalnikiem min. 90 litrów, biała (biel lodówki porównywaliśmy do bieli w jakiej będą szafki, jest zbliżona) - Samsung RB31FERNCWW https://www.euro.com.pl/lodowki/samsung-rb31ferncww.bhtml

- piekarnik do zabudowy - musi być cały czarny - co do czyszczenia to wystarczy emalia łatwoczyszcząca, do tego 1 prowadnice teleskopowe i chowane uchwyty - Electrolux EOA4542BOK https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/electrolux-eoa4542bok.bhtml

- zmywarka do zabudowy - 60cm, cicha bo kuchnia jest otwarta, a zmywarka będzie pracować zazwyczaj w nocy, stalowe dno i bez szuflady na sztućce tylko koszyk - wybrałem Indesit DIFP 28T9 A EU https://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/indesit-difp-28t9-a-eu.bhtml, ponieważ ma wiele dobrych opinii, ale na forum polecacie głównie Siemens i Bosch więc ta pozycja do konsultacji

- płyta indukcyjna - tutaj trudno coś wybrać, płyta będzie podłączona pod 3 fazy, powiększone pole nie jest wymagane - Amica PI6512TU https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/amica-pi6512tu.bhtml

- okap - czarny, szfkowy, wydajny (aneks z kuchnia 28m/kw) i cichy - wbrałem polskie firmy okap Globalo Lofetti 60.2 Black https://www.mediaexpert.pl/okapy-do-zabudowy/okap-globalo-lofetti-60-2-czarny,id-1134183

To chyba tyle, wszelkie odpowiedzi będą bardzo mile widziane.

Pozdrawiam
    bartekjasecki
    Level 17  
    Jeśli to mieszkanie to masz ograniczone miejsce. Zamierzasz zastosować oddzielnie pralkę i suszarkę kondensacyjną. Czy nie lepiej zastosować pralko suszarkę Może LG albo Indesit? Chyba, że masz zamiar jednocześnie prać i suszyć ale ile jest takich sytuacji? Większość rzeczy i tak będziesz suszył na zewnątrz. Suszarka jednak niszczy materiał. Mam indesita innex XWDE861480 i suszę w nim popraniu tylko rzeczy do pracy czy tanie ciuchy. Drogie suszę na balkonie. Jeszcze jedno. Przy kombi włożysz wsad i nie musisz przekładać z pralki do suszarki jak skończy się pranie do suszenia.
    PanAGD
    Level 23  
    Lodówka, piekarnik, płyta, okap - jest ok, sprzęty powinny się sprawdzić. Przy lodówce trzeba pamiętać, żeby miała odstęp po bokach, żeby jej nie zabudowywać szafkami.
    Wśród wąskich pralek ciężko znaleźć taki model, żeby miał 8kg, i jeszcze żeby był w pełny serwisowalny. Więc ta Amica to jedyny słuszny wybór w takim przypadku. Z wąskich suszarek także nie ma większego wyboru.

Zmywarka Indesit, ale tak na prawdę już Whirlpool. Można sprawdzić jeszcze Siemens iQ300 SN636X03ME, ale to już niestety trochę droższa sprawa.
    bartekjasecki
    Level 17  
    Lodówka ok. Należy korzystać z promocji.

Dodano po 3 [minuty]:

Czy piekarnik ma dodatkowy wentylator do chłodzenia obudowy i rozbierane (wyciągane szyby wentylowane) w drzwiach? Czy ma mozliwość używania obu grzałek bez wentylatora wewnętrznego? Inaczej wysuszy ci za bardzo ciasto np biszkopt. Przepisu nie podam.

Dodano po 5 [minuty]:

Czy potrzebna jest koniecznie zmywarka? Okap? Okap chyba z filtrem absorbcyjnym bez wydmuchu na zewnątrz. Nie widzę mikrofali z grillem którą uważam za sprzęt niezbędny. Tak jak i toster czy zapiekasz. Expres do kawy. Sprzęty wolnostojace.
    PanAGD
    Level 23  
    bartekjasecki wrote:
    Czy potrzebna jest koniecznie zmywarka?

Co to za pytanie? W zasadzie można zapytać po co nam pralka, kuchnia itp. Skoro Thaiphoon szuka zmywarki, oznacza że jest konieczna.

bartekjasecki wrote:
    Nie widzę mikrofali z grillem którą uważam za sprzęt niezbędny.

Nie każdy tak uważa.
    bartekjasecki
    Level 17  
    PanAGD wrote:
    bartekjasecki wrote:
    Czy potrzebna jest koniecznie zmywarka?

Co to za pytanie? W zasadzie można zapytać po co nam pralka, kuchnia itp. Skoro Thaiphoon szuka zmywarki, oznacza że jest konieczna.
    A to kolego pytanie normalne i nie do ciebie.

bartekjasecki wrote:
    Nie widzę mikrofali z grillem którą uważam za sprzęt niezbędny.

Nie każdy tak uważa.

Nie twoje zdanie jest tutaj istotne a kolegi Thaiphoon.
    Pozdrawiam serdecznie i może odniesiesz się do tematu.
    Thaiphoon
    Level 9  
    PanAGD wrote:
    Przy lodówce trzeba pamiętać, żeby miała odstęp po bokach, żeby jej nie zabudowywać szafkami.

Tak pamiętam o tym, będzie przestrzeń.

PanAGD wrote:
    Zmywarka Indesit, ale tak na prawdę już Whirlpool. Można sprawdzić jeszcze Siemens iQ300 SN636X03ME, ale to już niestety trochę droższa sprawa.

W czym ten Siemiens jest lepszy od Indesitu?

bartekjasecki wrote:
    Jeśli to mieszkanie to masz ograniczone miejsce. Zamierzasz zastosować oddzielnie pralkę i suszarkę kondensacyjną. Czy nie lepiej zastosować pralko suszarkę Może LG albo Indesit? Chyba, że masz zamiar jednocześnie prać i suszyć ale ile jest takich sytuacji? Większość rzeczy i tak będziesz suszył na zewnątrz. Suszarka jednak niszczy materiał. Mam indesita innex XWDE861480 i suszę w nim popraniu tylko rzeczy do pracy czy tanie ciuchy. Drogie suszę na balkonie. Jeszcze jedno. Przy kombi włożysz wsad i nie musisz przekładać z pralki do suszarki jak skończy się pranie do suszenia.

Z tego co czytałem to osobna suszarka lepiej suszy niż pralko-suszarka. Urządzenie jest drogie i jakby wyniknęła droga naprawa to trudniej będzie rozważyć czy ją robić. Mamy aranżację pralki i suszarki na górze w zabudowie w łazience i wygląda to ok.

bartekjasecki wrote:
    Czy potrzebna jest koniecznie zmywarka? Okap? Okap chyba z filtrem absorbcyjnym bez wydmuchu na zewnątrz. Nie widzę mikrofali z grillem którą uważam za sprzęt niezbędny. Tak jak i toster czy zapiekasz. Expres do kawy. Sprzęty wolnostojace.

Mam rodzinę 4-osobową i dosyć zmywania ręcznego. Kuchnia będzie duża więc i miejsce się znajdzie. Okap w formie wyciągu bo jest taka możliwość. Mikrofalę bym chciał, ale to duże koszty. Małe AGD pójdzie ze starego mieszkania.
    bartekjasecki
    Level 17  
    PanAGD wrote:
    żeby miała odstęp po bokach, żeby jej nie zabudowywać szafkami.

Odstęp po bokach nie jest wymagany. Nie które jak moja Bosch ma ścianki poza radiator że przylegają do samej ściany z wycięciem na listwę przypodłogową. Po co te odstępy po bokach wg kolegi?
    PanAGD
    Level 23  
    bartekjasecki wrote:
    Odstęp po bokach nie jest wymagany.

Jest wymagany. Lodówka NF Samsung oddaje ciepło również bokami, i dla zachowania odpowiedniej cyrkulacji powietrza, ważne jest zachowanie przestrzeni. Oczywiście można zabudować taką lodówkę, ale trzeba się liczyć z większym zużyciem energii, i mniej wydajną pracą urządzenia.

Dodano po 4 [minuty]:

Thaiphoon wrote:
    W czym ten Siemiens jest lepszy od Indesitu?

Parametry bardzo podobne, Siemens jako marka jest półkę wyżej. Teoretycznie jakościowo lepszy sprzęt. W Indesicie plusem jest to, że można wykupić 5 lat gwarancji producenta. Nie jakieś ubezpieczenie, tylko bezpośrednio po zakupie trzeba się zgłosić https://www.indesit.pl/serwis/indesit/garanzia-pre, i przynajmniej jest 5 lat spokoju.
    Thaiphoon
    Level 9  
    PanAGD wrote:
    Jest wymagany. Lodówka NF Samsung oddaje ciepło również bokami, i dla zachowania odpowiedniej cyrkulacji powietrza, ważne jest zachowanie przestrzeni. Oczywiście można zabudować taką lodówkę, ale trzeba się liczyć z większym zużyciem energii, i mniej wydajną pracą urządzenia.

Jak szerokie przestrzenie po bokach lodówki sugerujesz?

PanAGD wrote:
    W Indesicie plusem jest to, że można wykupić 5 lat gwarancji producenta.

To cenna informacja, dzięki.
    PanAGD
    Level 23  
    Thaiphoon wrote:

Producent zaleca 5cm z każdej strony.
    bartekjasecki
    Level 17  
    PanAGD wrote:
    Thaiphoon wrote:

Producent zaleca 5cm z każdej strony.

Nie potrzebujesz po bokach tylko na dole i górze.
    PanAGD
    Level 23  
    bartekjasecki wrote:

Czyli producent tak o sobie wymyślił i zalecił te 5 cm po bokach? Proszę zauważyć, że nie mówimy tu o lodówce do zabudowy.
    bartekjasecki
    Level 17  
    PanAGD wrote:
    bartekjasecki wrote:

Czyli producent tak o sobie wymyślił i zalecił te 5 cm po bokach? Proszę zauważyć, że nie mówimy tu o lodówce do zabudowy.

Człowieku masz mieć przepływ powietrz z dołu (spodu) do góry nie po bokach.
    PanAGD
    Level 23  
    bartekjasecki wrote:
    Człowieku masz mieć przepływ powietrz z dołu (spodu) do góry nie po bokach.

Proszę o sprawdzenie jak działa lodówka NF. Powodzenia i kończę ten temat z Panem. Pozdrawiam.
    Thaiphoon
    Level 9  
    Panowie nie ma co się sprzeczać o lodówkę. Ja zachowam przestrzeń tam gdzie będzie nakazywała instrukcja obsługi.
    Rozumiem, że pozostałe AGD są w porządku?
    I jeszcze czy ma ktoś wiedzę jak łączyć tak płytkie urządzenia jak ta pralka i suszarka z różnych firm? Znalazłem tylko taki łącznik https://www.electro.pl/pozostale-akcesoria-agd-drobne/lacznik-candy-stkg-kit-td-slim,id-1028243?gclid=CjwKCAjwwo7cBRBwEiwAMEoXPMEweKSRIQi7AiKvy33nLJEC7MZoTkSNKyQYJlMAwo-3T5uvb8Q-BhoCvckQAvD_BwE
    Pisałem do Candy czy tym łącznikiem uda się połączyć oba urządzenia, ale bez odezwu.