Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Yamaha V373 zawieszanie się transmisji przy wejściach HDMI

27 Sie 2018 11:19 600 5
  • Poziom 6  
    Podobne tematy były poruszane niemniej jednak nie znalazłem rozwiązania pasującego do mojego przypadku.

    Sytuacja wygląda następująco:
    -Posiadam amplituner yamahy v373 + zestaw głośników yamahy 5.1.
    Do amplitunera podłączony jest TV kablem hdmi (wyjściem out arc).
    Do pozostałych wejść hdmi IN podłączony jest dekoder toya oraz przystawka smart miboxa.
    Obojętnie do którego wejścia hdmi in podłączone dane urządzenie (czy to dekoder czy przystawka), to amplituner co jakiś czas przerywa dźwięk oraz obraz. Czasami po uruchomieniu obraz jest różowo-zielony. Muszę wyłączyć amplituner i włączyć jeszcze raz lub najczęściej kilka razy, aby wrócił obraz do normy.

    Wymieniłem kable hdmi na lepsze (jakieś pozłacane po około 120zł sztuka) w wersji 2.0 czy 2.2 czy 1.4. i problem dalej występuje.
    Poruszyłem wszystkie kwestie (podpowiedzi na forum dotyczące, czy to ustawien telewizora, czy ustawien miboxa i amplitunera), ale niestety nic nie pomogło.
    Odłączyłem wszystko, podłączyłem jeszcze raz. Przez jakąś godzinę wydawało się, że problem ustąpił, ale byłem w błędzie.

    Podczas, gdy dźwięk oraz obraz się przycina (wyłącza), to ikonki na amplitunerze również gasną (tak jakby na ułamek sekundy się wyłączał).
    Dodam, że jeśli korzystam z połączenia - przystawka miboxa, czy też dekoder do TV (poprzez hdmi) i dźwięk idzie do amplitunera przez kabel aux-audio in lub po kablu optycznym to problem nie występuje - to znaczy amplituner działa cały czas stabilnie (nie przerywa dźwięku). Sytuacja jest tylko i wyłącznie wtedy, gdy urządzenia są podłączone do amplitunera przez kable hdmi do wejść w amplitunerze.

    Co to może oznaczać? chciałbym uniknąć wymiany całego amplitunera, a o naprawę w Łodzi będzie ciężko.
  • Poziom 38  
    Amplituner wymaga diagnozy specjalisty, masz ewidentnie uszkodzony moduł HDMI. I nie prawdą jest, że w Łodzi nie ma stosownych serwisów i specjalistów. Jest ich cała masa, jest w czym wybierać.
  • Poziom 6  
    Hej,
    a czy orientuje się ktoś o koszt naprawy takiego modułu? Czy jest to gra warta świeczki?
  • Poziom 38  
    Z kart tu nie wróżymy. Trzeba zasięgnąć informacji w serwisie który się podejmie. Przyczyna może być różna takowej usterki. Ale z pewnością koszt naprawy jest nieporównywalnie mały z zakupem nowego amplitunera.
    Z tego co opisujesz istnieje znaczna szansa na małokosztowną naprawę z zadowalającym rezultatem. Ale potrzebna jest tu realna diagnoza usterki.
  • Poziom 6  
    Dzięki,

    postaram się zwrócić do jakiegoś serwisu godnego zaufania.
    Dam znać, jeśli coś znajdą/zweryfikują oraz czy naprawią.
    prosiłbym na tę chwilę jeszcze o nie zamykanie tematu.
  • Poziom 6  
    Witam ponownie,
    amplituner poszedł na sprawdzenie - wszystko w nim jest sprawne.

    Okazało się, że to w telewizorze występują jakieś 'przepięcia', które powodują właśnie takie zachowanie, jak opisane wyżej.

    Niestety telewizora, nie opłaca się naprawiać, na tę chwilę problem rozwiązany powiedzmy czasowo.
    Przystawka smart została podłączona do telewizora bezpośrednio kablem hdmi - dzwięk z przystawki idzie kablem jack-chinch do amplitunera
    Dekoder toya podłączony do TV bezpośrednio kablem hdmi - dzwięk z dekodera idzie kablem optycznym do amplitunera.

    Temat można zamknąć, dziękuję zainteresowanym za analizę i pomoc :)

    Po świętach może przyjdzie czas na nowy TV.

    pzdr.
    Wykas