Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera Cofania do Wózka widłowego Kalmar 25t

autimatic 27 Aug 2018 16:32 468 1
    autimatic
    Level 1  
    Witam, potrzebuję pomocy przy doborze firmy jak i samego sprzętu do wózka widłowego 25t, potrzebuję kamery cofania z możliwym jak największym kątem widzenia 100°< . Spotkałem się z wieloma ofertami lecz jest wśród nich spora rozbieżność w szczególności cenowa (zakup sprzętu i montaż). Przeszukałem wujka google lecz to jakbym walił głową w mur, coraz to droższe i odległe terminy. Także pytanie do was drodzy forumowicze. Co byście polecili za kamerę i ekran do kabiny do wózka 25t budowlanego, jakiej ceny oczekiwać za montaż i zakup sprzętu i na co muszę zwrócić uwagę. Jestem świeży w tym temacie także nawet najprostsze podpowiedzi będą cenne dla mnie. Dostałem parę ofert na sprzedaż i montaż lecz ceny wydają się mi dość wygórowane.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
  • Helpful post
    Marian B
    Level 37  
    Nie przypuszczam, aby potrzebna Koledze kamera różniła się czymkolwiek od popularnej samochodowej kamery cofania. Można zastosować najzwyklejszą w cenie powiedzmy 80÷150 zł. Wszystkie one mają kąt widzenia powyżej 100°.
    Monitor też nie jest problemem, w maszynie budowlanej ze względu na wygodę powinien mieć co najmniej 7 cali. Koszt monitora też nie jest duży, około 200 zł. Nie potrzebne w nim żadne bajery, tylko wejście AV (ewentualnie 2 wejścia AV, bo takich jest większość).
    Tu jest szczegółowy opis systemu zamontowanego w samochodzie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12029654#12029654

Moduł monitorowy zastosowany w tym systemie zapewnia wiele możliwości, ale można go znacznie uprościć pozostawiając tyko funkcję opóżnienia wyłączenia o 15 sekund kamery i monitora po wyłączeniu biegu wstecznego. Czas opóżnienia oczywiście można dobrać inny w zależności od potrzeby, jednak powinien być bo to bardzo ułatwia manewrowanie.
    "Gotowe" systemy są horrendalnie drogie w stosunku do swoich możliwości. Płaci się za "nie wiedzę".

W maszynie budowlanej nawet nie potrzeba stosować włączania/wyłączania kamery i monitora w zależności od włączonego biegu. Monitor i kamera mogą być włączone na "stałe" z chwilą uruchomienia silnika, odpada więc potrzeba budowy modułu monitorowego, stosowania opóżnienia, itp. Podłączenie więc bardzo proste, kwestia tylko zakupienia kamerki z jakimś uniwersalnym uchwytem, na śrubę czy wkręty, i monitora, wszystko np. na Alle... .